Autor Wątek: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?  (Przeczytany 10467 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?
« Odpowiedź #45 dnia: 11.06.2024, 16:55 »
W tym wszystkim zapominamy chyba, że kolega Olek ma dopiero 13 lat, stąd odradzam użytkowanie kuchenki gazowej w piwnicy... :D

Wracając do tematu, gdybym ja był na twoim miejscu i posiadał wiedzę którą mam dziś to spróbowałbym tak to ugrać:

Wariant A - masz jakąś gotówkę (od rodziców, z urodzin itp itd) można pokusić się o gotowe kulki które polecą Ci koledzy jak Martinez czy Kozi. Zestaw z PVA i ciężarkiem.

Wariant B - cienko z kasą ale coś tam masz - pellet aller aqua w dużym rozmiarze (20 mm) który kupisz na allegro za 70 zł / 5 kg i wystarczy Ci na długo. Miejsce blisko brzegu / wyspy / roślinności strzelasz z procy w/w pelletem i kładziesz zestaw (metoda/bombka)

Wariant C - nie ma kasy, musisz improwizować - kukurydza z puszki - zakładasz na włos po 6 - 7 ziaren, nęcisz procą, możesz dodać gotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę, makaron. W pełni lata spróbować łowić powierzchniowo na skórkę chleba.

Powyższe warianty możesz dowolnie mieszać i kombinować. Pamiętaj też że po deszczowym dniu możesz iść i pozbierać rosówki. Pęczek takich rosówek to też przynęta dobra na karpia, nęcić możesz pociętymi kawałkami.

Pamiętaj też że przygotowanie ziaren typu konopie, rzepik, kukurydza, pszenica nie musi być aż tak uciążliwe. Moczysz 24 h ziarna, potem 5 minut gotujesz, i przelewasz do SZKLANEGO termosu. Po 12 godzinach masz gotowe ziarenka na rybki :) Najtaniej kupisz ziarna w sklepach dla gołębiarzy. U mnie konopie chodzą po 7 zł / kg, rzepik 5 zł / kg, kukurydza 1,8 zł / kg, pszenica 1,2 zł / kg.

Powyższe sposoby nie są typowo karpiowymi zgodnymi ze sztuką, ale na pewno pozwolą Ci wyselekcjonować duże sztuki białorybu jak leszcz, lin, czy karaś. Karp jak najbardziej jest też możliwy, a jeśli będziesz próbować to napewno się złapie :) Trzymam kciuki za powodzenie misji 8)

Bardzo dobre rady.

Ja dodam jeśli nie masz kasy a chcesz kombinować:
Pęczak , kasze , mąke kukurydziana , grysik , platki owsiane , makaron.
To komponenty mojej młodości.

Maciek

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #46 dnia: 11.06.2024, 18:44 »
Masz 13 lat i chce od razu łowić wielkie karpie ???
To co będziesz łowił jak będziesz miał 30, 40 lat?
Rada dla 13latka : 6m bat, pare drabinek z zestawami, tanie zanęty na początek, które z czasem i z nabywanymi umiejętnościami będziesz mógł dopalać innymi składnikami ,
następnie naucz się feedera, może spinning, a karpiowanie czy sumowanie zostaw sobie za parę lat.
I tak : karpiarstwo jest drogie.

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #47 dnia: 11.06.2024, 18:59 »
Rada dla 13latka : 6m bat, pare drabinek z zestawami, tanie zanęty na początek, które z czasem i z nabywanymi umiejętnościami będziesz mógł dopalać innymi składnikami ,
następnie naucz się feedera, może spinning, a karpiowanie czy sumowanie zostaw sobie za parę lat.
Nie przesadzaj, jest tak samo drogie jak inne metody wędkarstwa. Każdą technikę można "testować"  skromie i na BOGATO.
A jak będzie miał te 30-40 lat, to nie wiadomo, czy ryby jeszcze będą. Karpie, te 15+ można łowić przy niskich wydatkach i na bogato.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 11.06.2024, 20:10 »
Olek masz ochotę karpiować, to karpiuj :)

Rób co sprawia tobie radość. Ty spędzasz czas nad wodą i wybierasz sobie takie formy aktywności które Ci pasują. Masz najlepsze lata życia przed sobą więc baw się wędkarstwem, to ma być przygoda i fajna zabawa. :) :thumbup:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #49 dnia: 11.06.2024, 20:30 »
Olek masz ochotę karpiować, to karpiuj :)

Rób co sprawia tobie radość. Ty spędzasz czas nad wodą i wybierasz sobie takie formy aktywności które Ci pasują. Masz najlepsze lata życia przed sobą więc baw się wędkarstwem, to ma być przygoda i fajna zabawa. :) :thumbup:
Dokładnie, łow na to co ci sprawia przyjemność. Bat jest fajny ale jak wolisz karpiować to nie widzę żadnych przeciwwskazań.  Ja pare dobrych lat spinningowałem, przerobiłem odległościówkę, feedera i ostatecznie skończyłem z 13 metrową kolumbryną w łapie i nie mogę się od niej oderwać :P, choć wciąż chętnie wracam do wyżej wspomnianych metod ;).

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #50 dnia: 11.06.2024, 21:50 »
Wymien producentów wątpliwej chemii ?
Która twoim zdaniem szkodzi rybom.

Każda chemia w nadmiarze szkodzi, nawet ta z pozoru bezpieczna. Mam styczność na co dzień z różnego rodzaju chemią i mam co nie co pojęcie o tym.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 11.06.2024, 23:12 »
Wymien producentów wątpliwej chemii ?
Która twoim zdaniem szkodzi rybom.

