Autor Wątek: Zawody Gruntowe, staw PZW  (Przeczytany 1822 razy)

Offline mjkpl

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zawody Gruntowe, staw PZW
« dnia: 03.07.2024, 15:18 »
Cześć i czołem,
Panowie pytanie, niedługo wybieram się na zawody gruntowe na staw PZW przewaga karpia oraz leszcza, którą metodę byście wybrali :)
Method feeder czy feeder klasyczny ? zapewne aby wygrać trzeba się mocno nastawić na Karpia.

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Zawody Gruntowe, staw PZW
« Odpowiedź #1 dnia: 03.07.2024, 16:14 »
Jeśli chcesz poważnie podejść do tych zawodów, to proponuję sprawdzenie obydwóch metody przed zwodami, która da więcej ryb. Jeżeli ma to być bardziej rekreacja, to proponuję metodę, ponieważ leszcze też z powodzeniem można łowić na metodę.

Offline mjkpl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03.07.2024, 16:22 »
zbytnio nie mam kiedy sprawdzić już łowiska ponieważ zawody są już w niedziele, dawniej łowiłem tam na 2 wędki i na jednej methoda na drugiej feeder klasyczny, zapisałem się w ostatniej chwili na te zawody ponieważ zawody feederowe na które miałem jechać zostały w ostatnim momencie odwołane z powodu niskiego stanu wody,

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.07.2024, 17:13 »
Nie da się udzielić odpowiedzi na Twoje pytanie. Na pewno pisać można wiele, ale to w żadnym razie nie wpłynie na Twoje wyniki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #4 dnia: 03.07.2024, 17:35 »
Za mało detali jeżeli chodzi o samo łowisko - jaka głębokość, co dokładnie oznacza przewaga leszcza i karpia (czy faktycznie jest ich dużo, czy po prostu jak już się coś zawiesi, to przeważnie te ryby).

Jakbym miał iść w ciemno z takimi informacjami to wrzuciłbym na start parę szklanek na klasyka na jednej linii, a zawody zaczął od metody na drugiej, przerzucając dosyć często (kilka rzutów po 5min, jeżeli brak brań to systematycznie wydłużać), jeżeli metoda przez godzinę nie odpali to sprawdzić klasyka, a dalej to już woda pokaże.
Warto też zadbać o linię krótką / pod nogami i sprawdzić po 2-3h i/lub na godzinę przed końcem zawodów.

Offline mjkpl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03.07.2024, 19:28 »
Głębokość maksymalnie do 3m ma łowisko, jest dużo karpia i leszcza:)
Myślałem o takiej taktyce ale zawody odbywają się tylko i wyłącznie na jedną wędkę dlatego zastanawiam się czy ryzykować z klasykiem czy iść całkowicie w methode (pelet+method mix)

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #6 dnia: 03.07.2024, 19:30 »
90% zawodów odbywa się na jedną wędkę, ale trzeba być gotowym na różne opcje, jeżeli masz przynajmniej dwie, to warto mieć tego klasyka w zapasie, zaryzykować zawsze możesz, no ale to jest ryzyko ;).

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #7 dnia: 03.07.2024, 20:39 »
Siadasz i patrzysz na co łowią sąsiedzi. Jak znasz ludzi, wiesz którzy jeżdżą po zawodach z tego koła-to masz gotowe odpowiedzi na swoje pytania.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 04.07.2024, 08:10 »
Ja na takie zawody biorę i to i to.
Mam nokill kołowy który podczas zawodów pokazuje inne oblicze z uwagi na większą presję . A jak dodasz do tego fakt że na jednej miejscówce z powodzeniem wynik wykręcisz metodą a na drugiej tylko klasyk działa to logika nakazuje mieć i to i to .
Przede wszystkim zrób 2 linie jedna klasyk druga metoda . A to ile łowić na klasyka ile na metodę to musisz sprawdzić . Teraz w lato nęcenie wstępne bym zrobił na klasyka robaki + kuku .
Łowić bym zaczął od metody powiedzmy 3 koszyki na start i łowienie . Powiedzmy pół godziny max godzina przejście na linię z klasykiem jeśli na metodzie nie ma efektów lub łowisz mniej niż sąsiedzi na klasyku .  Przy klasyku warto mieć przynętę która troszkę cię wyróżni np . czerwone robaki rozmiar średni zakładasz 2 szt na hak . W koszyku białe + kuku . Może trochę jokersa + ochotka .
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 04.07.2024, 08:23 »
Cześć i czołem,
Panowie pytanie, niedługo wybieram się na zawody gruntowe na staw PZW przewaga karpia oraz leszcza, którą metodę byście wybrali :)
Method feeder czy feeder klasyczny ? zapewne aby wygrać trzeba się mocno nastawić na Karpia.

Wtedy Metoda wchodzi do gry. Pytanie tylko czy karp będzie współpracował? Leszcz częściej siedzi przy dnie latem, karp przebywa w toni lub przy powierzchni. Jeżeli nie masz możliwości łowienia na jakieś płyciźnie (przy wyspie, przy brzegu itp), to może być ciężko. ALe na Metodę tez można łowić leszcza :) Jednak lepszy jest tu zestaw z dłuższym przyponem. Nie mylić z klasykiem, gdzie ktoś ma przypon 50+ cm . Przypon skrócić należy do 25-30 cm najlepiej, no chyba, że jest w miarę czysta woda.

Jak podpowiadają poprzednicy, przygotuj sobie dwa kije co najmniej, jeden z Metodą drugi z zestawem skrętka, pętla etc, z przyponem 30 cm i eksplodującą zanętą (czyli półsuchą). Musisz mieć dwa rodzaje miksu zanętowego (Metoda i koszyk) plus dodatki.
Lucjan