Autor Wątek: Mikado 2016 - Black Stone Method Feeder  (Przeczytany 37394 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Mikado 2016 - Black Stone Method Feeder
« Odpowiedź #75 dnia: 24.07.2016, 23:32 »
Witamy na forum :)
O, jaki przewrotny nick sobie kolega wykombinował ;)

Kij, o który pytasz, nie należy do najpopularniejszych, jednak jeden z kolegów go ma. Nathaniel, prawda?
Ale czy porówna go do kija z tematu, hm, nie wiem.
Jacek

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 25.07.2016, 10:34 »
Prawda mam ten kij,ale nie porównam do Blacka bo go niemam.Ogólnie kij bardzo dobrze wykonany,akcja progresywna,więc zapas mocy jest,13 kg kolega na niego wytargał.Kupiłem ten kij bo mam fajne rabaty w pracy,generalnie kij bardzo lekki,czuły.Jak bym miał kupić w normalnej cenie-niewiem.Napalony jestem na Sumo Gt4.Wszystko sie może zmienić jak go dotkniesz.Pomimo że to Jaxon,to i tak kawał porządnego kija.Mam nadzieje że długo mi posłuży :D

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #77 dnia: 31.07.2016, 19:59 »
Bylem bardzo zainteresowany tym kijem mikado ale dlugos transportowa mnie troche przerasta :P mam pokrowiec 120 i akura mi idealnie do bagażnika sie mieści. Moze jakis doświadczony wedkarze powiem mi jaka roznica jest w kijach składanych lepiej  mniej sekcji ?? np Mikado ma 2+2 a taki jaxon 3+3 wiec. jedna sekcja więcej przy tej samej długości, więcej składania ale łatwiej transportować kwestia czy praca gorsza. Mam teraz straszny dylemat związany z zakupem feeedera do 200zl

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #78 dnia: 31.07.2016, 20:46 »

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 04.08.2016, 09:26 »
Proszę o radę

Mikado Black Stone Method Feeder 3,5m 55-75g
czy
Trabucco Selector XS Master Feeder 3,6m 75g

Łowisko to jezioro PZW, odległość na której łowię to  35 - 45m, koszyk  30-40g plus zanęta, głębokość około 6-7m ( metoda odpada łowię na koszyk), z ryb to głównie leszcze i liny sporadycznie karp.
Obecnie na tym jeziorze łowię kijami, które normalnie używam na Wisłę Daiwa Procaster Heavy Feeder 3,6m 150g i jest ok  :D ale meczy mnie ciągłe przezbrajanie bo nadal wędkuję na Wiśle i chciałem kupić coś bardziej dedykowanego pod wodę stojącą.

Chcę kupić dwa kije więc cena  na korzyść Mikado.

Z postów, które przeczytałem wynika, że Selektor jest bardziej sztywny, czy rzeczywiście jest duża różnica jeśli chodzi o sztywność tych dwóch feederów (warta 1/3 ceny :)), zwłaszcza zależy mi aby przy zarzucaniu kij "nie latał" na wszystkie strony.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #80 dnia: 04.08.2016, 09:30 »
Posiadam tego selektora i polecam. Jest to wysoka klasa sprzętu jak dla mnie. Mikado nie dorównuje Trabucco
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #81 dnia: 04.08.2016, 09:46 »
Selektor, to inna akcja kija niż Mikado.
Jeśli nie chcesz bardzo miękkiego wędziska,to raczej Trabucco.  Luknij też na Trabucco Commercjal. Nie łowiłem nim,machałem na sucho.Robi na prawdę dobre wrażenie.
Arek

Offline marcopolo

« Odpowiedź #82 dnia: 04.08.2016, 10:15 »
A jak wygląda sprawa uchwytu do kołowrotka w Selektorze?

Na zdjęciach kija widzę , że górny uchwyt kołowrotka jest połączony z górną rękojeścią i razem z nią dokręcany...nie przepadam za tym rozwiązaniem, często w trakcie łowienia (w kijach które mam lub miałem ) rękojeść się odkręcała i kołowrotek nie jest pewnie trzymany przez uchwyt. Trzeba było ciągle dokręcać :thumbdown:

Czy tak również dzieje się w Selektorze?

