Autor Wątek: zawodnicza siatka  (Przeczytany 1759 razy)

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
zawodnicza siatka
« dnia: 23.11.2024, 13:16 »
Cześć.
Rozglądam się za siatką która ma być wykorzystywana na zawodach wędkarskich. Zawody method feeder.
Wydaje mi się że optymalnym rozmiarem siatki będzie 50x40cm obręcz i 3 metry długości.
W oko mi wpadła siatka Matrix Carp Safe Keepnet i Preston Carp Mesh Keepnet.
Siatka będzie mocowania do kosza za pośrednictwem krótkiego mocowania do siatki Matrix. Docelowo chciałbym kupić dwie takie same siatki.
Matrix:
+niezniszczalny system gwintów
+część obręczy wzmocniona na przetarcie dodatkowym materiałem
+trzecia obręcz od końca mniejszej średnicy, duże ułatwienie do przesypania ryb
-brak regulacji kąta mocowania

Preston:
+możliwość regulacji kąta mocowania(ten system posiada chyba duży luz, nie wiem jak z wytrzymałością, system na + ale boję się że po jakimś czasie może to ulec uszkodzeniu)

Cena na plus dla Matrixa, Matrix 210 złotych, Preston 240 złotych.
Jest jeszcze dostępna siatka Matrix Carp Keepnet 3m, 50x40cm w cenie 250 złotych, różnica między nowym modelem Carp Safe Keepnet jest taka że wszystkie obręcze są wzmocnione.
Proszę o pomoc, może podrzucicie mi inną ciekawą alternatywę.
Dziękuje.

Offline yogi333

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: zawodnicza siatka
« Odpowiedź #1 dnia: 23.11.2024, 20:19 »
Część mam te siatki matrixa dużym plusem jest zabezpieczenie ich dodatkowym obszyciem na obręczach niestety minusem jak dla mnie dużym  jest ich czas schnięcia, dlatego w tym roku wymieniam na quick dry od prestona. Nie wiem gdzie jeździsz na te zawody ale 3m to trochę mało na niektóre łowiska. Nie wiem jak w prestonie ale mam też siatkę nytro z takim systemem i niestety po roku puszcza.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 23.11.2024, 22:20 »
Jeśli chodzi o wybór siatki muszę myśleć uniwersalnie. Nie mam dużego doświadczenia a chciałbym w przyszłym sezonie pojeździć po okolicznych zawodach.
Do tej pory brałem udział tylko w zawodach mojego towarzystwa, gdzie nie było wielkich wymagań dotyczących siatki.
Chcę się wyposażyć w dwie siatki, chcę żeby były solidne i posłużyły mi kilka lat.
Jeśli chodzi o schnięcia to zawszę przewoziłem po zawodach mokrą siatkę w torbie EVA i suszyłem na strychu.

Offline Dyrek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #3 dnia: 23.11.2024, 23:44 »
Raczej szukaj 4 metry

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #4 dnia: 24.11.2024, 04:25 »
Mam prestony quick dry 4 lata, dużym plusem jest zabezpieczenie rogów przed przetarciem. Ryby łatwo się wysypują,  w srodku są uchwyty. Siatka szybko schnie.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #5 dnia: 24.11.2024, 09:04 »
Jeśli chodzi o wybór siatki muszę myśleć uniwersalnie.
To bierz 4m bo na wiele zawodów z 3m się nie załapiesz.

Offline yogi333

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 24.11.2024, 09:24 »
Tak jak piszą koledzy lepiej od razu bierz 4m żebyś za chwilę nie wymieniał ,ja też mam torbę na siatki Eva ale mimo wszystko lepiej jest je wysuszyć przed spakowaniem, zwłaszcza jeżeli potem ich nie wyciągasz do kolejnych zawodów, dłużej posłużą i nie pleśnieją. I jeszcze jedno czasem trafia się taka woda z takim miejscem że ciężko zatopić 3m siatkę przy brzegu że względu na jej niski stan.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 25.11.2024, 13:10 »
Mam prestony quick dry 4 lata, dużym plusem jest zabezpieczenie rogów przed przetarciem. Ryby łatwo się wysypują,  w srodku są uchwyty. Siatka szybko schnie.

