Autor Wątek: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)  (Przeczytany 5903 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)
« Odpowiedź #30 dnia: 05.08.2024, 13:01 »
Starcza do pierwszego zerwania ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #31 dnia: 05.08.2024, 13:07 »
Dzięki Martinez mogłem jaśniej napisać chodzi mi o węzeł do wiązania haków plus fluo 0.60 i 0.70.
C&R

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 05.08.2024, 13:12 »
Dzięki Mosteque, to już wiem mniej więcej co i jak z biełbaskami. Co do kołowrotka to kupiłem Shimano Ultegre XTE, która nie posiada wolnego biegu, a co to jest quick drag to jeszcze muszę doczytać. Dlatego pytam jak ustawić hamulec w kołowrotku.
Co do zacinania jestem tego samego zdania co Ty.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #33 dnia: 05.08.2024, 13:25 »
A jakie rozmiary tych siatek rozpuszczalnych najlepiej kupować, bo widzę jest tego bardzo dużo.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline darkon

« Odpowiedź #34 dnia: 05.08.2024, 16:05 »
Shimano Ultegre XTE nie ma wolnego biegu ale ma quick drag. Najprościej tłumacząc, mały obrót pokrętła szpuli daje duży wzrost siły hamowania. Po zarzuceniu zestawu poluzowujesz szpulę tak, żeby oddawała żyłkę z jak najmniejszym oporem, a po braniu ryby w pierwszej chwili dociskasz szpulę palcem dłoni trzymającej wędkę a drugą dłonią przekręcasz pokrętło szpuli tak, żeby hamulec zaczął stawiać opór. Musisz pamiętać, że obrót już o 1/2 obrotu pokrętła daje spory wzrost siły hamowania. Na początku możesz się trochę gubić, ale kiedy opanujesz ten hamulec nie będziesz chciał kręcioła z wolnym biegiem, wiem co mówię, po 25 latach używania różnych baitrunnerów teraz używam Ulegry XTE i nie wrócę do typowego wolnego biegu.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #35 dnia: 05.08.2024, 21:07 »
Ciekawe rozwiązanie https://www.anglingdirect.co.uk/korda-kable-leadcore-fishing-leader-heli-safe-1m?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD_NdB5g584G-8xLYYHhF38J-cBDo&gclid=EAIaIQobChMIiqe2idjdhwMVmpKDBx0C0AuoEAQYASABEgLlhvD_BwE
 Tylko trochę cena powala, ale z taki leader pewnie starcza na lata ;)

Czy ja wiem, czy taka "rewelacja"? Mniemam, że z bardzo podobnego splotu (o ile nie tego samego) wykonany jest leadcore bez rdzenia. W tych pieniądzach można z powodzeniem kupić 10m-szpulkę i samemu zrobić coś bardzo podobnego. A tym samym mamy nie dwa komplety, ale dziesięć. Kwestia poświęcenia dwóch godzin - biorę na to baaardzo duży zapas czasowy. Bo wprawiona w boju osoba zapewne będzie w stanie zrobić to szybciej.

Dzięki Martinez mogłem jaśniej napisać chodzi mi o węzeł do wiązania haków plus fluo 0.60 i 0.70.

Powiem Ci, że bardzo grubo. Używając fluorocarbonu 0,50mm mam już spore problemy, żeby drugi raz go przełożyć przez oczko haczyka. Przy takiej grubości materiału przyponowego zastanawiałbym się nad użyciem zacisków, do tego nałożyć pozycjoner z rurki termokurczliwej, a zamiast włosa zrobić pętlę D z mikrokrętlikiem lub kółkiem i mocować przynętę przy pomocy np. nici dentystycznej. Co to za warunki na łowisku dyktują Ci tak konkretne wartości?

Co do wolnego biegu i ustawienia hamulca - kiedy dinozaury chodziły po ziemi miałem takie kołowrotki. Ale od jakiegoś czasu mam takie samo zdanie jak darkon.
Uważam, ba - wręcz jestem przekonany o tym, że należy zwrócić uwagę Koledze Grzechu na to, że każdorazowo musi zdejmować żyłkę z klipsa, bo może pożegnać się ze sprzętem. Do dziś pamiętam mój sprint z "sali tronowej", kiedy w kieszeni zaczęła grać centralka, a ja właśnie wracałem na łowisko. Myślę, że rekord Polski na 150m miałbym murowany. Przed wodowaniem wędki uchroniło mnie to, że żyłka była zdjęta z klipsa, dolnik był osadzony w pewnie trzymającym uchwycie. No i cały rod-pod przytwierdzony solidną linką do podłoża.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline TOmaSZ93

