Dla mnie pisanie na różnych forach i na YouTube, że Crystale to kopia innych marek, jest niewiarygodne i jest pisaniem ogólnym-ogólnikowym, niejednoznacznym i wprowadzającym w błąd.
Na pewno jednak nie dotyczy to modelu FR 698.
I to nie do Ciebie katystopej, bez urazy, ja piszę ogólnie o wyrażaniu opinii przez wszystkie osoby, zostawiające swoje komentarze czy to na wspomnianym YouTube czy na tym i innych forach.
Przejrzałem mnóstwo różnych artykułów, wypowiedzi, filmów, opinii, poświęciłem dość dużo czasu, w momencie zakupu i później, aby nie wierzyć w to się pisze.
Porównywałem na wielu łowiskach sygnalizatory innych marek i skupiając się głównie na modelu Crystal FR 698, to nie ma ten model sobie równych w stosunku do jakości, trwałości, niezawodności, funkcjonalności (też rozbudowy!), ceny i wyglądu.
Czy tak jest w przypadku niektórych innych modeli sygnalizatorów Crystal, nie wiem.
Czy także może modelu także droższego, np. Ambition, VIP, nie wiem, nie porównywałem.
Wiem tylko, że ten model FR 698 nie ma nigdzie odpowiednika, kopii, i kopii innych firm (przynajmniej takiej, która by powstała przed modelem FR 698.
Polecam wersję czarną (Black Pro)
Godny uwagi może być też model VIP (zobaczcie sobie gdzieś funkcje i opis tego modelu) Ambition wydaje się za drogi, lepiej może przeznaczyć środki na coś innego.
Jeśli już próbowali inni producenci, niejako "skopiować, ściągnąć coś z tychże i innych modeli Crystala, to już nie było to, marna podróba.
Nawet etui Crystala do FR 698 jest wykonane z najlepszych materiałów, niezwykle gustownie.
Ten model FR 698 jest zbudowany z najlepszych materiałów, niezwykle przemyślanie, mnóstwo potrzebnych funkcji! można do niego dodać min. wspomniany czujnik ruchu na podczerwień.
Ktoś ciągle powiela bzdury, że min. Tandem Baits, Neco, Prologic (inne też?) czy Amika

to to samo co Crystal (też FR 698)
Należy pisać, jaki konkretnie model jest podobny czy skopiowany!
Jedno jest jednak raczej pewne wszystkie są montowane, albo w Chinach, albo z części z Chin.
Tak jak najdroższe modele aut, najdroższe obecnie telewizory, elektronika i wiele innych urządzeń stosowanych, używanych na co dzień przez miliardy ludzi na świecie