Autor Wątek: Niedźwiedź na łowisku.  (Przeczytany 1214 razy)

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Niedźwiedź na łowisku.
« dnia: 28.10.2024, 10:57 »
Mieszkam w okolicach Mielca, gdzie początkiem wakacji kilkukrotnie zaobserwowano niedźwiedzicę z młodym. Na przestrzeni kilku miesięcy temat ucichł, nikt już zwierząt nie widział. Będąc wczoraj na spacerze z rodziną, podeszliśmy w miejsce które przez jakiś czas odwiedzałem z wędką, niestety bez żadnego efektu, choć to jeden z głębszych odcinków tej rzeki (Wisłoka). Na brzegu widać było odciśnięte ogromne łapy z pazurami, łapa wielkości powiedzmy 15 cm x 15 cm. Zdaje się, że misio czyści ryby z łowiska aczkolwiek pytanie moje jest inne a mianowicie komu i gdzie powinienem to zgłosić? Zwierzę bardzo niebezpieczne i chyba ktoś powinien się tym zająć, czy nie? To nie jest jego naturalne miejsce bytowania jakby nie patrzeć. W okolicy ma ogromne kilkunastohektarowe uprawy kukurydzy a podobno zwierze to lubi tego typu ziarno.
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
Odp: Niedźwiedź na łowisku.
« Odpowiedź #1 dnia: 28.10.2024, 17:19 »
Możesz zrobić foty śladów, i wysłać  info  oraz koordynaty (pinezke) do lokalnego nadleśnictwa lub/oraz urzędu gminy.  Niech się zastanowią,  czy jest przesłanka do tablic ostrzegawczych, komunikatów w lokalnych mediach itd..

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28.10.2024, 17:36 »
Tak właśnie zrobiłem kilka godzin temu, zgłosiłem do urzędu gminy, wraz ze zrzutami ekranu z google maps i zakreśliłem lokalizację gdzie były ślady. Swoją drogą to ciekawe czy taki niedźwiedź łupi łowisko z ryb?
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 94
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2024, 20:21 »
Do lokalnych mięsiarzy pewnie i tak nie ma startu ;)

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28.10.2024, 20:24 »
W sumie racja ;D ;D

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #5 dnia: 28.10.2024, 20:57 »
Swoją drogą to ciekawe czy taki niedźwiedź łupi łowisko z ryb?
To nie Kanada i tysiące łososi ciągnących na tarło, :D
Może się napił,  wykąpał i poszedł dalej,  albo zachodzi tam cyklicznie co jakiś czas.
Przecież nie tracąc energi, można odwiedzić kontener ze śmieciami, pozbierać jabłka w sadach , a może i jakieś ule się trafią. Dla misia metalowa siatka ogrodzeniowa nie stanowi żadnej bariery :)

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 29.10.2024, 06:05 »
Możesz wrzucić fotki tych śladów?? Nigdy takich nie widziałem...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29.10.2024, 08:23 »
Fotek nie robiłem, a raczej nie zdążyłem bo mi córka w nie weszła aczkolwiek patrząc na internecie to były identyczne jak te ---->https://carpathianbear.pl/wp-content/uploads/2017/05/signs_track3.jpg

Tam na miarce pokazuje jakieś 20 cm na 20 cm to te co ja widziałem były w okolicach 15 cm na 15 cm.
Sprawa zgłoszona, ciekaw jestem jaka będzie reakcja gminy.