Autor Wątek: Zestaw Match dla początkującego  (Przeczytany 4942 razy)

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zestaw Match dla początkującego
« dnia: 21.06.2024, 00:02 »
Witam,
Chciałbym zacząć łowić na wodach stojących na spławik. Interesuje mnie match + kołowrotek w budżecie 500-600 zł. Prosiłbym o propozycje konkretnych modeli.
Nie jestem jeszcze w 100% przekonany do match'a, ale wydaje mi się najbardziej uniwersalny.

PS. Co myślicie o VDE-Robinson Nano Core Match SX4 4,20m 5-20g + kołowrotek VDE-Robinson Match FD 306, wychodzi łącznie 450 zł

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Zestaw Match dla początkującego
« Odpowiedź #1 dnia: 21.06.2024, 00:17 »
Kołowrotek ok, posiadam i choć od niedawna to działą jak należy.
Kijek zobacz VDE-Robinson Team Nano Core MX3 Match jeśli wolisz korek od pianki.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.06.2024, 09:39 »
Ja polecam Delphin Legia, kij o parametrach wędek 3-4 razy droższych, kołowrotek Ceymar Match, Robinson VDE FD lub Daiwa Ninja która będzie najlepiej pracowała.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #3 dnia: 21.06.2024, 20:17 »
Zgadzam się z kolegą. Niedawno nabyłem tego delphina wraz z kolegą. Jesteśmy w szoku , że za te pieniądze taka wędka. Daje radość nawet z małych ryb i z bonusami sobie również radzi bez problemu. Ciężar wyrzutowy jak dla mnie jest zawyżony. Realnie dał bym 20.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 22.06.2024, 00:00 »
(...)kołowrotek VDE-Robinson Match FD 306, wychodzi łącznie 450 zł

Tutaj masz prezentację tego kołowrotka: KLIK
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 22.06.2024, 09:23 »
Daje radość nawet z małych ryb i z bonusami sobie również radzi bez problemu. Ciężar wyrzutowy jak dla mnie jest zawyżony. Realnie dał bym 20.

Nie kwestionuję jakości tego kija, dodam tylko, że praktycznie każda matchówka da 'radość z małych ryb i poradzi sobie z bonusami'. Nie spotkałem się z taką, która by nie spełniała takich założeń. Kije matchowe mają to do siebie, że nie dadzą wcale więcej ryb w zależności od ich ceny, przynajmniej ja tak uważam. Zwiększy się może komfort wędkowania. Jeżeli dobry wędkarz łowiłby Drennanem Red Range, potem zamieniając go na Vertexa aby na końcu skończyć na Acolyte, to wg mnie złowi tyle samo ryb. Kije feederowe mają ten 'problem', że muszą obsługiwać sporą wagę koszyków, do tego tu łowi się na dystansach, więc jest pewna korelacja pomiędzy siłą blanku, jego pracą, amortyzacją. Przy łowieniu wagglerami takiego problemu nie ma, i o ile nie jest to jakiś produkt z ceną końcową 100-150 zeta dla klienta, to kij z średniej/niższej półki spełni większość oczekiwań.
Lucjan

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22.06.2024, 20:38 »
Dziekuje bardzo za wcześniejsze porady. Zdecydowałem się na Delphin LEGIA Match 420cm oraz Okuma Ceymar XT CXT-40FD. Zostaje teraz dokupienie osprzetu: żyłki, przypony, haczyki, ale myśle że pójde z tym po prostu do sklepu wędkarskiego i pomogą mi coś dobrać. Ew. jak macie jakieś sugestie to bardzo chętnie poczytam.

Mam jeszce jedno głupie pytanie czy do takiej podpórki "NGT Stainless Steel" trzeba dokupic osobno dokręcany uchwyt i czy te gwinty są uniwersalne ?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 22.06.2024, 21:16 »
W tych podpórkach (NGT) masz uniwersalny gwint. Sam posiadam takich chyba 8 sztuk. Jak dla mnie świetna sprawa.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #8 dnia: 23.06.2024, 11:00 »
Witam,
Chciałbym zacząć łowić na wodach stojących na spławik. Interesuje mnie match + kołowrotek w budżecie 500-600 zł. Prosiłbym o propozycje konkretnych modeli.
Nie jestem jeszcze w 100% przekonany do match'a, ale wydaje mi się najbardziej uniwersalny.

PS. Co myślicie o VDE-Robinson Nano Core Match SX4 4,20m 5-20g + kołowrotek VDE-Robinson Match FD 306, wychodzi łącznie 450 zł

Robinson MX i Okuma Ceymar w tym budżecie będzie ok.

