Autor Wątek: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów  (Przeczytany 13098 razy)

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
Odp: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów
« Odpowiedź #15 dnia: 06.10.2024, 15:16 »
Kupujta póki się opłaca . Oczywiste jest że kwestią czasu są rozwiązania , które będą miały na celu zmianę opłacalności zakupu towarów z chińskich platform .
04 października a więc kilka dni temu UE wprowadziła cła na chińskie samochody , w niektórych przypadkach to coś prawie 40 %(zależy to chyba od producenta) .

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 06.10.2024, 16:41 »

Chińczycy doszli do wniosku, że można to wszystko sprzedawać nam bezpośrednio, bez tych wszystkich kolorowych opakowań. Za cenę powiedzmy 2x większą niż sprzedają tym pakowaczom, którzy potem sprzedają nam "swój" produkt kilkukrotnie drożej niż od Chińczyka kupili.

Michał tak, ale z kilkoma "ale" ;) Obecnie wszystkie te portale jak Ali, Temu, których de facto nie znajdzie się będąc w Chinach, są wyłącznie pośrednikiem, dzięki któremu wysyła się towary bezpośrednio z chińskiej fabryki, mocno tnąc koszty dla chińskich producentów. W Chinach nie masz innego modelu handlu internetowego niż przez platformy pokroju polskiego Allegro. W Chinach masz 3 największych takich pośredników, którzy obsługują 99% chińskiego handlu internetowego. Jednak na rynkach zagranicznych działają inne platformy pośredniczące, tak właśnie jak Temu.

Temu ma tanie rzeczy, bo:
A) dokłada do swojego biznesu budując bazę klientów;
B) jest wspierany przez rząd chiński (podatki, subsydia itd.); 
C) handluje Waszymi danymi osobowymi w Chinach, bo w chińskim prawie jest to legalne i wręcz biznesowo pożądane; 
D) koszty pracy są inne niż w Europie i Stanach (zdecydowana większość pracowników w dużych fabrykach pracuje 7 dni w tygodniu po kilkanaście godzin, a w miesiącu masz max 2 dni wolnego i śpisz w hotelach pracowniczych nawet w 6-10 osób w pokoju. I to jest tam norma. Widziałem kilka takich hoteli.

Dlatego im się opłaca nadal handlować z Europą przy takich cenach i tak dużych kosztach logistyki. Tak na marginesie obecnie w globalnym świecie możesz dziś w Polsce założyć własną firmę wędkarską, a jutro mieć wędki, żyłki sygnowane twoją nazwą lub nazwiskiem itp. To przestał być już problem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 06.10.2024, 16:58 »
Ale nie napisałeś zupełnie nic, co zadawałoby kłam temu, co napisałem wcześniej.

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 06.10.2024, 20:35 »
Gdyby np. "Temu " płaciło podatki w Polsce to raczej rząd nie miał by problemów :D
Wysyłają do Irlandi płacą tam podatki a potem wysyłaja na Europę, nie rozumie tego oburzenia.
CPK nie chcą ale że chinczycy sprowadzają do irlandi to im przeszkadza.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #19 dnia: 06.10.2024, 21:28 »
A to nie jest kwestia rozwiązań na poziomie UE i tutaj Polska ma póki co związane ręce?

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #20 dnia: 06.10.2024, 21:48 »
Gdyby np. "Temu " płaciło podatki w Polsce to raczej rząd nie miał by problemów :D
Wysyłają do Irlandi płacą tam podatki a potem wysyłaja na Europę, nie rozumie tego oburzenia.
CPK nie chcą ale że chinczycy sprowadzają do irlandi to im przeszkadza.

Miałby problem bo ten jak i wszystkie poprzednie zarządy na tym terytorium gdzie dane nam było się urodzić nie prowadzą suwerennej polityki także w kwestiach celnych i podatkowych .
Pomijając już fakt przynależności do UE, to tzw.polskie władze robią wszystko by ich "polityka " była jedno wektorowa , nakierunkowana  wyłącznie na Europę czyli Niemcy .
Chińskie inwestycje przyciągnięte przez kilka państw UE :
Polska 4,5 mld euro
Węgry  10 mld
Francja 58 mld
Niemcy 83 mld

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #21 dnia: 07.10.2024, 18:45 »
Witajcie
Ostatnio kupiłem sygnalizatory marki HIRISI i jestem mega zadowolony, ktoś mi zwrócił uwagę, że identyczne są sprzedawane w Polsce pod znaną marką tylko, że 3x drożej.

