Autor Wątek: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)  (Przeczytany 5926 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)
« Odpowiedź #45 dnia: 06.08.2024, 10:23 »
Martinez jeszcze pytanie do haczyka i przyponu. Widzę, że na zdjęciach przyponów po zawiązaniu na haczyku jest gumowa koszulka na węźle. Trzeba to zawsze stosować?
Kurde jest tyle tych węzłów, że nie wiem za jaki się zabrać. Chyba spróbuję ten z włosem tylko muszę poszukać jakiś filmik instruktażowy. Może macie jakiś fajny?

Tak, tę rurkę (właściwa nazwa: rurka antysplątaniowa) zawsze nasuwasz na przypon przez zawiązaniem pętli. Pętlę zakładasz na "haczykową" część krętlika (ta, która wystaje z klipsa trzymającego ciężarek) i nasuwasz na to wspomnianą rurkę. Nasuwasz ją aż do momentu, gdy wejdzie we wspomniany klips. Ma ona dwie funkcje - po pierwsze zapobiega możliwości splątania się przyponu ze strzałówką, po drugie - zabezpiecza przypon przed przypadkowym wypięciem się z krętlika.

Co do filmów - jak już wcześniej Ci proponowałem - filmy z Janem Zawadą. Pokazuje sposoby montowania zestawu końcowego, wiązanie przyponów, mierzenie odległości, markerowanie. Jak dla mnie - kopalnia wiedzy.

TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 07.08.2024, 06:02 »
Teraz mi jeszcze powiedzcie jaką igłę używać do przekłuwania kulek bo widzę, że są różne rodzajne, i czy będę potrzebował wiertło do kulek?
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 07.08.2024, 08:49 »
Używam tych akcesoriów:
Zestaw igieł
Zaciskarka do węzłów
Zdzierak do otuliny
Ostrzałka haczyków

Zdzierak jest rzadko w użyciu, nie kupuję "szpecjalystycznych" nożyczek do plecionki - mam bardzo dobrze naostrzony nóż, który świetnie sobie radzi z takim materiałem.

Masz teraz promocję w Drapieżniku, więc warto rozważyć taki zakup.

Wiertło - jak kulki są twarde jak beton - oczywiście, że będzie Ci potrzebne. Wiertło jest w tym komplecie, który Ci podlinkowałem.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #48 dnia: 07.08.2024, 09:07 »
Super wielkie dzięki.

Cały sprzęt już kupiłem, teraz tylko czekam na przesyłki i w następnym tygodniu ruszam na łowisko spróbować swoich sił.

Powiedz mi jeszcze odnośnie montażu kulek na włos. Biorę jedną z tych igieł z zestawu, który mi podlinkowałeś (która jest do kulek?) i nadziewam na włos. Powiedz mi jak zrobić żeby kulka lekko unosiła się nad dnem tak z 1-2 cm. Chciałbym zrobić tak że kiełbaska z towarem w siatce PVA się ładnie rozpuści i rozścieli na dnie i z tego będzie unosiła się kulka.

I jeszcze jedno pytanko bo na filmach i na zdjęciach na necie widziałem ze stosują mały kawałek rurki / koszulki na haczyk w miejscu jego zawiązania. Czy to jest mus czy mogę zostawić sam węzeł haczyka bez tej koszulki ?

Odnośnie obciążenia jeszcze, czy kształt ma jakieś znaczenie? widziałem w twoim zestawie kształt oliwki.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #49 dnia: 07.08.2024, 11:08 »
Super wielkie dzięki.

Cały sprzęt już kupiłem, teraz tylko czekam na przesyłki i w następnym tygodniu ruszam na łowisko spróbować swoich sił.

Powiedz mi jeszcze odnośnie montażu kulek na włos. Biorę jedną z tych igieł z zestawu, który mi podlinkowałeś (która jest do kulek?) i nadziewam na włos. Powiedz mi jak zrobić żeby kulka lekko unosiła się nad dnem tak z 1-2 cm. Chciałbym zrobić tak że kiełbaska z towarem w siatce PVA się ładnie rozpuści i rozścieli na dnie i z tego będzie unosiła się kulka(...)

Do kulek, przeciągania przyponu przez PVA jest szydło z zapadką. Bez problemu je poznasz.

Jeśli chcesz używać PVA z "podbitą" (pływającą) kulką - musisz użuć albo kulek tzw. zbalansowanych, czy też waftersów. Możesz też zastosować kulki typu pop-up, ale bez odpowiedniego przygotowania przyponu (zalecany Ronnie-Rig) i dociążenia przyponu pastą wolframową/ciężarkiem - skutek będzie marny. A to za sprawą tego, że kulka podniesie Ci nad dno haczyk na taką wysokość, jak długość przyponu.

