Autor Wątek: Wędka segmentowa na spławik i grunt do 200 zł + kołowrotek do 200 zł  (Przeczytany 751 razy)

Offline don_kotton

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam szanowne grono. To mój pierwszy post na forum dlatego przepraszam jeśli gdzieś popełniłem błąd. :beg:

W wędkarstwie mam bardzo małe doświadczenie — trochę łowiłem za dzieciaka na spławik. Po blisko 20 latach wróciłem do zainteresowania, bo przeprowadziłem się blisko wód PZW, a przy okazji szukałem 3-ego miejsca poza domem i pracą.

Testuję spławik, grunt, method feeder i spinning. Rezultaty marne. Uczę się.

Na ten czas skompletowałem 2 zestawy:

1. Spinning:
DAM Yagi Jig 270cm 5-26g
Mikado Shinju 3004

2. Spławik / grunt
Daiwa Black Widow Method Feeder 3,30m 60g
Delphin Ixtrek 4T 4000

Aktualnie na spinning i spławik łowię po około 50% czasu. Chciałbym Daiwe zostawić do gruntu, a zakupić jeszcze jeden zestaw, który będzie dedykowany głównie do spławika. Nie mniej, gdy będę wybierał się na jakąś zasiadkę, chciałbym zestaw spławikowy przerobić na grunt i łowić na 2 wędki. Może gdy nabędę wprawy, to bardziej mi się spodoba ta metoda i spławik zejdzie na dalszy plan. Nie wiem gdzie mnie ta przygoda zaniesie.

Czy jesteście w stanie doradzić mi zestaw wędka + kołowrotek, który będzie w miarę uniwersalny i połapię na nim na spławik (aktualnie korzystam ze spławika 4g), a w przyszłości będzie nadawała się też na grunt?

Spoglądałem na te 2 zestawy:
1. Mikado NSC POWER MATCH 390/5-30g
1. PROLOGIC ELEMENT 5000 BF

lub

2. Mikado INTRO CARP II 3,60m 3lbs 3sec 50mm
2. FLAGMAN SHERMAN PRO New Genration FEEDER 5000

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi / uwagi / propozycje.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Sensowny wybór spławikówki powinien uwzględniać typowy dystans i głębokość (odpowiednia długość) oraz docelowe ryby (odpowiednia moc/finezja). Dla początkującego dobrym wyborem będzie zwykle standardowa matchówka 3.9 m, którą można skutecznie łowić zarówno płotki i leszczyki, jak i karpie w rozmiarze handlowym.

Z obsadzaniem spławikówki typu match w roli gruntówki/feedera byłbym ostrożny (koszyk/podajnik + zanęta może łatwo przekroczyć wagowy limit wyrzutowy). Z drugiej strony kije karpiowe o mocy 3 lb nie nadają się do roli spławikówki (nieszczególnie nadają się nawet do roli klasycznego feedera). Na rynku są wędki o podwójnym zastosowaniu (spławikowym oraz gruntowym/feederowym), które mają na wyposażeniu dwie części szczytowe, ale to raczej wydatek > 400 zł.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej wybierać spławikówkę pod kątem przyjemnego łowienie docelowych ryb metodą spławikową niż pod kątem gruntowego/feederowego wyrzutu ;)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
W określonym budżecie ciężko o lepszą wędkę o w miarę uniwersalnym zastosowaniu do selektywnego łowienia ryb średnich/dużych za pomocą "ciężkiego" spławika (mam na myśli docelowe ryby oraz zastosowanie nęcenia na grubo), bądź lekkich metod gruntowych z sygnalizatorem, niż Korum 3K Allrounder 12FT - 1.5lb.

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Ja do wspomnianego wyżej Koruma dodam jeszcze Fox EOS Barbel 1.5lb 13FT. Będzie odpowiedniejsza do spławika.