Autor Wątek: Wędka karpiowa do rzutu?  (Przeczytany 2482 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wędka karpiowa do rzutu?
« Odpowiedź #16 dnia: 16.06.2024, 13:37 »
Mam 2 kije Mikado NoxtisX 10ft., 3.00lb i dwa kije Shimano TX4 12ft., 3.25lb i wzajemnie się uzupełniają. Spokojnie rzucam "dziesiątkami" w rejon 60, 70-metra, a rzucanie "dwunastkami" na odległości 110, 120-metrów to nie jest nie wiadomo jaki wyczyn. Tym bardziej, że podstawą do dystansowego rzucania jest technika, a sprzęt tylko pomaga.
Rzucanie na odległości 50m długimi wędkami, jakimi są 13-stopowe kije to bardzo niepraktyczny pomysł. Nie wykorzystuje się potencjału wędki, a na takiej odległości to może nawet być problem z trafieniem "w punkt" tak długim kijem.
A miałem okazję rzucać wędką 3.90m 3.5lb zarówno blisko, jak i daleko i wg mnie to się po prostu "nie dodaje".
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #17 dnia: 16.06.2024, 14:18 »
Owszem tylko nie lepiej kupić wędkę która obsłuży dalsze odległości?.Taką 3.9 m rzucisz na 50m jak i na ponad 100m .Też się  napaliłem na 3.6m do 3lbs, a teraz pluł bym sobie w brodę.

Według mnie wędki 3,9m to bardzo specjalistyczne narzędzia właśnie do rzucania na bardzo duże odległości. Aby to się udawało trzeba mieć trochę doświadczenia w rzucaniu takimi wędkami, a i sam sprzęt powinien być raczej z wyższej półki (włókno węglowe o wyższym module sprężystości) Pauleta25 podał odległość 60m i dość niską cenę co może świadczyć, że ma to być wędka na start ewentualnie się pomylił i miało to być 90m albo też potrzebuje wędki do łowienia dokładnie na takiej odległości i za takie pieniądze o jakich wspomniał. Po co więc doradzać jemu 3,9m armaty? Dalej będę obstawał że wędka 3,6m 3lb będzie wystarczająca do wymagań jakie podał. Sam w zeszłym roku na start kupiłem właśnie wędki 3,6m i 3lb i byłem z nich w 100% zadowolony do czasu aż kilka ryb zaparkowało w grążelach ok 50-60m ode mnie. Wędki Shimano TX7 których używam same w sobie są super ale warunki i ryby wymusiły na mnie kupno pontonu, a on poprosił abym zmienił wędki na krótsze. Najlepiej byłoby jakby Pauleta25 sam nieco doprecyzował swoje pytanie o to czy dopiero zaczyna karpiować, czy ma to być wędka do okazyjnego łowienia karpi 2-3 razy w roku itd bo bez tego można w doradzaniu błądzić.

Co do samego doradzania to jak wspomniałem jestem na etapie wyboru krótszych wędek i moim zdaniem poziom doradztwa w naszych sklepach wędkarskich jest bardzo średni. Dzwoniłem do większości naszych sklepów karpiowych i w żadnym nikt nie zapytał mnie jakie wędki lubię (szybkie czy wolne, szczytowe czy paraboliczne itd) tylko na samym początku padało pytanie ile mogę przeznaczyć $ na wędkę po czym następował dobór kija z wyszukiwarki. Tyle to ja sam mogę zrobić siedząc przed komputerem.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 16.06.2024, 14:29 »
Też odradzałbym 13ft.
60-70 metr na klasycznym zestawie i wędką 12ft rzucisz bez jakiejkolwiek techniki, wysiłku itp.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #19 dnia: 16.06.2024, 16:35 »
Daiwa Black Widow 12ft, 3lb, dorzucisz na te 60m jak i dalej a z holu będzie dużo przyjemności. Zgrabna wędka za małe pieniądze.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 16.06.2024, 20:07 »

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 16.06.2024, 20:26 »
W moonfinie jest teraz Balck Widow 12ft 3lb za 159zł.
Dzierżno uzależnia

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 16.06.2024, 20:33 »
W moonfinie jest teraz Balck Widow 12ft 3lb za 159zł.

Za te pieniądze brałbym jak cygan rower spod sklepu ;)
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)