Ps. Jeżeli nie jesteś przekonany w 100% to wstrzymaj się jeszcze i prześpij z tą myślą.
Match to ciężki kawałek chleba. Uważam, że nie ma trudniejszej metody.
Nie wiem też jakie jest Twoje doświadczenie i czy to musi być akurat spławik, ale jeżeli np. zaczynasz przygodę z wędkarstwem to zacząłbym od bata (jeżeli chodzi o spławik), lub o metodę lub feeder Klasyczny (grunt) napewno na początku będziesz łowił zdecydowanie więcej ryb jak na odległościówkę.

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23.06.2024, 11:50 »
Doswiadczenia nie mam prawie wcale, za młodego coś łowiłem więcej.
Właśnie też myślałem nad feederem, ale boję się, że będzie zbyt nudny i wypije za dużo piw ;p
A jeśli chodzi o bata to chyba z match'ówki mogę łowić w ten sam sposób, zarzucając na bliskie odległości, a  z czasem coraz dalej.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 23.06.2024, 11:51 »
Jeżeli zechce łowić na 10-15m i głębokość łowiska nie przekracza 2m to można bez problemu można łowić spławikiem mocowanym na stałe. Nie powinno być wielkich komplikacji a możliwości są dużo większe w porównaniu do bata.

Bat będzie bardziej finezyjny i też daje mnóstwo frajdy.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 23.06.2024, 17:21 »
Po 25 letniej przerwie, wróciłem do wędkarstwa. Kiedyś sporo łowiłem 7m batem i nazywało się go tyczką, oraz zestawem z kołowrotkiem i spławikiem Miałem "REXA" więc byłem gość :P Sprawiłem sobie match'a 3,6m, długość podyktowana specyfiką łowiska. Pierwsze kroki troszkę kulawe, ale po dwóch wypadach dawne nawyki powróciły. Mogę potwierdzić że jak ktoś kiedyś miał do czynienia z wędką, to nawyki bardzo szybko powrócą. Mając ustawiony grunt ~ 1,5-2m swobodnie dam radę zarzucić zestawem ze spławikiem 1,5g na 20-25m. Trzeba troszkę sobie przypomnieć, a stare nawyki szybko powrócą :)
pozdrawiam Benon

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 23.06.2024, 19:37 »
Pytanie brzmi, czy musisz łowić na 20-25 metrach? Wg mnie nie 8) To ustawianie sobie poprzeczki dość wysoko. Waggler, nęcenie mało i często, zmienianie linii (od 5 do 15 metrów), mniej zanęty więcej rzeczy nęconych procą - to bardzo dobra opcja. NIekoniecznie pytaj w wędkarskim o spławiki, możesz zapytać na forum :) Przy głębokości do 2 metrów waggler to idealna opcja (spławik mocowany na stałe o którym pisze Michał). Ogólnie - waggler to łowienie z opadu jak i z dna, podczas gdy przy łowieniu na 20-25 metrach musisz nęcić kulami, mieć spławiki ciężkie, co wyklucza opad. To nęcenie pozytywne (dużą ilością), które wcale nie jest najlepsze, bo bardziej rybom pasuje nęcenie negatywne zazwyczaj (małą ilością), i jeżeli brania gasną, nęcisz kolejną linię, aby potem rotować pomiędzy 2-3 liniami.

Wracając po 25 latach do wędkarstwa możesz mieć 'syndrom odległościówki', którą wciskali spławikowi wyczynowcy wtedy gdzie tylko mogli. To najtrudniejsza technika i nie ma sensu od niej zaczynać, zwłaszcza, że zawęża bardzo inne opcje. Jest dobra jak się zna łowisko, ryby i dopasowuje do nich, czyli warunków. Samo zarzucanie na taką odległość to wiele kłopotów, dłuższy czas spędzany na zarzucaniu, zwijaniu, sam hol większej ryby może stanowić problem. A ryba często jest blisko brzegu, bo tu jest pierwsza półka i gromadzi się pokarm, nie trzeba zarzucać w hektary :)
Lucjan

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Zestaw Match/Feeder dla początkującego
« Odpowiedź #13 dnia: 29.06.2024, 15:54 »
Dzięki chłopaki za rozpisanie się, dużo się dowiedziałem :thumbup:

Z racji tego, że mój tato postanowił pojeździć czasem ze mną. Chciałbym złożyć drugi zestaw feeder'owy (wędka +kołowrotek)  do 400 zł, czy macie jakieś propozycje ?

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 29.06.2024, 18:07 »
Wędka Robinson stinger, kołowrotek jakas daiwa i jeszcze Ci zostanie z tych 400 resztę akcesoriów do tego feddera
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie