Autor Wątek: Kołowrotek dystansowy - pytanie  (Przeczytany 3758 razy)

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
Kołowrotek dystansowy - pytanie
« dnia: 31.10.2024, 20:52 »
Witam ponownie wszystkich forumowiczów!

Tym razem jako, że zbliża się koniec roku i okres "Świętego przeglądu sprzętu", zastanawiam się nad zakupem jakiegoś bardziej dystansowego kołowrotka do wędki Mikado Katsudo Distance Feeder 3,9.

Dotychczas używałem do tego kijka kołowrotka By Dome Power Fighter w wersji 6000. Nie powiem, zestawy przy szpuli 63cm latały dosyć fajnie. Chce jednak przełożyć ten kołowrotek do innej wędki i może wstawić tam coś co potencjalnie może zapewnić trochę większe osiągi.

Myślałem nad kilkoma typami w kwocie do ~ 400 złotych, mianowicie.

1. Daiwa n'zon dostance 25.
2. Mikado Katsudo Distance 5008
3. By Dome Long Cast

Tego typu kołowrotki zawsze charakteryzowały się dla mnie dużą szpulą, często w stożkowym kształcie, jednak w większości w/w kołowrotki ich nie posiadają. Tutaj pytanie, mianowicie co myślicie o tych młynkach oraz czy faktycznie będą one lepszą alternatywą do dalszych rzutów niż Power fighter w wersji 6000?

Pozdrawiam!

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Kołowrotek dystansowy - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 31.10.2024, 22:18 »
O ile Mikado robi dobre wędki i akcesoria , to kołowrotki mają kiepskie. Nie warto iść przy takiej kwocie w tą markę. Mam kilka kołowrotków z Daiwy i mogę polecić markę , ale co do modelu się nie wypowiem. Mam większy model Crosscast i bardzo fajnie się nim rzuca.

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31.10.2024, 22:44 »
Właśnie wiele opinii słyszałem o kołowrotkach i w zasadzie żyłkach mikado. Z wędki katsudo jestem zadowolony, podajniki też mają niczego sobie, jednak z kim nie rozmawiam to żyłki i kołowrotki podobno robią kompletnie do d**y. Ta daiwa prezentuje się dobrze, jednak te 550 zł to trochę ponad mój budżet.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #3 dnia: 31.10.2024, 22:58 »
Nie wiem czy to trochę nie za duży kołowrotek jak na feeder. A jeśli już patrzeć na finanse , to niedługo Black Friday więc przy dobrych wiatrach może trafi się ze stówkę taniej.

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2024, 07:27 »
https://haczykowo.pl/kolowrotki-feederowe/27680-flagman-armadale-grand-feeder-5000-kolowrotek-2000999878329.html                                                                         Mam dwa kołowrotki Flagmana i jestem z nich b.zadowolony

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2024, 12:53 »
Ten Armadalle wygląda na fajny sprzęt! Na pewno ujmę go w rozważaniach. Dzięki bardzo za radę!

