Autor Wątek: Petycja w sprawie usunięcia rybaków z Zalewu Zegrzyńskiego - działajmy!  (Przeczytany 32676 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Pojawiła się petycja odnośnie usunięcia rybaków z Zalewu Zegrzyńskiego. Przybliżę kilka rzeczy, aby ktoś mniej zorientowany miał wgląd w to co się tam dzieje.

A więc jakiś czas temu miała miejsce konferencja robiona przez PZW, której tematem było „Opracowanie rybackiego modelu zrównoważonego wykorzystania i ochrony zasobów ryb w zbiornikach zaporowych, na przykładzie Zbiornika Zegrzyńskiego”. Zorganizowali ją wspólnie Okręg Mazowiecki PZW i Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie.

O ile rozumiem słuszność odłowów drobnicy, to nijak nie rozumiem jak zainstalowanie spółki rybackiej na zalewie ma sprawić aby ryb było więcej. Czytaj więcej: https://splawikigrunt.pl/organizacje-wedkarskie/polski-zwiazek-wedkarski/rybacy-sa-potrzebni-tak-twierdzi-pzw

Zgodnie z przewidywaniami, wędkarze zauważyli spadek ilości ryb, a to przecież dopiero początek!

Okręg Mazowiecki nie dysponuje wieloma wodami, natomiast posiada dużą ilość członków, wiadomo - sama stolica to około trzech milionów mieszkańców! Jeżeli więc osłabia się wodę tak blisko Warszawy, zakrawa to na absurd. To granie na nosie członkom PZW! Nie wiadomo w ogóle kto płaci za zarybienia na Zalewie Zegrzyńskim (pieniądze idą ze składek?), jakie są zyski spółki rybackiej.

Normalnie powinno wyglądać to tak, że zarząd okręgu zatrudnia dwóch powiedzmy rybaków, którzy odławiają drobnicę (nie wnikam w słuszność ekspertyz już), jednocześnie pilnują wody. Powinno się wprowadzić specjalny regulamin, wprowadzic odpowiednie limity, wymiary ochronne - i w ten sposób można dbać o wodę, za pieniądze wędkarzy. Jednak pozwalać na działalność spółki rybackiej (podobno pracuje tam 7 rybaków), której przewodzi osoba z zarządu okręgu, to po prostu przekręt. Na lodzie zostają oczywiście wędkarze.

Dlatego podpiszmy tę petycję, jako wędkarze powinniśmy się jednoczyć i wspierać takie przedsięwzięcia!
http://www.petycjeonline.com/stop_legalnym_klusolom
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Przepraszam, że nie poszukam teraz źródła, ale czytałem, że w planach mają odnowienie całej floty rybackiej na Zalewie i otworzenie kilku sklepów rybnych. Oczywiście by ryb było więcej.
Działania były poprzedzone odpowiednią akcją propagandową w prasie: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34889,16594735,Jak_smakuja_ryby_z_Zalewu_Zegrzynskiego__Przekonaj.html
"Ryby z odłowu rybackiego można kupić tylko w jednym miejscu, w bazie wędkarskiej w Wierzbicy, w dni odłowów. Choć ryb w Zalewie jest w bród, to praktycznie nie ma ich w lokalach nad zalewem i w Warszawie. - Mamy nadzieję, że nasz festiwal pomoże to zmienić - mówi Aneta Kołaszewska z fundacji Bookamore, organizatora niedzielnej imprezy". Bezczelne sukinsyny >:O

http://www.bookamore.pl/Fundacja_BOOKAMORE/RYBA_W_ZALEWIE.html
A my staramy się promować wypuszczanie ryb.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Eddie

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Podpisane :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Niejaki Pan Bedyński, prezes zarządu OM PZW i wiceprezes ZG PZW, jest zarazem członkiem zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Zegrzyński", do której wysyła listy gratulacyjne w imieniu "polskiego wędkarstwa": http://www.lgrzz.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=140.

Przykład owocnej współpracy Pana Bedyńskiego z Panem Bedyńskim to choćby powstanie nowej "smażalni z tarasem konsumpcyjnym" :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Hasła z plakatu propagandowego:

Leszcze - zjedzmy je wszystkie wreszcie !
Spróbuj ostatniego szczupaka - nie zdążył dać drapaka !
itp.
;)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
I... Podpisane!
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Podpisane.
Maciek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Ryba w zalewie  - opiekana w mące "to moja parafraza" no cóż i tak wszystko zeżrą.
Słyszałem ostatnio fajny tekst
cyt. " Mamy dziadowskie państwo , które promuje dziadowskie prawo -dobrym przykładem jest PZW-jakby państwu zależało to by dawno zrobiło porządek z, tym dziadostwem ...
Maciek

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
Podpisane

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!

http://www.bookamore.pl/Fundacja_BOOKAMORE/RYBA_W_ZALEWIE.html
A my staramy się promować wypuszczanie ryb.

Niezła fundacja! :o Tak naprawdę to wydaje mi się, że jako wędkarze jesteśmy wrzodem na pewnej części ciała (nie widzącej często słońca) dla nich, co?