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #83 dnia: 04.08.2016, 10:16 »
Cześć używam "Trabucco Selector XS Master Feeder 3,6m 75g" drugi sezon i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o rzuty to spokojnie dorzucisz nim na 50 metr. Obawiam się jednak, że koszyk 40g to już maksimum, bo do ciężaru dojdzie jeszcze zanęta w koszyku. Osobiście używam w/w kija do metody i łowię koszykiem Drennana 25g. Próbowałem także 35g i daje radę. W przypadku tradycyjnego koszyka o wadze do 50g na pewno odpada najsłabsza szczytówka, ponieważ w pewnym momencie po prostu pęknie. Jeśli chodzi o ryby to bez problemu poradzi sobie z linem, karasiem, leszczem czy karpiem. Mój rekord złowiony na tą wędkę to karp 6kg. Nie ukrywam jednak, że na tak delikatnym kiju ryba walczyła kilka minut. Z drugiej strony dało mi to ogromną frajdę. W przypadku mojej drugiej wędki "cw 90g" karp o wadze 2 kg, po chwili był już w podbieraku. Osobiście jestem bardzo zadowolony ze Selektora i mogę go polecić lecz koszyki muszą być o mniejszej wadze niż 50g.
Pozdrawiam Seba

Offline marcopolo

« Odpowiedź #84 dnia: 04.08.2016, 10:25 »
Dzięki za informację, a jak uchwyt do kołowrotka? czy nie odkręca się w trakcie trzymania wędki za górną część uchwytu?

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 04.08.2016, 10:38 »
Powiem tak: kwestia przyzwyczajenia. Na początku mnie to trochę irytowało, ale obecnie mi to nie przeszkadza. W zasadzie w ogóle nie operują tą częścią wędki, ponieważ podczas wyrzutu, ściągania zestawu lub holu ryby rękę trzymam na wysokości kołowrotka. A dokładnie mam go między palcami. Moja druga wędka - Shimano Beastmaster posiada identyczne rozwiązanie i nie robi to na mnie żadnego wrażenia. Powiem więcej: w Selektorze masz jeszcze świetnie wykończony dolnik - taki uwypuklony. Dla mnie fajna sprawa, ponieważ bardzo pomaga podczas wyrzutów i solidnie trzyma się wędzisko w ręce. Reasumując polecam tego Selektora :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline marcopolo

« Odpowiedź #86 dnia: 04.08.2016, 10:50 »
Dziękuję za informację o Selektorze...chyba mnie przekonaliście.

Ja też trzymam w miejscu mocowania kołowrotka ale mam dużą dłoń i długie paluchy :P

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 04.08.2016, 11:22 »
Ja również, ale to wg mnie nie stanowi żadnego problemu. Jeśli zdecydujesz się na Selektora to podziel się opinią po ewentualnych testach. Pozdrawiam :narybki:
Pozdrawiam Seba

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 04.08.2016, 13:15 »
Mam tą wędkę mikado i daje rade ma na rozkładzie grubo ponad 50 karpi 4-9 kg i kilka jesiotrów.  Ma akcje paraboliczną i ciężko jest nią żucać dokładnie na większe dystanse,  do wykonania nie można się przyczepic jest też dość lekka,  bez problemu żucam podajnikiem 35 gram plus zaneta. Mam też kongera  do 60 gram o akcji progresywne i nim dużo dalej i celnej można żucić. Selektora nie mam ale pewnie będzie lepszy bo to jest wyzsza klasa os mikado a co za tym idzie cena też jest wyższa.
Paweł

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #89 dnia: 04.08.2016, 23:41 »
Panowie, mam pytanie o wędkę do metody. Łowię głownie na jeziorach, do tej poty nie używałem większych koszyczków do gruntówki jak 25 gr. Chciałem zacząć zabawę z metodą i myślałem nad jakimś delikatnym feederem. Ostatnio odwiedzam komercję, w której trafiają się często karpie 3 - 4 kg. W sklepie sprzedawca poradził mi Monolith XT Method Feeder 330 c.w. 20 - 60. Chciałem kupić Mikacdo Black Stone, ale niestety dł. transportowa mojemu bagażnikowi się nie spodoba, wynosi 120 cm. Pytanie zatem laika odnośnie metody, czy dł. 330, jak Luk na filmie określił jako uniwersalną, będzie odpowiednia, czy lepiej krótsza wędka 3 m, i tak nie staram się wykonywać rekordowych wyrzutów, bardziej o celność mi zależy i wygodę łowienia. Drugie pytanie o ciężar wyrzutowy, bo np. seria tego Jaxona feedera ma ciężar 40 - 90, a z dopiskiem metod już 20-60, i to jest zaskoczenie jak dla mnie.