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2024, 18:53 »
 By Dome Power Fighter miały niezłą zdolność rzutową, bo szpule były dość wysokie a to jest, moim zdaniem, ważniejsze, niż szerokość szpuli. Szpula szeroka i niska nie nadaje się za bardzo do dalekich rzutów. Mam By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 5000 o szpuli szer. 55 mm, wys. 23 mm i całkiem spoko się nim rzuca. Według moich danych 6000 ma szer. 60 mm, wys. 24 mm. Zależy jeszcze, czy rzucasz żyłką czy plecionką. Plecionka ma mniejsze wymagania do wielkości kołowrotka niż grubsza żyłka. Gruba żyłka na szerokiej szpuli może hamować na mniejszej przelotce startowej. Nie wiem, jakie są szpule w Daiwie n'zon dostance 25 i Mikado Katsudo Distance 5008. By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500 szer. 64 mm, wys. 28 mm. By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 i 6500 (różnią się tylko głębokością szpuli) mają szer. 67 mm, wys. 32 mm. Miałem 4500 i 5500 na kiju by Dome Master Carp Pro 390LC i mimo, że oba mają ponad 0,5 kg nie wydawały mi się za ciężkie do feedera. Zasięgi rzutu na plecionce podobne, przy przelotce startowej 24,5 mm, więc pozbyłem się większego 5500.
Przesiadłem się na Shimano Ultegra 5500 szer. 63 mm górna krawędź i 67 mm dolna, wys. 32 mm ale zostałem zmuszony do wymiany plecionki na żyłkę. I przy żyłce 0,20 mm już tak daleko nie lata, jak z plecionką. 100 m z podajnikiem 70 g i strzałówką z FC jest już nieosiągalne.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01.11.2024, 20:21 »
By Dome Power Fighter miały niezłą zdolność rzutową, bo szpule były dość wysokie a to jest, moim zdaniem, ważniejsze, niż szerokość szpuli. Szpula szeroka i niska nie nadaje się za bardzo do dalekich rzutów. Mam By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 5000 o szpuli szer. 55 mm, wys. 23 mm i całkiem spoko się nim rzuca. Według moich danych 6000 ma szer. 60 mm, wys. 24 mm. Zależy jeszcze, czy rzucasz żyłką czy plecionką. Plecionka ma mniejsze wymagania do wielkości kołowrotka niż grubsza żyłka. Gruba żyłka na szerokiej szpuli może hamować na mniejszej przelotce startowej. Nie wiem, jakie są szpule w Daiwie n'zon dostance 25 i Mikado Katsudo Distance 5008. By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500 szer. 64 mm, wys. 28 mm. By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 i 6500 (różnią się tylko głębokością szpuli) mają szer. 67 mm, wys. 32 mm. Miałem 4500 i 5500 na kiju by Dome Master Carp Pro 390LC i mimo, że oba mają ponad 0,5 kg nie wydawały mi się za ciężkie do feedera. Zasięgi rzutu na plecionce podobne, przy przelotce startowej 24,5 mm, więc pozbyłem się większego 5500.
Przesiadłem się na Shimano Ultegra 5500 szer. 63 mm górna krawędź i 67 mm dolna, wys. 32 mm ale zostałem zmuszony do wymiany plecionki na żyłkę. I przy żyłce 0,20 mm już tak daleko nie lata, jak z plecionką. 100 m z podajnikiem 70 g i strzałówką z FC jest już nieosiągalne.

Ogólnie rozważam kołowrotek dystansowy, gdyż w zimne miesiące ryby na moim akwenie, w szczególności leszcze i karasie mocno odsuwają się od brzegu. Nigdy nie przepadałem za plecionkami, gdyż przyzwyczajony do wiecznego łowienia na żyłce, ciężko było mi ją zamienić. Jednakże ostatnimi czasy popróbowałem troszkę połowów na plecionce i fakt faktem jej skuteczność zdecydowanie deklasuje u mnie żyłkę pod względem sygnalizacji i skuteczności zacięcia ryby. Przy wyrzutach stosowałem z początku przypon strzałowy, jednak podczas zarzucania zestawu żyłkowa strzałówka absorbowała dosyć dużo siły co skracało wyrzuty.

W końcu zastąpiłem strzałówkę przelotowym,  amortyzowanym trzonkiem prestona "Własnej roboty". Z efektów jestem relatywnie zadowolony, gdyż nie doświadczam praktycznie jakichkolwiek spinek.

