Autor Wątek: Kulki Tandem Baits  (Przeczytany 1863 razy)

Offline Hetman

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kulki Tandem Baits
« dnia: 23.07.2024, 06:05 »
Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu stawiam pierwsze poważniejsze kroki w wędkarstwie karpiowym. Dzisiaj przychodzę z zapytaniem odnośnie kulek firmy Tandem Baits. Jakoś w majówkę tego roku otworzyłem opakowanie tych kulek, jakiś czas później zalałem je jeszcze dodatkowym boosterem (same w sobie zawierały tylko jakiś delikatny dip). Problem pojawił się podczas ostatniego wędkowania (lipiec), ponieważ kulki zrobiły się naprawdę twarde od środka. W związku z tym chciałbym zaczerpnąć Waszych opini o tych kulkach. Czy to możliwe, że zaledwie dwa miesiące od otwarcia robią się twarde, może to dlatego że były one szczelnie zapakowane, więc może są one bardziej wrażliwe na czynniki zewnętrzne? No i jakbyście mogli się jeszcze ogólnie wypowiedzieć o skuteczności tych kulek. Wiem, że nie jest to najwyższa półka, ale czy ktoś z Was jakoś sensowanie dał radę na nie połowić? Dodam, że chodzi o serię Carp Food. Pozdrawiam

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 899
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Kulki Tandem Baits
« Odpowiedź #1 dnia: 23.07.2024, 07:24 »
Do dziś mam budżetowe kulki TB Euro 18mm Morwa i jako uzupełnienie mixu ziaren sprawdziły się kilka razy na moim lokalnym zalewie, ale jednocześnie na kilku zasiadkach nie miałem zupełnie brań, więc efekty nie są równomierne :-\. Oczywiście nie ma złotych kulek (choć Warmuz takowe wypuścił w tym roku ;)), więc fakt, że jedne kule sprawdzają się u mnie, nie znaczy, że będą skuteczne gdzieś indziej. W każdym bądź razie trzymam je trochę podrasowane boosterem w szczelnym wiadrze, i nie mam problemu z ich twardnieniem. Obecnie dodaję je do zanęty i spod mixu łowiąc rzeczne ryby w Odrze i tam pewnie wyczerpię ich zapas. Czy je jeszcze kiedyś kupię? Być może, gdy będę potrzebował budżetowych kul do łowienia w rzece itp. Póki, co testuję w rzece inne, pikantne 14mm wariaty i pierwsze efekty już mam, ale o tym wkrótce w innym wątku :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #2 dnia: 23.07.2024, 09:13 »
Jeśli zalałeś je gliceryną lub syropem glukozowo-fruktozowym to bardzo możliwe, że dlatego zrobiły się twarde.

Offline Antoni

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 23.07.2024, 14:08 »
I to jest chyba to co napisał kolega Kozi.
Trochę wstyd się przyznać ale ja w otchłaniach wędkarskich szpargałów odnalazłem stare kulki Tandem Baits które miały może 10 lat. Idealny rozmiar 12mm  taki potrzebowałem, paczka oryginalnie zamknięta, odsypałem troszkę do słoiczka i zalałem melasą bo tylko to miałem. Tak to przeleżało kilka dobrych tygodni. Kulki które były w opakowaniu oryginalnym były normalne, natomiast te zalane melasą były twarde jak kamień nawet ciężko było je przewiercić aby założyć na włos, mimo to złowiłem na te kulki ryby ;)   

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.07.2024, 14:14 »
Wszystko, co zawiera duże ilości cukru (lub glicerynę) strasznie chłonie wodę. Więc jak coś do tego wrzucimy, to wyciągnie z tego całą wodę ze środka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!