Autor Wątek: Ryobi Ecusima 2000 Vi i wsteczne obroty kiedy być ich nie powinno.  (Przeczytany 1727 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Witajcie.
Kołowrotek jak w tytule używany do lekkiego spinningu na kiju do 18g.
Dziś drugi raz zdarzyła mi się dziwna sytuacja kiedy to obroty wsteczne są zablokowane, ale kołowrotek nie stopuje co kilka obrotów.
Przełączanie włącz/wyłącz obroty nic nie daje. Co kilka razy jakby blokada nie działała, potem kilka razy działa i znowu daje się kręcić do tyłu.
Nie ma żadnych niepokojących dźwięków itd. 
Mam go już ponad dwa lata ale wędkuję nim od około roku przy czym nie był przeciążany.
Co może być przyczyną takiego zachowania? Może ktoś to przerabiał i podpowie jak to naprawić?
Pozdrawiam.

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Oporówka przepuszcza z powodu smaru, który się do niej dostał. Rozkręcić, umyć benzyną ekstrakcyjną, wysuszyć i złożyć

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
No tak zaczyna się robić zimno to i oporówki puszczają ;D. Tak jak kolega wyżej pisał rozebrać i umyć ale akurat oporówkę lepiej umyć w nafcie bo zostawia tłusty nalot przez który łożysko oporowe może mniej szumieć a w zimnym nie będzie puszczać.
- Arek -

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
No tak zaczyna się robić zimno to i oporówki puszczają ;D. Tak jak kolega wyżej pisał rozebrać i umyć ale akurat oporówkę lepiej umyć w nafcie bo zostawia tłusty nalot przez który łożysko oporowe może mniej szumieć a w zimnym nie będzie puszczać.
Można i benzyną ale wtedy trzeba wytrzeć pożądnie lub wymyć w alkoholu izopropylowym ( IPA ).

Offline Norbas

• Ekspert
Dzięki Panowie.
A można umyć w samym IPA?
Może jest gdzieś w sieci fotka z wnętrza by zobrazować mi gdzie ta oporówka się znajduje??? 

Offline Berez

• Ekspert
Musisz zdjąć rotor i odkręcić blaszkę/osłonę pod która znajduje się oporówka. Na filmiku masz od 18min

- Arek -

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
Dzięki Panowie.
A można umyć w samym IPA?
Może jest gdzieś w sieci fotka z wnętrza by zobrazować mi gdzie ta oporówka się znajduje???
Zależy ile tam smaru jest, jeżeli niedużo to ile się da wytrzeć patyczkami do uszu / papierem toaletowym, a reszte wymyć IPA.

Offline Berez

• Ekspert
Smaru raczej tam nie znajdzie chyba, że ktoś grzebał. Raczej winowajcą będzie oliwka która spłynęła na oporówkę.
- Arek -

Offline Norbas

• Ekspert
Dziękuję :-)
W wolnej chwili się za to zabiorę i mam nadzieję że pomoże, bo kręcioł praktycznie jak nowy i szkoda by było go sobie odpuścić :-)
Tym bardziej że płaciłem za niego coś koło 120zł a teraz widzę, że z cenami odwaliło i są 2x droższe.
Żebyście widzieli moją minę karpia jak zacząłem ciągnąć małą gałązkę z dna i rączka zaczęła się kręcić w drugą stronę mimo blokady :-)

Offline Norbas

• Ekspert
PS. Co ciekawe te cyrki działy się o 7 rano przy temperaturze około 0. Teraz w temperaturze pokojowej wszystko działa jak należy... ale i tak rozbiorę i oczyszczę bo zapewne kolejnym razem w takich warunkach będzie to samo.

Offline Norbas

• Ekspert
Musisz zdjąć rotor i odkręcić blaszkę/osłonę pod która znajduje się oporówka. Na filmiku masz od 18min

Oglądam i nie bardzo wiem od tej 18 minuty gdzie koleś pokazuje to łożysko.

Dokładniej od 9:30

Czy mam rozumieć, że to jest ten biały plastik w którym są umieszczone luźno te walce metalowe?
To ma być wyczyszczone ze wszelakich smarów i złożone z powrotem na sucho?

Offline Berez

• Ekspert
Dokładnie tak wyczyść te wałeczki poskładaj i problem zniknie.
- Arek -

Offline Norbas

• Ekspert
Dokładnie tak wyczyść te wałeczki poskładaj i problem zniknie.
Dobra, to tak zrobię :-)

Offline Norbas

• Ekspert
Rozumiem, że tej oporówni nie należy traktować żadnym smarem/oliwką i ma być sucha?
Bo już przy okazji rozebrania kręcioła wszystko wyczyściłem i będę dawał nowiutki smar gdzie trzeba...a tu?