Tak naprawdę, to można by pomyśleć wcześniej o tym aby był i rybak i wędkarz. Instalowanie teraz takich spółek to po prostu przekręt. Co ciekawe - za konferencję i opracowywanie ekspertyz przez IRŚ zapłacił wędkarz, czyli instalowanie rybaków odbyło się za jego pieniądze poniekąd...
Jak dla mnie szwindel i tyle...

Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
Pomijając słuszność (lub nie) tej petycji, to wiecie w ogóle kto za nią stoi? Może to jakaś agencja marketingowa, która z chęcią przyjmie wasze dane do swoich działań? A może to sam prezes, który chce zobaczyć kto dokładnie z imienia i nazwiska mu bruździ? Może ktoś inny, kto chce te dane wykorzystać w sposób, który Wam zaszkodzi? Może w końcu to ktoś, kto chce pomóc? Tego nie wiemy.
W całym waszym pędzie przeciw rybakom, PZW, IRŚ i innym zastanówcie się, czy nie robicie sobie przy tym krzywdy.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Dominik, nie przesadzaj. Widzę w ogóle, że są już dwa obozy - My i Wy  :o

To nie jest przeciwko rybakom na Mazurach, ludzie mają prawo aby korzystać z zasobów jezior i jeść ryby, tak więc to nie jest petycja przeciwko wszystkim rybakom - to po pierwsze.

Po drugie - dzierżawcą Zalewu Zegrzyńskiego jest Polski Związek Wędkarski, a więc organizacja wędkarska. Ma ona dbać o interesy wędkarzy, a nie spółki rybackiej czy pana Bedyńskiego. Takie działania to po prostu przekręt. Ty mieszkasz w krainie jezior, Warszawiacy nie mają tylu wód do dyspozycji. Zalew Zegrzyński powinien więc być wodą wędkarską, zwłaszcza patrząc na ilość ludzi mieszkających w stolicy. Kanał Żerański to dobry przykład tego jakie wody ma Warszawa...

Jeżeli odbudowano by rybostan tej wody do dużego poziomu, jak sprzed laty, i wtedy zainstalowano rybaków, i pilnowano by aby populacje ryb były na mniej więcej stałym poziomie, wszystko byłoby OK. Ale teraz? To jest jakaś kpina. Za pieniądze wędkarzy organizuje się konferencje, robi badania, zarybienia, tylko po to aby mieć pretekst do zainstalowania spółki rybackiej i aby wyrwać kasę z UE.

PZW nie jest organizacją która ma prowadzić odłowy sieciowe, jest to działanie wbrew wędkarskim interesom.I nie ważne kto stoi za petycją, ważne co ona sobą przedstawia.
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
A gdzie ja napisałem, że jestem przeciwny tej petycji w sensie merytorycznym?

Jestem przeciwny podpisywaniu wszystkiego jak leci. Każdemu, kto mi podstawi listę pod nos.
Była petycja J. Kolendowicza, to podpisałem. Kolendowicz jest wiarygodny, bo jest to niemalże ikona polskiego wędkarstwa. A tutaj? Wiesz komu dajesz swoje dane?

P.S. Znów manipulujesz moimi słowami. Wymyślasz sobie jakiś obóz. Pomijasz sens mojej wypowiedzi. Zacytuj proszę jakikolwiek wycinek mojego wpisu, który by traktował o moim podejściu do PZW.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

elvis77

• Gość
Wypadałoby może pokazać ile wód ma Warszawa.
Czy to jest mało?
https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ompzw.pl/modulesData/files/3555_inbox_8qf6j6vz.pdf&ved=0CBoQFjAAahUKEwiA-fHz39_IAhVoJnIKHUvRCZI&usg=AFQjCNEfcDVrg8CT_8-V0W5-a61167vkDQ&sig2=_gYhXi7Q9DAb0Bgc39499A

Jeśli zaś chodzi o sam Zalew,to znacznie większym problemem od rybaków są sami wędkarze i motorowodniacy.  Zwłaszcza ci drudzy.
Jak można przeczytać w opracowaniach naukowych przychody Pzw z rybactwa stanowią niespełna 20% przychodów. Z wędkarstwa około 12,5%. Więc nie ma to większego związku ze zwiększeniem dochodów. Chodzi raczej o ściągnięcie kasy z  turystów i motorowodniaków z których ta kasa bez większych nakładów.
Od razu tłumaczę, że jestem przeciwnikiem komercyjnych odłowów na wodach udostępnianych wędkarzom,żeby za chwilę ktoś nie próbował mi przypisać że takowe popieram.
Również nad tym etapie nie podpiszę tej petycji.
O ile poprzedniej petycji byłem zwolennikiem(sam założyłem na forum SiG taki temat)to tej w chwili obecnej nie poprę. Za mało danych,populistyczne haslo i zero pomysłu.
 Problem Zalewu Zeg.jest bardziej złożony. Wędkarstwo lądowe odchodzi tu raczej do lamusa. Wypiera je turystyka. Pozostaje jedynie łapanie z łodzi.