Autor Wątek: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów  (Przeczytany 14839 razy)

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Witajcie
Ostatnio kupiłem sygnalizatory marki HIRISI i jestem mega zadowolony, ktoś mi zwrócił uwagę, że identyczne są sprzedawane w Polsce pod znaną marką tylko, że 3x drożej.
Pomyślałem, więc że warto poszukać innych marek, które są na Ali i TEMU za o wiele niższą cenę niż takie same markowane przez znane firmy i sprzedawane w europie z furę kasy.
Jakie marki polecacie na AliExpress i TEMU?
Zdaję sobie sprawę Wiem, że może być podobny wątek już na forum, ale ja nie znalazłem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów
« Odpowiedź #1 dnia: 03.10.2024, 07:46 »
Jakby co to należy rozumieć, że często kupując na Aliexpres i innych chińskich platformach sprzedażowych nie płaci się podatku, co uderza w polski i europejski biznes. To piłowanie gałęzi na której się siedzi.
Lucjan

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #2 dnia: 03.10.2024, 08:25 »
Jakby co to należy rozumieć, że często kupując na Aliexpres i innych chińskich platformach sprzedażowych nie płaci się podatku, co uderza w polski i europejski biznes. To piłowanie gałęzi na której się siedzi.

Kupując na brytyjski adres jak najbardziej płaci się teraz odpowiednie opłaty. Są doliczane to każdego zamówienia. Nie wiem jak jest teraz w Polsce

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.10.2024, 08:58 »

Nieprawda, już od kilku lat platformy odprowadzają VAT, bo jest to uregulowane. Pod każdym jednym zamówieniem, możesz sprawdzić ile go zapłaciłeś ;)
Plum

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 03.10.2024, 09:53 »

Specjalista od siedmiu boleści w każdej dziedzinie musiał wtrącić swoje głupoty :)

Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 03.10.2024, 10:19 »
Zmieniłem temat i przeniosłem do dobrego działu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Sygnalizatory z AliExpress.... Super zakup
« Odpowiedź #6 dnia: 03.10.2024, 10:20 »
Bardzo dziękuje za wasze odpowiedź, ale nie rozumiem dlaczego piszecie o podatkach i innych opłatach skarbowych, gdy ja piszę o sygnalizatorach i pytam o sprzęt….
Bardzo cenię wasz czas, więc proszę odpowiedzi na temat.
Pozdrawiam serdecznie

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
Odp: Sygnalizatory z AliExpress.... Super zakup
« Odpowiedź #7 dnia: 03.10.2024, 10:22 »
Ja kupiłem dwie daiwy fuego i shimano sedona do moich klasycznych feedereków i pickerów nic więcej nie potrzebuję. A cena... jeden wyszedł praktycznie za darmo w porównaniu do naszych cen.
Przepraszam, LUK ale wolę wydać na wycieczce z wnuczką zaoszczędzoną kasę. Do środka nie zaglądałem, wszystkie kręcą jak masełko, daiwą mogę kręcić korbką bez jej dotykania ruchami ręki góra dół (wiecie o co chodzi), póki co nie mam uwag. Shimano równie dobrze pracuje. Dla mnie amatora wystarczy.

Ps. o widzę, że Michał przeniósł jak pisałem...
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #8 dnia: 03.10.2024, 10:29 »
Serio nie widzisz Luk, że pisząc takie głupoty wystawiasz się na pośmiewisko? Ludzie na forum mają z ciebie niezłą bekę , gdy za każdym razem chcesz "zabłysnąć" swoją "wiedzą" niezwiązaną z wędkarstwem.
 :facepalm:

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #9 dnia: 03.10.2024, 10:36 »

Specjalista od siedmiu boleści w każdej dziedzinie musiał wtrącić swoje głupoty :)

dlatego już ani nie czytam tych wypocin ... jak ktoś wyżej sra niż dupe ma ;D ...
Pozdrawiam Piotr