Pytanie brzmi, czy wymiana na kołowrotki LC by Dome czy jakikolwiek inny, podobny da faktycznie odczuwalny wzrost zasięgu rzutu?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2024, 21:31 »
Najlepsze rzuty wychodziły mi na cienkiej plecionce np. Nihonto Octa Braid 150m - Fluo 0.08mm, która realnie jest grubsza, wytrzymałość ok. 3.5 kg ze strzałówką z plecionki 0,20. Nic się nie rozciąga wędka ładuje się znakomicie. Ale nie ma amortyzacji linką, trzeba sobie radzić wędką, hamulcem kołowrotka i nadgarstkiem. Czułość brań rewelacyjna. Zacięcia to podniesienie wędki, szarpnięcia, jak z żyłką może wyrwać rybie hak z pyska.
Kołowrotek trzeba dostosować do wędki. To nie jest tak, że większy o większej średnicy zawsze da dalsze rzuty.
Zmierz średnicę wewnętrzną pierwszej przelotki i jej oddalenie od kołowrotka, postaram się wskazać, czy zmiana na większy ma sens.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2024, 22:02 »
Najlepsze rzuty wychodziły mi na cienkiej plecionce np. Nihonto Octa Braid 150m - Fluo 0.08mm, która realnie jest grubsza, wytrzymałość ok. 3.5 kg ze strzałówką z plecionki 0,20. Nic się nie rozciąga wędka ładuje się znakomicie. Ale nie ma amortyzacji linką, trzeba sobie radzić wędką, hamulcem kołowrotka i nadgarstkiem. Czułość brań rewelacyjna. Zacięcia to podniesienie wędki, szarpnięcia, jak z żyłką może wyrwać rybie hak z pyska.
Kołowrotek trzeba dostosować do wędki. To nie jest tak, że większy o większej średnicy zawsze da dalsze rzuty.
Zmierz średnicę wewnętrzną pierwszej przelotki i jej oddalenie od kołowrotka, postaram się wskazać, czy zmiana na większy ma sens.

Odpowiadając na pytania odnośnie przelotki:

Światło wewnętrzne przelotki: 21mm
Odległość pierwszej przelotki od początku blanku : 46 cm.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02.11.2024, 22:08 »

No nie jest to zbyt dystansowy kij, dla którego zwiększenie średnicy szpuli miałoby pomóc. Nie oceniam pracy wędki i jej akcji, bo w ręku nie miałem ale 46 cm pierwszej przelotki od kołowrotka to bardzo mało, nawet przy pierwszej przelotce 21 mm i jak znam Mikado na dość krótkiej stopce.

Na dystans wędki, oprócz jej oczywistych właściwości związanych z akcją kija, ma umiejscowienie pierwszej przelotki od kołowrotka, wysokość osadzenia nad blankiem i jej rozmiar. Odległość od kołowrotka i wysokie osadzenie przelotki są w stanie zniwelować duże koło wysuwającej się żyłki, nawet przy mniejszej przelotce.

Kołowrotek do dystansu powinien mieć średnicę szpuli dostosowaną do średnicy pierwszej przelotki, jej odległości od kołowrotka i oddalenia przelotki od blanku wędki. Natomiast wysokość nawoju - odległość od górnej krawędzi do dolnej nawiniętej szpuli będzie zawsze na plus dla zwiększenia odległości
Oczywiście wzoru na to nie ma.

I tu mała korekta danych, które podałem dla Dome Power Fighter, dotyczyły serii By Dome TEAM FEEDER Power Fighter, których już nie ma w ofercie. Miały świetna właściwości rzutowe. By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 6000 byłby idealny dla tej wędki ale już go nie ma.
Marcin, jeśli zależy Ci jeszcze na pomocy to zmierz jeszcze raz średnicę szpuli i wysokość nawoju kołowrotka.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03.11.2024, 00:25 »

No nie jest to zbyt dystansowy kij, dla którego zwiększenie średnicy szpuli miałoby pomóc. Nie oceniam pracy wędki i jej akcji, bo w ręku nie miałem ale 46 cm pierwszej przelotki od kołowrotka to bardzo mało, nawet przy pierwszej przelotce 21 mm i jak znam Mikado na dość krótkiej stopce.

