Też jestem świeży i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Mam 3 kije
Prologic C-Series AB model 12ft - 3.5lb / 3 skł. +Okuma Custom Black CB-60 Dalekie rzuty pva, spombowanie
2 x Wędka Daiwa Black Widow Extension Carp 10ft/3,05m 3,00lb + Okuma Aventa BF AB-5000
Po pierwsze krótszy kij nie da ci dalekich rzutów i celnych. Po drugie jeżeli przeciążysz zestaw tzn (ciężar wyrzutowy Cw kija ) będzie większy niż optymalny, to takim za dużym klocem nie rzucisz celnie. Im dalej tym sztywniejszy kij i dłuższy musi być by się naładował.
Do tego musi być kołowrotek z dużą szpulą, ja czuje mankament i może na przyszły sezon poczynię zmiany. Aventa ma małą szpulę i jakoś mi nie współgra z karpiówkami, czuje różnicę choćby jak przełoże okumę cb-60 do tych mniejszych kiji.
W rzucie czuć różnicę mimo że kije 10 ft ale musi być betoniarka inaczej daleko nie poleci.
I jeszcze jedno bardzo ważne moje spostrzeżenie i testy przeprowadziłem. Jeżeli robisz pva i nie chce ci się i podczepiasz za hak a powyżej na zestawie masz ciężarek, to choćby nie wiem co to nie fruwa jak powinno.
Poprawnie zmontowany zestaw do dalekiego rzutu to nie siateczka a woreczek z przynętą i ciężarkiem w środku pvki. Masz jeden pakunek który leci.