Autor Wątek: Shimano purist barbel BX3 i BX1 3,90 3lb - jaka różnica?  (Przeczytany 851 razy)

Offline DarekK

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Cześć wszystkim,
Jestem Darek i jestem nowy na forum.
Szukam informacji o ww. kijach. Mam BX3, ale potrzebuję czegoś głębiej pracującego z czulszą szczytówką.
BX1 nie miałem w rękach i nie wiem czy spełni moje oczekiwania, czy może szukać innej brzanówki lub zejść oczko niżej i szukać kija 2,75lb?
Zakładam, że BX1 jest z niższego grafitu, więc teoretycznie powinien być wolniejszy od BX3, ale szukam potwierdzenia kogoś kto miał to w ręku.
Dodam, że łowię na mazowieckiej Wiśle, na prostych odcinkach z rynną pod nogami. Koszyki od 100gr do 150gr, przy wyższej wodzie nawet 200gr bywało.
BX3 mi odpowiada, pokazuje brania 20cm krąpia lub certy, ale potrzebuję czegoś czulszego, bo mam wrażenie, e niektóre brania mi umykają.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Shimano purist barbel BX3 i BX1 3,90 3lb - jaka różnica?
« Odpowiedź #1 dnia: 15.10.2024, 10:22 »
Nie sądzę, by trochę mniejsza "responsywność" BX1 (grafit o niższym module) przekładała się na lepszą sygnalizację brań. Chodzi o ciężkie brzanówki z karpiową krzywą ugięcia, które nie są projektowane jako narzędzie łowienia klasycznego białorybu umiarkowanych rozmiarów. Pod względem sygnalizacyjnej czułości lepiej wypadnie klasyczny feeder kategorii extra heavy (np. Daiwa czy Guru z cw. 180 g), choć amortyzacja podczas holu dużej brzany może być z kolei nieco gorsza w porównaniu z typową brzanówką.

Generalnie i w pierwszej kolejności warto oczywiście zadbać o minimalizację koszykowej gramatury, łowiąc z tzw. łukiem i używając odpowiednio wyprofilowanych koszyków z kolcami (np. Feeder Pro).

Offline DarekK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15.10.2024, 11:43 »
No właśnie to są już gramatury koszyków z długimi kolcami z drutu + łuk na żyłce.
Co do feederów, nie lubię jak mi się coś majta na końcu wędki.
Pozdrawiam

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 15.10.2024, 11:44 »
Też myślałem o BX1 swego czasu, ale stwierdziłem że chyba takie armaty nie są mi potrzebne na odrzańskie nurty, bo w większości przypadków stosuję koszyki do 140-160g, a łowienie +180g to już lekka katorga, nawet na bliskich odległościach. Jeśli łowisz pod nogami i nie potrzebujesz daleko rzucać, to w zupełności wystarczy Ci Korum Barbel 2,5lb 3,9m. Stosuję koszyki do 180g i rzucam z wyczuciem na ponad 30-40m. Brania dobrze widoczne, nawet płotki, bo w takim nurcie wskazania zazwyczaj są agresywne i zdecydowane. Czekam na dostępność w PL ciężkich feederów Korum (Limitless 3,9m do 200g), które teoretycznie będą lepiej wskazywać brania niż typowa Barbel'ka, ale stwierdzę to dopiero nad wodą. Na poniższym filmie widać ich akcję...

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline DarekK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16.10.2024, 14:06 »
Czyli wnioskuję, że nikt nie miał tego w rękach?