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #10 dnia: 03.10.2024, 12:24 »
Witajcie
Ostatnio kupiłem sygnalizatory marki HIRISI i jestem mega zadowolony, ktoś mi zwrócił uwagę, że identyczne są sprzedawane w Polsce pod znaną marką tylko, że 3x drożej.
Pomyślałem, więc że warto poszukać innych marek, które są na Ali i TEMU za o wiele niższą cenę niż takie same markowane przez znane firmy i sprzedawane w europie z furę kasy.
Jakie marki polecacie na AliExpress i TEMU?
Zdaję sobie sprawę Wiem, że może być podobny wątek już na forum, ale ja nie znalazłem.

Zawsze kieruj się opiniami, zazwyczaj dosyć rzetelnie tam to referują ludzie z całego świata, idzie czasem ustrzelić perełki. Niektórych rzeczy na Ali nie opłaca się kupować (haki, ciężarki), bo są drogie i słabo wykonane często (grube, łamiące się, słabo wykończone). Przynęty są spinningowe na Ali wymiatają i kosztują często mniej niż u nas. Chińczycy mają inny koszt pracy i też system utrzymania swoich biznesów stąd różnice w cenie.
Plum

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 03.10.2024, 15:06 »
Dobra, mam chwilę to wrzucę kilka ostatnich zakupów które mogę polecić.

Żyłka, u nas dostępna pod markami Match Pro, Holdorado i Mistrall, 300m za 30-50zł, na Ali 23zł 1000m. Używałem Mistrala 2 razy, bardzo dobra żyła, teraz zamówiłem "oryginał" 0.28 1000m do metody
https://a.aliexpress.com/_EyUcCvF

Pudełka EVA z przezroczystym wieczkiem i zamkiem, genialna jakość, śmieszna cena. Wziąłem na próbę 2x 3L, teraz zamówię większe.
https://a.aliexpress.com/_EjitmW5

Gumowe klipsy, no tego to chyba nie trzeba przedstawiać. Najbardziej uniwersalne są 2.5 i 3mm
https://a.aliexpress.com/_EyMpWEN

Gumy do procy, najlepsza jest 1.7x4.5mm, pasuje do Drennanów m.in., z pomarańczowej guru spada.
https://a.aliexpress.com/_Ex2QuAV

Waga, u nas okolice 50zł
https://a.aliexpress.com/_EQt22Zb

Sygnały z centralką Hirisi, spisały się ostatnio w mocnym deszczu przez całą noc, zasięg co najmniej 200m i brakło mi brzegu. Ja kupiłem 2+1 za 110zł, często są na promo.
https://a.aliexpress.com/_EvgtbdP
Dzierżno uzależnia

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.10.2024, 15:56 »
Z mojej strony polece akcesoria końcowe do budowy przyponów karpiowych z firmy HIRISI.
Trzeba zwracac uwagę na podane rozmiary np. Sikersach wolframowych lub w rurkach termokurczliwych. Moim zdaniem te ich wymiary sa troche zaniżone....
Tulejki antysplontaniowe , czy nawet kwiwki ala sikers z nasha do roninriga mają w ofercie.
Co do kasy 1/3 w stosunku do nasha czy kordy.
Jakość dla mnie dobra.
Maciek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 06.10.2024, 13:47 »
Wiecie...
Gruba część wszystkiego, czego używamy, jest produkowana gdzieś tam w Azji. To przyjeżdża do EU, jest pakowane w ładne kartony, są dawane opisy w naszym języku... i sprzedawane jest pod jakąś europejską marką. Albo są stamtąd sprowadzane części, z których w europejskich montowniach jest składany gotowy produkt i uchodzi potem za produkt europejski.

Chińczycy doszli do wniosku, że można to wszystko sprzedawać nam bezpośrednio, bez tych wszystkich kolorowych opakowań. Za cenę powiedzmy 2x większą niż sprzedają tym pakowaczom, którzy potem sprzedają nam "swój" produkt kilkukrotnie drożej niż od Chińczyka kupili.

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!