Podaj link (albo link do podobnej oferty-jeśli już jej nie ma tej z której kupiłeś sygnalizatory) do tych sygnalizatorów Hirisi.
Napisz też, jakie to sygnalizatory znanej marki są identyczne z tymi Hirisi.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 387
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 07.10.2024, 20:09 »

Polskie Crystale. Przejżyj ofertę jednych i drugich to się zdziwisz. Dawno o tym pisałem.
Dzierżno uzależnia

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 07.10.2024, 22:53 »

Polskie Crystale. Przejżyj ofertę jednych i drugich to się zdziwisz. Dawno o tym pisałem.

Jakiś konkretnie model Hirisi jest identyczny, albo bardzo (?) podobny do Crystali, ale zaznaczam do modelu FR 698? I taki sygnalizator Hirisi do którego (można dodać, min. czujnik na podczerwień?)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 387
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 08.10.2024, 05:25 »
Czy ja pisałem, że cała oferta Crystala to przebrandowane Hirisi? Na pewno 2 modele to Hirisi, 3 to jakaś inna firma, nie chce mi się szukać po ali teraz.
Dzierżno uzależnia

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 08.10.2024, 15:08 »
Dla mnie pisanie na różnych forach i na YouTube, że Crystale to kopia innych marek, jest niewiarygodne i jest pisaniem ogólnym-ogólnikowym, niejednoznacznym i wprowadzającym w błąd.
Na pewno jednak nie dotyczy to modelu FR 698.

I to nie do Ciebie katystopej, bez urazy, ja piszę ogólnie o wyrażaniu opinii przez wszystkie osoby, zostawiające swoje komentarze czy to na wspomnianym YouTube czy na tym i innych forach.

Przejrzałem mnóstwo różnych artykułów, wypowiedzi, filmów, opinii, poświęciłem dość dużo czasu, w momencie zakupu i później, aby nie wierzyć w to się pisze.
Porównywałem na wielu łowiskach sygnalizatory innych marek i skupiając się głównie na modelu Crystal FR 698, to nie ma ten model sobie równych w stosunku do jakości, trwałości, niezawodności, funkcjonalności (też rozbudowy!), ceny i wyglądu.

Czy tak jest  w przypadku niektórych innych modeli sygnalizatorów Crystal, nie wiem.
Czy także może modelu także droższego, np. Ambition, VIP, nie wiem, nie porównywałem.

Wiem tylko, że ten model FR 698 nie ma nigdzie odpowiednika, kopii, i kopii innych firm (przynajmniej takiej, która by powstała przed modelem FR 698.
Polecam wersję czarną (Black Pro)
Godny uwagi może być też model VIP (zobaczcie sobie gdzieś funkcje i opis tego modelu) Ambition wydaje się za drogi, lepiej może przeznaczyć środki na coś innego.

Jeśli już próbowali inni producenci, niejako "skopiować, ściągnąć coś z tychże i innych modeli Crystala, to już nie było to, marna podróba.
Nawet etui Crystala do FR 698 jest wykonane z najlepszych materiałów, niezwykle gustownie.

Ten model FR 698 jest zbudowany z najlepszych materiałów, niezwykle przemyślanie, mnóstwo potrzebnych funkcji! można do niego dodać min. wspomniany czujnik ruchu na podczerwień.
Ktoś ciągle powiela bzdury, że min. Tandem Baits, Neco, Prologic (inne też?) czy Amika :D to to samo co Crystal (też FR 698)
Należy pisać, jaki konkretnie model jest podobny czy skopiowany!
Jedno jest jednak raczej pewne wszystkie są montowane, albo w Chinach, albo z części z Chin.
Tak jak najdroższe modele aut, najdroższe obecnie telewizory,  elektronika i wiele innych urządzeń stosowanych, używanych na co dzień przez miliardy ludzi na świecie :fish:

Offline Dyrek

• Reputacja: 45

Offline Piotr Bogdanowicz

• Reputacja: 26
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #27 dnia: 10.12.2024, 23:38 »
Hejka a jak wam się sprawdzają haki z Hirisi ? Bardziej mi chodzi o karpiowe haki
Pozdrawiam Piotr

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 11.12.2024, 07:40 »
Ostre i nie tępią się szybko. Ale nie mają wystarczającej mocy na duże karpie.

Offline Dyrek

• Reputacja: 45
« Odpowiedź #29 dnia: 11.12.2024, 22:18 »