Każda chemia w nadmiarze szkodzi, nawet ta z pozoru bezpieczna. Mam styczność na co dzień z różnego rodzaju chemią i mam co nie co pojęcie o tym.

Rozmowa była konkretną... chemia dla ryb.
To napisz jakie firmy mają szkodliwą chemię dla ryb....
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #52 dnia: 12.06.2024, 01:01 »
A po co ma pisać jakie firmy?
Polski rząd do dzisiaj nie opublikował listy firm, która sprzedawała sól drogową jako spożywczą...

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 12.06.2024, 07:45 »
A po co ma pisać jakie firmy?
Polski rząd do dzisiaj nie opublikował listy firm, która sprzedawała sól drogową jako spożywczą...

No właśnie .... opowieści ciąg dalszy 8)...

Czasem zastanawiam się czy nie jest lepiej dla piszącego tego typu historie aby nic nie pisał....
Podłączanie się do dyskusji z teoriami które nic nie wnoszą - sory... ale to nie poważne.

Ale z kolei jak masz doświadczenie i wiesz że są takie historie o jakich piszesz - chętnie poczytam , nazwy produktów , producentów - aby szerokim łukiem omijać dziadostwo.
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #54 dnia: 12.06.2024, 08:41 »

A dlaczego ktoś młody ma nie łowić wielkich karpi (lub dużych)? Wędkarstwo to hobby, robienie tego co sprawia przyjemność. Jak ktoś chce łowić karpie, to niech łowi. To obecnie najpopularniejsza technika wędkarska, i będzie tylko zyskiwać na popularności, zwłaszcza wśród młodych adeptów.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 12.06.2024, 08:46 »
Bo karpiarz musi mieć odpowiedni sprzęt. Wędkę z dużymi przelotkami i 3,5lb ugięcia, betoniarkę z nawojem 500 m żyłki, rodpody, alarmy, ponton do wywózki, namiot z komorą wewnętrzną i narzutą, kuchenkę i tak dalej. Tylko wtedy godzien jest łowić duże karpie. Do tego trzeba nęcić miejscówkę po 15 kg dziennie przez miesiąc i towaru na zasiadkę wrzucić minimum za 100 zł. Nawet jak ktoś dobrymi feederami je łowi, to popełnia grzech. A na metodę łowią je tylko ciecie i to powinno być zakazane.

Dlatego ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 12.06.2024, 09:03 »
Coś w tym jest co napisałeś Michale....
Ale spokojnie moim zdaniem są zawodnicy z podejściem takim jak piszesz i są z normalnym czyli budżetowym , zapewniam oni równie skutecznie łowią mają fan i sprawia ból dupy tym... niby lepszym.

Ale to jak w życiu - po prostu świata nie zmienimy.
Maciek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #57 dnia: 12.06.2024, 09:26 »
Bo karpiarz musi mieć odpowiedni sprzęt. Wędkę z dużymi przelotkami i 3,5lb ugięcia, betoniarkę z nawojem 500 m żyłki, rodpody, alarmy, ponton do wywózki, namiot z komorą wewnętrzną i narzutą, kuchenkę i tak dalej. Tylko wtedy godzien jest łowić duże karpie. Do tego trzeba nęcić miejscówkę po 15 kg dziennie przez miesiąc i towaru na zasiadkę wrzucić minimum za 100 zł. Nawet jak ktoś dobrymi feederami je łowi, to popełnia grzech. A na metodę łowią je tylko ciecie i to powinno być zakazane.

Dlatego ;)
A na kukurydzę karpiarzom nie wypada łowić, dlatego nie jestem "prawilnym" karpiarzem ;). Sprzęt sam nie łowi, ale to ułatwia, a posiadanie wyposażenia, które wymieniłeś, często nie świadczy o levelu doświadczenia (czy raczej snobizmu), a raczej o potrzebie komfortu nad wodą, co też przychodzi z czasem. Nie jeden kumpel pukał się w głowę, ile tych gratów ze sobą zabieram nad wodę, a po sezonie, dwóch nie wyobrażali sobie bez tego zasiadki. Niestety, często branie wymarzonego konia jest okupione długim oczekiwaniem, a więc z biwakowaniem, co z kolei wymusza zabieranie dodatkowego gabarytu. Oczywiście po latach ograniczyłem zabierany sprzęt do najbardziej potrzebnego, ale myślę że to wychodzi w miarę doświadczenia i praktyki nad wodą. A do odpowiedniej taktyki i zachowania nad wodą, każdy musi dojrzeć indywidualnie.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 12.06.2024, 10:05 »
Mały chalange: Poproszę więc wszystkich tych, którzy mówią, że karpiarstwo jest tanie, aby podali koszt WSZYSTKICH niezbędnych rzeczy (oczywiście tych najtańszych lub ich darmowych zamienników) do łowienia na powiedzmy weekendowej zasiadce (czyli z dwoma nockami) i dwoma wędkami .
Chodzi mi dosłownie o koszt każdego duperelka niezbędnego do łowienia (czyli włącznie ze stoperami do kulek, igłami do włosa itd, śpiworem, lampką, itd itd)
Zakładamy, że nasz 13 letni kolega ma wędki po dziadku, które to są teleskopami z rynku .
Czekam koledzy na waszą inwencje twórczą w minimalizowaniu kosztów .

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 12.06.2024, 10:09 »
Mam już pierwszy minimalistyczny pomysł: za mate karpiową czy kołyskę będzie robić trawa lub piasek na miejscówce. I cyk pare stówek zaoszczędzone :P 8)
A ważyć karpia może w reklamówce z Lidla zamiast sling'a ;D