Ciekawy test, ale raczej ma mało współnego z rzeczywistością.
Jednak jak łowisz to żyłka mocno pracuje, przy rzucie, holu, skręca się przez hamulec, obciera się o roślinności itp.
Jest bardzo dużo czynników. Ciężko jest tutaj jednoznacznie wyznaczyć jakiś mianownik wytrzymałości względem czasu, sesji wędkowań.
Test pokazuje utratę wytrzymałości pod wpływem czynników atmosferycznych i nie bierze pod uwagę uszkodzeń mechanicznych. Można przyjąć, że żyłka nie powinna tracić na wytrzymałości jeżeli jest przechowywana w ciemnym miejscu i zdala od ekstremalnych temperatur.
Mój wpis dotyczył wyłącznie czynników środowiskowych wpływających na żyłkę.
Test miał na celu zorientowanie się z jakimi spadkami wytrzymałości żyłki na zerwanie możemy mieć do czynienia wraz z upływem czasu kiedy przebywa ona na wolnym powietrzu. Oddziałują wtedy na żyłkę czynniki środowiskowe w postaci słońca, powietrza, deszczu, śniegu i zmiany temperatury.
Na forum przytaczałem kiedyś przykład żyłki, która przeleżała u mnie w szufladzie 25 lat i jej rzeczywista wytrzymałość na zerwanie była większa od deklarowanej.

Była pokryta cieniutko jakimś ścieralnym proszkiem.
Żyłka, jak każdy materiał ulega zużyciu i pogorszeniu swoich własności.
Można wymienić trzy podstawowe procesy zmniejszające korzystne własności użytkowe żyłki.
Są to:
Zmęczenie materiału wynikające z użytkowania A więc obciążenia i rozciągania spowodowane zarzucaniem oraz holem ryb, tarcia i naciski o przelotki oraz rolkę kołowrotka, ścieranie, skręcenia osiowe, mikropęknięcia, rozwijanie żyłki z kołowrotka przy wyrzucie oraz jej nawijanie.
Im więcej dużych ryb, więcej sesji oraz mniejsza wytrzymałość żyłki tym proces zmęczeniowy większy.
Wpływy środowiskowe A więc długotrwałe przebywanie w wodzie oraz te którymi zainteresowałem się w moim teście. Czyli słońce, powietrze, temperatura, opady.
Czynniki losowe uszkadzające fizycznie częściowo lub całkowicie żyłkę. A więc spowodowane obtarciami w wodzie o przeszkody lub ryby, skaleczenia o przedmioty na brzegu, bardzo mocne zgięcia żyłki, spłaszczenia wywołane naciskiem.
Jeśli chcemy dowiedzieć się jaki wpływ na spadek wytrzymałości żyłki ma tylko środowisko lub jeden jego czynnik, to nową żyłkę poddamy bez łowienia działaniu tylko tego czynnika/czynników.
Jeśli chcemy dowiedzieć się jaki wpływ ma tylko obciążenie, to wykonamy próby tylko z obciążeniem w jakimś czasie, a po zdjęciu obciążenia sprawdzimy wytrzymałość, itd.
Robiąc takie cząstkowe testy możemy zorientować się co wpływa szczególnie istotnie na wytrzymałość.
W realnym łowieniu poszczególne negatywne wpływy wzmacniają się.