« Odpowiedź #36 dnia: 05.08.2024, 21:34 »
Pytałem z myślą o łowieniu sumów na rzece ;D
C&R

Offline SzybkiOkoń

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 05.08.2024, 21:45 »

Pewnie masz racje, ale mnie osobiście przeraża ile trzeba mieć akcesoriów i innych pierdół, aby samemu stworzyć takiego leadera. Korda nieźle się ceni, za sam zestaw dwóch bezpiecznych klipów Heli żądają 6$. Pewnie można wykonać podobny na tańszych produktach :) Z racji, że jestem początkującym karpiarzem, na razi wygodnie korzystać mi z gotowych, przypony wiąże juz sam!
Ten bezpieczny klip od Kordy wypina się przy zacięciu i cięzarek ląduje w wodzie, czy dopiero gdy ryba zaklinują  się gdzieś z nim?

Koledze można od razu polecić kije do odmierzania odległości, żeby jej nie gubić po braniu, gdy zamierza łowić dokładnie do klipa.
A może zamiast woreczków PVA, spomb? Nie wiem, czy główna wędka do połowu podobało z załadowaną rakietą?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 05.08.2024, 22:02 »
Pytałem z myślą o łowieniu sumów na rzece ;D

Gdzieś na filmie z Wisły widziałem, jak właśnie do takich dużych średnic używali zacisków.

(...)
A może zamiast woreczków PVA, spomb? Nie wiem, czy główna wędka do połowu podobało z załadowaną rakietą?

Weź proszę pod uwagę, że nie wszędzie można używać spomba. Ot choćby z uwagi na wysokie temperatury. Po drugie w okresie wczesno-wiosennym, gdy ryby mają jeszcze bardzo słaby metabolizm, trzeba podać niewielką ilość, a precyzyjnie. I to właśnie daje nam materiał PVA.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #39 dnia: 05.08.2024, 22:24 »
Weź proszę pod uwagę, że nie wszędzie można używać spomba. Ot choćby z uwagi na wysokie temperatury. Po drugie w okresie wczesno-wiosennym, gdy ryby mają jeszcze bardzo słaby metabolizm, trzeba podać niewielką ilość, a precyzyjnie. I to właśnie daje nam materiał PVA.

Zaciekawiło mnie to. Gdzie nie można używać spomba? Poważnie, nie wiem :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline SzybkiOkoń

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 05.08.2024, 22:33 »
Przecież nikt nie każe posyłać 10kg kulek i ziaren, wystarczy jeden mały spomb. Wiadomo z precyzją już o wiele gorzej :D Dlatego warto być otwartym na te dwie opcje

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 05.08.2024, 22:38 »
Z tym zakazem to posłużyłem się ostatnią sytuacją na zawodach. I coraz częściej się spotyka o ograniczeniach w ilości zanęt, o zakazach korzystania z pewnych metod nęcenia.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #42 dnia: 05.08.2024, 23:31 »
Dotychczas jedyny zakaz z jakim się spotkałem to nęcenie ziarnem. 2kg na dobe per wędkarz. Akurat to mocno pochwalam, bo niektórzy nie znają umiaru. Żeby jeszcze właściciele łowisk realanie to kontrolowali :/
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #43 dnia: 06.08.2024, 08:25 »
Panowie co sądzicie o tym kiju dla amatora, czyli dla mnie ?

https://sklepdrapieznik.pl/88433-wedka-prologic-c-series-sc-12ft-360m-325lbs-3-sklady.html

Martinez jeszcze pytanie do haczyka i przyponu. Widzę, że na zdjęciach przyponów po zawiązaniu na haczyku jest gumowa koszulka na węźle. Trzeba to zawsze stosować?
Kurde jest tyle tych węzłów, że nie wiem za jaki się zabrać. Chyba spróbuję ten z włosem tylko muszę poszukać jakiś filmik instruktażowy. Może macie jakiś fajny?
Pozdrawiam
Grzechu

Offline SzybkiOkoń

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 06.08.2024, 10:12 »
Naucz się blow back rig- Zanim zawiążesz na stałe te „kółeczko” pozycjonujące nałóż na włos przynętę/przynety, aby było one w odpowiednim miejscu względem haczyka(mniej więcej na wysokości końca grotu) a włos miał prawidłową długość.
No i D Rig, są różne metody wiązania, ja wiąże tak.