Super wielkie dzięki.
Cały sprzęt już kupiłem, teraz tylko czekam na przesyłki i w następnym tygodniu ruszam na łowisko spróbować swoich sił.
Powiedz mi jeszcze odnośnie montażu kulek na włos. Biorę jedną z tych igieł z zestawu, który mi podlinkowałeś (która jest do kulek?) i nadziewam na włos. Powiedz mi jak zrobić żeby kulka lekko unosiła się nad dnem tak z 1-2 cm. Chciałbym zrobić tak że kiełbaska z towarem w siatce PVA się ładnie rozpuści i rozścieli na dnie i z tego będzie unosiła się kulka(...)
Do kulek, przeciągania przyponu przez PVA jest szydło z zapadką. Bez problemu je poznasz.
Jeśli chcesz używać PVA z "podbitą" (pływającą) kulką - musisz użuć albo kulek tzw. zbalansowanych, czy też waftersów. Możesz też zastosować kulki typu pop-up, ale bez odpowiedniego przygotowania przyponu (zalecany Ronnie-Rig) i dociążenia przyponu pastą wolframową/ciężarkiem - skutek będzie marny. A to za sprawą tego, że kulka podniesie Ci nad dno haczyk na taką wysokość, jak długość przyponu.
Przyjdzie Ci kołowrotek, do każdej ze szpul będziesz miał pierścienie spłycające. Ultegra ma szpulę wielkości 14000, do tego są pierścienie spłycające do wielkości 10000 i 3500. W mojej opinii brakuje 5500. Aczkolwiek do Twoich zastosowań zalecam użyć pierścienie 3500. Wejdzie na szpulę jakieś 130-140m żyłki 0,31mm (mam żyłkę 0,309mm i na szpuli jest 135m), a Ty zaoszczędzisz na czasie przewijania, czy też niepotrzebnie będziesz wyrzucał nieużywaną żyłkę na spodzie szpuli.
Dodatkowo do kołowrotka masz dołączone podkładki pod szpulę - ich ilością regulujesz nawój na szpuli. Nie powiem Ci ile i jakie mam założone na swoich Ultegrach, bo nie pamiętam. Będę w domu w piątek to dopiero wówczas kuknę co i jak.
I jeszcze jedno pytanko bo na filmach i na zdjęciach na necie widziałem ze stosują mały kawałek rurki / koszulki na haczyk w miejscu jego zawiązania. Czy to jest mus czy mogę zostawić sam węzeł haczyka bez tej koszulki ?
Odnośnie obciążenia jeszcze, czy kształt ma jakieś znaczenie? widziałem w twoim zestawie kształt oliwki.
Co do haczyka i węzła - to o czym mówisz to tzw. pozycjoner. On pomaga we właściwym ułożeniu się haczyka podczas brania.
Obciążenie - używam ciężarków typu torpeda. To są ciężarki o aerodynamicznym kształcie, do dalekich rzutów. Są też w kształcie gruszki, ale je używa się głównie przy wywózce. W "arsenale" sprzętu, akcesoriów karpiowych znaleźć się może ciężarek centryczny. Nie używałem i nie używam ich. Nie mam co do nich przekonania.