Na dystans wędki, oprócz jej oczywistych właściwości związanych z akcją kija, ma umiejscowienie pierwszej przelotki od kołowrotka, wysokość osadzenia nad blankiem i jej rozmiar. Odległość od kołowrotka i wysokie osadzenie przelotki są w stanie zniwelować duże koło wysuwającej się żyłki, nawet przy mniejszej przelotce.

Kołowrotek do dystansu powinien mieć średnicę szpuli dostosowaną do średnicy pierwszej przelotki, jej odległości od kołowrotka i oddalenia przelotki od blanku wędki. Natomiast wysokość nawoju - odległość od górnej krawędzi do dolnej nawiniętej szpuli będzie zawsze na plus dla zwiększenia odległości
Oczywiście wzoru na to nie ma.

I tu mała korekta danych, które podałem dla Dome Power Fighter, dotyczyły serii By Dome TEAM FEEDER Power Fighter, których już nie ma w ofercie. Miały świetna właściwości rzutowe. By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 6000 byłby idealny dla tej wędki ale już go nie ma.
Marcin, jeśli zależy Ci jeszcze na pomocy to zmierz jeszcze raz średnicę szpuli i wysokość nawoju kołowrotka.

Na chwilę obecną używam właśnie do tej wędki Power Fightera PRO po "lifcie" w wersji 6000. Średnica szpuli to +- 62,05 mm.  Bazując na stronie producenta, nawój to 88cm/obrót. Ogólnie te kije Katsudo przypadły mi do gustu. Są wykonane dosyć schludnie, da się nimi relatywnie daleko rzucić, jednocześnie nie tracą przy zbyt wiele na czułości. Niestety w tym roku Mikado namieszało ze szczytówkami. Dodali nowe kody produktu, szczytówki z twardości L,M,H zmienili na RZEKOMO odpowiedniki w uncjach, gdzie mając te "nowe" szczytówki w rękach są co najmniej dwa razy twardsze od swoich odpowiedników. Myślałem nad dopasowaniem jakiegoś kijka do dystansu, jednak przerobiłem już kilka firm na krótsze odległości. Preston Ignition, Atrax czy Styx. Wszystkie te kije szeroko zachwalane na forach  "trzeszczały" po kilkunastu wizytach nad wodą, a sam Atrax złamał się, gdzie na szczęście sprzedawca zwrócił mi za niego pieniądze, bo podobno była to jakaś partia z wadą blanku. Przy tych kijach, Katsudo to niezniszczalna maszyna do zadań specjalnych. Przyjemnie łowiło mi się też na kilka kijków Flagmana. Myślałem nawet nad zmianą na Flagmana Legend... jednak trochę się boję, gdyż nie chcę się znowu przejechać.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.11.2024, 19:20 »
Marcin, nie chodzi o nawój w cm/obrót, tylko o wysokość szpuli, wysokość nawoju - odległość od górnej krawędzi szpuli do dolnej,  na obrazku zaznaczone cyfrą 2.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05.11.2024, 19:33 »
Wymiary ze zdjęcia z minimalnym marginesem:

1 - 60 mm .
2 - 22,5 mm.
3 - 62 mm.

Zdjęcie poglądowe tej samej szpuli w załączniku.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 05.11.2024, 22:41 »
22,5/62 to słaby wymiar w porównaniu z wcześniejszą wersją 24/60 ale cóż nie ma jej już.
Lepsze parametry 24/63 ma https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-fine-carp-6000
A jeszcze lepsze 28/64 https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-long-cast-4500
Do Twojej wędki zwiększanie średnicy szpuli będzie bardziej na minus niż na plus. Zwiększenie wysokości szpuli zawsze da większe rzuty.
Dlatego dałem propozycje dwóch kołowrotków w podobnej cenie, pierwszy lżejszy, taki bardziej normalny i drugi cięższy ale z wyższą szpulą powinien dalej rzucać.

Pozdrawiam,
Tomek