Przyjdzie Ci kołowrotek, do każdej ze szpul będziesz miał pierścienie spłycające. Ultegra ma szpulę wielkości 14000, do tego są pierścienie spłycające do wielkości 10000 i 3500. W mojej opinii brakuje 5500. Aczkolwiek do Twoich zastosowań zalecam użyć pierścienie 3500. Wejdzie na szpulę jakieś 130-140m żyłki 0,31mm (mam żyłkę 0,309mm i na szpuli jest 135m), a Ty zaoszczędzisz na czasie przewijania, czy też niepotrzebnie będziesz wyrzucał nieużywaną żyłkę na spodzie szpuli.
Dodatkowo do kołowrotka masz dołączone podkładki pod szpulę - ich ilością regulujesz nawój na szpuli. Nie powiem Ci ile i jakie mam założone na swoich Ultegrach, bo nie pamiętam. Będę w domu w piątek to dopiero wówczas kuknę co i jak.

I jeszcze jedno pytanko bo na filmach i na zdjęciach na necie widziałem ze stosują mały kawałek rurki / koszulki na haczyk w miejscu jego zawiązania. Czy to jest mus czy mogę zostawić sam węzeł haczyka bez tej koszulki ?

Odnośnie obciążenia jeszcze, czy kształt ma jakieś znaczenie? widziałem w twoim zestawie kształt oliwki.

Co do haczyka i węzła - to o czym mówisz to tzw. pozycjoner. On pomaga we właściwym ułożeniu się haczyka podczas brania.

Obciążenie - używam ciężarków typu torpeda. To są ciężarki o aerodynamicznym kształcie, do dalekich rzutów. Są też w kształcie gruszki, ale je używa się głównie przy wywózce. W "arsenale" sprzętu, akcesoriów karpiowych znaleźć się może ciężarek centryczny. Nie używałem i nie używam ich. Nie mam co do nich przekonania.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #50 dnia: 07.08.2024, 12:44 »
A te pozycjonery do haczyka to trzeba kupić do wielkości haczyka bo widzę, że niektóre firmy podają rozmiar haczyka, a niektóre nie. Kupiłem te haki nr 2 Kordy, które mi poleciłeś.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #51 dnia: 07.08.2024, 12:59 »
Dobra już nieważne znalazłem Kordy do haków nr 2 :thumbup:
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #52 dnia: 07.08.2024, 21:12 »
Martinez kołowrotek doszedł i masz rację że przydałoby się wypełnienie szpuli do 5500. Jak zakładam to na 3500 to strasznie mało miejsca na żyłkę zostaje. Dosłownie kilka milimetrów i mam obawy że tam 150m się ledwo zmieści.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 07.08.2024, 21:20 »
Dlatego pisałem Ci, że na 3500 mam jakieś 135m żyłki.
Aczkolwiek jeśli chcesz rzucać na odległości circa 70m - spokojnie Ci wystarczy.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #54 dnia: 08.08.2024, 06:40 »
Można dokupić redukcję na 6000, ja w swoich takie założyłem. Numer katalogowy Shimano: RD16071

wytapatalkowane

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #55 dnia: 08.08.2024, 07:28 »
Dzięki darkon :beer:

Tylko nigdzie nie są dostępne >:(
Pozdrawiam
Grzechu

Offline darkon

« Odpowiedź #56 dnia: 08.08.2024, 13:37 »

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #57 dnia: 09.08.2024, 07:50 »
Dzwoniłem do niego i ciężki temat. Obawiam się że nigdzie tego już nie dostanę.

Martinez jak będziesz miał czas to zerknij na te podkładki pod szpule u siebie i daj znać co i jak. Dzieki.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline darkon

« Odpowiedź #58 dnia: 09.08.2024, 08:54 »
Poszukaj na ebay albo w sklepach zagranicznych, zdaje się, że ze dwa tygodnie wstecz gdzieś mi się rzuciły w oczy po 4,25€.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 09.08.2024, 09:58 »
Załóż tę mniejszą tuleję, kup kilka km żyłki najtańszej na allegro i sobie zrób podkładu tyle, ile uważasz za stosowne. Owiń taśmą, wystaw pętelkę z żyłki podkładowej i do tego dowiązuj żyłkę docelową. Koniec.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!