Autor Wątek: Preston Monster X Carp 10ft 40 vs Daiwa Super Slim POWER 10ft 50g  (Przeczytany 2056 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Cześć,

Który kij wybralibyście dla siebie?
Miał ktoś w ręku oba kije i porównywał je między sobą być może?
Dystans 20-40m
Głębokość 1-3m

Preston Monster X Carp Feeder 10ft 40
Daiwa Super Slim POWER Feeder 10ft 50g

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Niestety nie mam Daiwy ale mam wymienionego Prestona i kij ogólnie spoko, lekki, szybki, sprężysty oraz smukły. Łowię nim podajnikami głównie 20gr flat od Prestona w rozmiarze L i dla mnie jest to optymalne zestawienie, gdyż przy gramaturze 30gr L czuję, że wędka jest lekko przeciążona i brakuje jej już finezji, jest jak by przeładowana. Można tak łowić ale po co. Co do dystansu 40m byłbym raczej sceptyczny iż będzie do osiągnięcia tak na miękko ale specjalista od rzutu że mnie marny, może inni koledzy wypowiedzą się.

Wysłane z mojego RMX3311 przy użyciu Tapatalka

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
Ok. Dziękuję bardzo za komentarz. :thumbup:

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Ja posiadam od niedawna Prestona w wersji 11ft. Bez problemu tym kijem osiąga się 40m, zdążyłem go przetestować na rybach +10kg i jestem zachwycony. Daiwy nie posiadam lecz w sklepach zawsze słyszałem iż monster jest mocniejszy.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Prestonem monster 10ft łowiłem ostatnio podajnikiem preston xl30gr na 36m do klipa pod wiatr bez żadnego zająknięcia, więc te 40m da radę. Nie zauważyłem też przeciążenia o którym pisze się wyżej, także to chyba subiektywne odczucie.

Offline Herman

• Reputacja: 55
Weź tego, który Ci się bardziej podoba wizualnie (to też ważne) :) Ma tego Prestona, może być :) Mam też Daiwę, ale z innej serii, więc konkretnie o tej Super Slim  się nie wypowiem, chyba będzie nieco "mocniejsza" od Prestona (zgaduję).

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Nie miałem Monstera ale Superą łowiłem kilka lat, wędki podobno zbliżone charakterystyką. 30g to żaden problem dla niej nie był, nawet częściej łowiłem takim podajnikiem niż 20. W tym budżecie Preston to bardzo fajne rozwiązanie, w wyższych już niekoniecznie chociaż nadal to świetne kije.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
Ok, dzięki.
Kusi mnie ta Daiwa. Niestety w necie nie ma zbyt wielu komentarzy póki co. Chyba ją zaraz zamówię i najwyżej ocenię jak przyjdzie.
Chciałbym wykorzystać ten kij niekiedy do lekkiego klasyka dlatego z Monstera chyba zrezygnuję.
Pytanie czy iść w Daiwe w wersji power do 50g czy normalna do 40g. Podobno power nieco szybsza.

Offline pr00

• Ekspert
To mit, że do klasyka potrzebujesz bardziej miękkiej wędki, nie ma to żadnego znaczenia, chyba że metoda połowu wiąże się z dużo mniejszymi rybami. Zobaczyłem teraz cenę super slim I w podobnej cenie ja bym wziął Nzon S. Wędka 2 klasy wyżej niż te które podałeś, nawet gdzieś na forum jest moja recenzja.

https://allegro.pl/oferta/wedka-daiwa-n-zon-s-feeder-10-40-g-3m-13172913760?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwkJm0BhBxEiwAwT1AXATKLB9bDbQXK7hc-fQQuGxbpmK_tY-lB6NKhFi2lpMThcWl_OiuZhoCYKkQAvD_BwE

Offline Trissot

To mit, że do klasyka potrzebujesz bardziej miękkiej wędki, nie ma to żadnego znaczenia, chyba że metoda połowu wiąże się z dużo mniejszymi rybami. Zobaczyłem teraz cenę super slim I w podobnej cenie ja bym wziął Nzon S. Wędka 2 klasy wyżej niż te które podałeś, nawet gdzieś na forum jest moja recenzja.

https://allegro.pl/oferta/wedka-daiwa-n-zon-s-feeder-10-40-g-3m-13172913760?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwkJm0BhBxEiwAwT1AXATKLB9bDbQXK7hc-fQQuGxbpmK_tY-lB6NKhFi2lpMThcWl_OiuZhoCYKkQAvD_BwE
Nzone S jest dwie klasy wyżej od Monstera? Toż to szok, sorry ale miałem tą konkretną wędkę Daiwy i nie kupuję tej opinii, fakt cała seria nzone S była udana i w naprawdę wyśmienitej cenie ale są lepsze konstrukcje.

