Autor Wątek: Gruntowanie i odległość łowienia  (Przeczytany 2192 razy)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
Gruntowanie i odległość łowienia
« dnia: 01.12.2024, 16:32 »
Cześć,

Sezon się kończy, czas na trochę teorii 8)
Jak bardzo skupiacie się na gruntowaniu dna i szukaniu słynnych "półek" oraz "spadów"?

Zaczęło mnie interesować, obserwując dwa światy:

1. Feeder

Feederowcy - zwłaszcza zawodowi, nie wyobrażają sobie łowienia bez dokładnego zbadania dna. Mało tego, przed GP w Szczecinie zespół Flagmana poszedł o krok dalej, i przed oficjalnymi treningami przeskanowali odcinek zawodów echosondą :D Wiara w to, że półki, spady itp są istotne jest niepodważalna.

2. Spławik

Tyczka ma tyle metrów ile ma - trzeba łowić na tym co jest i nikt się nie martwi czy ma półkę czy jej nie ma, bo i tak nic na to nie poradzi.
Na odległościówkach również wydaje się, że króluje standardowe "30m" i tyle. Nigdy nie widziałem, żeby zawodowi spławikowcy sondowali dno gruntomierzem za pomocą matcha...

Wnioski - jedni i drudzy łowią ryby. Czasami mniej czasami więcej, wiadomo że to zależy jeszcze od 20 innych czynników.

Czy zatem zamiast badać każdy metr dna nie rozsądniej jest po prostu łowić feederem na 20m i na 40m niezależnie od charakterystyki dna, tak jak spławikowcy łowią na 13m i 30m?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Gruntowanie i odległość łowienia
« Odpowiedź #1 dnia: 01.12.2024, 16:43 »
Tyczką widziałem nie raz, że jednak gruntują w poszukiwaniu dołków.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 01.12.2024, 17:33 »
Pewnie, że można rzucić przed siebie i łowić tam gdzie spadnie ale to nie ma większego sensu. Kiedy nie znam wody to poświęcam trochę czasu żeby sprawdzić jaka jest głębokość i gdzie się zmienia. Pewnie nie jestem jedynym ;)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 01.12.2024, 18:36 »
Czasem sobie przyjadę od tak połowic i rzucam gdzie popadnie. Jak się dłuższy czas nic nie dzieje to wtedy sobie gruntuje. Czasem jest tak że chce mi się zacząć wędkowanie od gruntowania, bo mam dużo czasu na zabawę. Niekiedy sobie rzucam tak po kawałeczku (po 3 podajniki ) coraz dalej aż znajdę ryby albo one moją zanętę :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 01.12.2024, 19:54 »
Rebrith,gruntowanie to ZAWSZE jest podstawa. Ziele,twardo,miękko,muł,spad,wypłycenie,masa informacji. Każdy zbiornik,to inna bajka,ale i każde miejsce na zbiorniku,to inna bajka,bo nigdy nie wiadomo co jest na dnie. Nie sugerowałbym się tyczką,bo to łowienie w ściśle określonych warunkach. Na jeziorach,tyczką nie połowisz,ale na kanałach już tak.
Nawet na komercjach ,prostych "wannach",warto wybadać,czy  nie rzucamy w muł,i szukać granicy mułu i twardego.

Łowienie na chybił trafił pozostawiam bez komentarza. Aż dziw,że taki temat pojawia się na forum. Bez obrazy .

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #5 dnia: 01.12.2024, 20:46 »
Ja nie podważam zasadności, sam też to robię!

Bardziej mnie zaczęło zastanawiać, że spławikowiec łowiący matchem na 30-35m nie zastanawia się nad tym, a i tak często ładnie łowi...

Offline marcinc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 01.12.2024, 21:16 »
Takie obserwacje mogą wynikać z faktu, że zawodnicy wcześniej znają te łowiska. No i sięgając po matcha decydują się świadomie na rezygnację z tyczki po wnioskach z treningu.
Sam nie wyobrażam sobie łowienia bez gruntowania. Nawet jak używam Deepera, muszę dodatkowo sprawdzić ciężarkiem dokładnie co jest na dnie.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #7 dnia: 01.12.2024, 21:47 »
Ja nie podważam zasadności, sam też to robię!

Bardziej mnie zaczęło zastanawiać, że spławikowiec łowiący matchem na 30-35m nie zastanawia się nad tym, a i tak często ładnie łowi...
Weź pod uwagę, że zupełnie inny rodzaj nęcenia, regulacja gruntu na śrucinach/spławiku etc. W method feeder liczy się łowienie w punkcie więc dobór twardego dna ma znaczenie dużo większe, przy metodzie jedyną opcją regulacji wysokości przynęty jest danie pop upa i podniesienie jej o 10-12cm na przyponie.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #8 dnia: 02.12.2024, 13:21 »
Warto poszukać filmu Steava Ringera, który opowiada o tym jak wraz z dystansem zmienia się postrzeganie głębokości. Porównywał liczenie sekund z deeperem. Ogólnie to w dystansowym łowieniu można sobie najwyżej sprawdzić czy nie ma zaczepów na dnie.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 02.12.2024, 13:47 »
Warto poszukać filmu Steava Ringera, który opowiada o tym jak wraz z dystansem zmienia się postrzeganie głębokości. Porównywał liczenie sekund z deeperem. Ogólnie to w dystansowym łowieniu można sobie najwyżej sprawdzić czy nie ma zaczepów na dnie.

Na pletce ,gruntomierz powie Ci co chcesz o dnie nawet na 120m,a co do czytania głębokości,to nie ma mowy o dokładności co do 0.5m,ale już 1 metra tak.