grzegorz88 a jaką masz do tej siatki sztycę i jaki uchwyt, bo też się przymierzam do kupna tej siatki.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #8 dnia: 25.11.2024, 15:07 »
Jak jeszcze jeździłem na zawody to moją podstawową siatką była:
https://www.sklep-mietus.pl/pl/siatki-wedkarskie/20486-siatka-traper-gst-2-uchwyty-40x50x360cm?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0pTZotP3iQMVrECRBR1f3SVzEAQYAiABEgJXZvD_BwE

Bardzo dobrze wykonana, obręcze alu, szybko tonie, średnio szybko schnie.
Kuba

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 25.11.2024, 15:50 »
Ze względu na wymogi dotyczące na zawodach wędkarskich zdecydowałem się na siatkę o długości 4 metrów.
Matrix Carp Safe Keepnet.
https://www.sklep-mietus.pl/pl/siatki-wedkarskie/55548-13263-siatka-matrix-carp-safe-keepnet#/314-dlugosc_m-40

Postawiłem na niezniszczalny system  gwintów, kosztem regulacji.
Część obręczy jest wzmocniona(stara wersja tej siatki miała wszystkie wzmocnione).

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
« Odpowiedź #10 dnia: 26.11.2024, 06:57 »
Poczytałem posta i oto moje spostrzeżenia:
Przerobiłem już kilka siatek... od Mikado, przez Genloga po Milo i nie polecam żadnych w powyższych firm.
Patrząc na zawodach, to widziałem tam już wszystko, ale zdecydowana większość używa siatek prestona, bo mają zabezpieczone rogi, szybko schną i nie śmierdzą
Siatki Matrixa też OK. Swego czasu fajne siatki miał MatchPro.
Długość to tylko 4m, bo minimalna długość na zawody to 3,5m, ale są zawody, że min 4m.
Ja w najbliższym czasie będę zmieniać siatki na prestona
Marcin

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
« Odpowiedź #11 dnia: 26.11.2024, 09:51 »
Przerobiłem już kilka siatek... od Mikado, przez Genloga po Milo i nie polecam żadnych w powyższych firm.
Patrząc na zawodach, to widziałem tam już wszystko, ale zdecydowana większość używa siatek prestona, bo mają zabezpieczone rogi, szybko schną i nie śmierdzą
Długość to tylko 4m, bo minimalna długość na zawody to 3,5m, ale są zawody, że min 4m.

To wszystko prawda.
Ale Prestony mają jeden minus - są małej średnicy i duże kosze podbieraków nie wchodzą w nie. Pokazany wyżej Traper, jak i Mikado Metod mają poszerzany kołnierz przez co łatwiej wrzucać ryby z podbieraka bez ryzyka, że wywinie się z powrotem do wody.

Także coś za coś ;)

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 26.11.2024, 10:59 »
Preston i Matrix posiada obręcze 50x40. Zamówiłem dla porównania siatkę Preston Quick Dry.
Po porównaniu dwóch siatek zdecyduję.

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #13 dnia: 26.11.2024, 12:34 »

To wszystko prawda.
Ale Prestony mają jeden minus - są małej średnicy i duże kosze podbieraków nie wchodzą w nie. Pokazany wyżej Traper, jak i Mikado Metod mają poszerzany kołnierz przez co łatwiej wrzucać ryby z podbieraka bez ryzyka, że wywinie się z powrotem do wody.

Także coś za coś ;)

Nie wiem czy na zawodach będzie używal czegoś większego, niż 60x50 a takowy bez problemu wchodzi po przekątnej (prosty pitagoras i mamy 64cm długości).

Preston i Matrix posiada obręcze 50x40. Zamówiłem dla porównania siatkę Preston Quick Dry.
Po porównaniu dwóch siatek zdecyduję.

Zaletą tej siatki jest jak sama nazwa wskazuje szybkie schnięcie, ale parę razy już widziałem mniejsze karpie pozaczepiane płetwami o oczka (są większe, niż w tych z dopiskiem 'carp').

Mam siatki prestona z tymi regulowanymi gwintami, dla mnie jest to super opcja zwłaszcza jak tafla wody jest wysoko, a łowi się amury (chociaż karp też lubi wyskoczyć) i przy normalnym użytkowaniu nie widzę opcji żeby się to zniszczyło, no chyba że ktoś rzuca karpiami 5+ po obręczach.