Autor Wątek: Mikado 2016 - Black Stone Method Feeder  (Przeczytany 37336 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Mikado 2016 - Black Stone Method Feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 24.10.2015, 22:08 »
Myślę, że nie ma co porównywać holu 5 kg ryby a wyrzutu 100 gr koszyczka, wtedy na wędkę działają chyba trochę inne siły.
Masz rację. Ale wg mnie producent określa akcję pod obciążeniem,a nie przy rzucie. Szukam właśnie na YT. Co wg. mnie to progres. Zależy mi by porównać doświadczenia i jasno określić co jest co! Chyba znalazłem.  Od 18.25s jak dla mnie to jest progres!
Arek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #16 dnia: 24.10.2015, 22:19 »
Ja już gdzieś pisałem, Selektorem rzucam mając koszyk 80 g + zanęta a cw ma 75g więc logika że CW jest to pisane z dolną tolerancją . na gwiazdkę fundnę sobie albo drugiego selektora bo jest mega albo coś z innej serii Trabucco. Wędki na lata !
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 24.10.2015, 22:20 »
Myślę, że nie ma co porównywać holu 5 kg ryby a wyrzutu 100 gr koszyczka, wtedy na wędkę działają chyba trochę inne siły.
Masz rację. Ale wg mnie producent określa akcję pod obciążeniem,a nie przy rzucie. Szukam właśnie na YT. Co wg. mnie to progres. Zależy mi by porównać doświadczenia i jasno określić co jest co! Chyba znalazłem.  Od 18.25s jak dla mnie to jest progres!
Nigdy nie miałem w ręku wędki progresywnej, to co pisałem to tylko opinie zasłyszane lub przeczytanie. Nie wiem jak to jest dokładnie, rod builderem też nie jestem. A jeśli chodzi o filmik, bardziej bym obstawiał, że to akcja szczytowa :-[

Ja już gdzieś pisałem, selektorem rzucam mając koszyk 80g + zanęta a cw ma 75g więc logika że CW jest to pisane z dolną tolerancją . na gwiazdkę fundnę sobie albo drugiego selektora bo jest mega albo coś z innej serii Trabucco. Wędki na lata !
Ja z mojego Selektora też jestem bardzo zadowolony, jest ze mną na każdej sesji gruntowej :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 24.10.2015, 22:27 »
Wiesz ja to zawsze biorę wg. prostego schematu gdzieś wykukanego. Akcja szczytowa to max ugięcie 1/4 .Progres 1/3.Semi 1/2. a parabolic powyżej ,aż do rękojeści! No tak mam! :-[ Nie twierdzę w zaparte że słusznie. :(
Arek

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 24.10.2015, 22:35 »
Wiesz ja to zawsze biorę wg. prostego schematu gdzieś wykukanego. Akcja szczytowa to max ugięcie 1/4 .Progres 1/3.Semi 1/2. a parabolic powyżej ,aż do rękojeści! No tak mam! :-[ Nie twierdzę w zaparte że słusznie. :(
Tośmy sie dogadali jak głuchy ze ślepym! Hehe ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 24.10.2015, 22:42 »
Ale czemu tak uważasz? To raczej prosty i raczej dość obrazowy schemat! Dawniej było to określane jako akcja A,B,CiD. Teraz jest rozjechane ciut bardziej.
Arek

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 24.10.2015, 23:07 »
Teraz jeszcze pozostaje pytanie czy akcja i ugięcie to te same rzeczy. Tylko to już nie jest temat na takie wywody. A schemat bardzo fajny! :thumbup:
Pozdrawiam
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #22 dnia: 24.10.2015, 23:35 »
Od 23:30 weteran rodzimego rod buildingu naświetla ową kwestię z pomocą efektownej gestykulacji :)

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 24.10.2015, 23:43 »
Czyli istnieją kije o szybkiej akcji i pełnym ugięciu, to są te kije progresywne?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 25.10.2015, 00:02 »
Dużo ciekawych informacji,przyznaję! Tu się wypowiada twórca. Poddaję się na dzisiaj. Idę pospać. Nie samym wędkarstwem się żyje! Ale warto do tematu powrócić. Pozdrawiam.
Arek

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #25 dnia: 25.10.2015, 08:48 »
Mikado przez wiele lat produkowalo kije na blankach Mitchella. Mam kilka starszych i nowszych kiji tej firmy i nie mam nic do zarzucenia.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 25.10.2015, 23:25 »

Ja to się z tym tematem dot. wędziska w 100% zgodzę. Arunio w mojej ocenie jesteś wędkarzem starej daty ja też tak uważam że dawniej było to określane jako akcja A,B,CiD. Nawet więcej w przeszłości liczyły się na polskim rynku wędziska B ale to już historia.  A pan  M z tego filmiku niech sie schowa. Sam mnie przekrecił na duza kase  jak miał jeszcze sklep przy kinie Ochota do którego schodziło sie po schodkach w dół

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #27 dnia: 26.10.2015, 12:57 »
Ostatio będąc w sklepie usłyszałem od sprzedawcy, że Mikado planuje w 2016 totalnie podbić rynek "metodowy" w polsce, wykańczając rywali z wysp cenami i jakością :o ... :-X
Będę im kibicował. Wędkowałem na różne feedery Mikado ponad 10lat . Ale wiadomo że zachciało się czegoś nowego jak finanse pozwoliły. Uważam że serwis jak i jakość cena jest niezmiernie zadowalający!

Mam podobne zdanie na temat Mikado. Z ta różnica że ja swoje zdanie wyrobiłem na bolonkach tej firmy. Wg mnie solidna firma.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 26.10.2015, 17:07 »

Ja to się z tym tematem dot. wędziska w 100% zgodzę. Arunio w mojej ocenie jesteś wędkarzem starej daty ja też tak uważam że dawniej było to określane jako akcja A,B,CiD. Nawet więcej w przeszłości liczyły się na polskim rynku wędziska B ale to już historia.  A pan  M z tego filmiku niech sie schowa. Sam mnie przekrecił na duza kase  jak miał jeszcze sklep przy kinie Ochota do którego schodziło sie po schodkach w dół
Dobrze oceniasz Jurek! :) A co do pana "M" Może jakaś recenzja w odpowiednim dziale?? Warto piętnować ,warte piętnowania!! :-[
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #29 dnia: 26.10.2015, 21:09 »
Czyli istnieją kije o szybkiej akcji i pełnym ugięciu, to są te kije progresywne?
Jasne. Teoretycznie może istnieć blank o ugięciu parabolicznym i szybkiej akcji. W praktyce ciężko to zapewne uzyskać.
Nie jestem specjalistą, ale progresywność blanku zawsze rozumiałem jako rodzaj ugięcia. Bardziej szczytowe przy małym obciążeniu (przy wyrzucie zestawu), zaś większe przy holu ryby.
Pozdrawiam
Mateusz