Offline pr00

• Ekspert
Odp: Preston Monster X Carp 10ft 40 vs Daiwa Super Slim POWER 10ft 50g
« Odpowiedź #10 dnia: 04.07.2024, 14:01 »
Oczywiście że jest lepsza, w Monsterze masz wszystko no name, blank z dużą domieszką włókna szklanego też noname, w Daiwie przelotki i uchwyt Seaguide, węgiel HVF, waga 40g wyższa w Prestonie, jakość wykonania też w Daiwie lepsza. Preston jest ok jak na swój budżet ale tylko tyle. Co masz lepszego w cenie do 500 zł od Nzon S ?

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 04.07.2024, 14:20 »
Dobra. Trochę się naczytałem.
Decyduję się na Skę.
Brać 10ft 40g czy 11ft 50g?

Przypomnę tylko ...
Dystans 20-40m, głębokość 1-3m. Używana również do klasyka. Może i na zawodach.

Ps. Jeszcze nie mam drugiej wędki, ale raczej chciałbym kilka takich samych. Jeżeli nie modeli to chociaż te same parametry.

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #12 dnia: 04.07.2024, 14:41 »
Dobra. Trochę się naczytałem.
Decyduję się na Skę.
Brać 10ft 40g czy 11ft 50g?

Przypomnę tylko ...
Dystans 20-40m, głębokość 1-3m. Używana również do klasyka. Może i na zawodach.

Ps. Jeszcze nie mam drugiej wędki, ale raczej chciałbym kilka takich samych. Jeżeli nie modeli to chociaż te same parametry.

Ja bym osobiście brał 11ft, ale to tylko i wyłącznie moje odczucie, bo lubię odrobine sztywniejsze wędki a 11ft na pewno będzie bardziej sztywna od 10ft (porównuję Skę 10 do Zetki 11, ale są wykonane bardzo podobnie), tym bardziej jeżeli chcesz sięgać 40m, przy 11ft będzie to bardziej komfortowe.

Offline Trissot

« Odpowiedź #13 dnia: 04.07.2024, 14:47 »
Oczywiście że jest lepsza, w Monsterze masz wszystko no name, blank z dużą domieszką włókna szklanego też noname, w Daiwie przelotki i uchwyt Seaguide, węgiel HVF, waga 40g wyższa w Prestonie, jakość wykonania też w Daiwie lepsza. Preston jest ok jak na swój budżet ale tylko tyle. Co masz lepszego w cenie do 500 zł od Nzon S ?
Pytanie skąd wiesz o dużej domieszce włókna szklanego skoro blank jest noname? Czy to tylko subiektywne odczucie? Jak napisałem cała seria nzone S jest naprawdę ok, ja za swoją zapłaciłem trochę ponad 400 zł na początku jak tylko się pojawiły. Tu nie chodzi o licytacje co w tej cenie jest lepsze.
Jako ciekawostkę tylko dodam, że posiadam kij okoniowy z pracowni ukręcony na chińskim blanku z podróbkami przelotek AT, gdzie znajomi posiadają wędki od topowych producentów na naprawdę fajnych komponentach lecz każdy kto łowił moja wędką uważa ją za lepszą czy to chodzi o akcję, wagę czy też responsywność. Chciałbym zaznaczyć , że to co producent daje nam na papierze nie koniecznie świadczy o walorach typowo użytkowych nad wodą.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #14 dnia: 04.07.2024, 15:30 »
Jak 40m to eSka 11ft, 10 jest komfortowa do 30-35, dalej się męczy.
Dzierżno uzależnia