Autor Wątek: Air fryer  (Przeczytany 2187 razy)

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
Air fryer
« dnia: 08.12.2024, 23:42 »
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem tego typu urządzenia. Chętnie posłucham porad czym się kierować przy zakupie (moc?? wielkość??)Nie chcę wydawać dużo na ten zakup 300-400zł, więc mega fajerwerków nie przewiduje.  Potrawy będą przyrządzane dla 2 osób.
Może ktoś poda sprawdzony model używany przez siebie??
Będę wdzięczny za porady.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
Odp: Air fryer
« Odpowiedź #1 dnia: 09.12.2024, 00:20 »
Polecam lidlomixa.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.12.2024, 05:19 »
Polecam lidlomixa.
  Ldliomix a airfryer to dwie różne rzeczy.

Warto wziąć coś dwukomorowego, wtedy w jednej robisz frytki w drugiej np. kuraka. To są urządzenia dosyć proste w budowie, jeszcze nie słyszałem żeby komuś się jakaś marka popsuła. Sam mam w domu jakiegoś noname z niemieckiego marketu, robi co ma robić już któryś rok ale po remoncie kuchni jak będzie więcej miejsca na blacie to właśnie coś dwukomorowego, tefal albo philips.
Dzierżno uzależnia

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #3 dnia: 09.12.2024, 05:20 »
Wiem, po prostu się śmieje jak szybko zmienia się modą.
AF to nic niezwykłego, zwykły prodiż.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
« Odpowiedź #4 dnia: 09.12.2024, 05:36 »
Niby tak ale do airfryera nawrzucasz co tam chcesz i się piecze przynajmniej my tak z tego wychodzimy, żona jedynie frytki w nim robi do obiadu, a z lidlomixem jednak więcej roboty, głośne to cholerstwo, później mycia itd
Dzierżno uzależnia

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.12.2024, 07:29 »
Lidlomix czy termomix sam się myje, po wszystkim wystarczy opłukać, są jednak to dwa różne urządzenia stworzone trochę do innych potraw więc bym nie porównywał. Mogą stanowić jedynie uzupełnienie siebie na wzajem.

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 09.12.2024, 07:32 »
Ja używam dwukomorowego air fryera Ninja, i jest to mega urządzenie. Zamiast smażyć czy używać piekarnika, można wszystko ładnie opiec w nim. Np. pierogi ruskie, krokiety, kurczaka, ryby, frytki i masę innych rzeczy. Za mniejsze pieniądze, w dużo krótszym czasie. Jako że nie używa oleju jest to zdrowsza dużo bardziej opcja, do tego nie trzeba niczego pilnować. Urządzenie bardzo przydatne w kuchni dzisiaj.

Podstawa to wybrać opcję dwukomorową, gdzie do szuflady zmieści się sporo towaru. Nie wiem jaką opcją jest air fryer z Lidla, ale inwestycja się powinna opłacić (w coś lepszego na ten przykład). My używamy naszego z dwa lata i wszystko hula jak marzenie. Koszt to był ze 120 funtów, ta lidlowska u mnie kosztuje coś pomiędzy 40 a 50. Z racji pracy często bywam w domach (nowych) i widzę, co mają Brytole w kuchniach. Air fryer to opcja występująca w około 4 na 5 domów.
Lucjan

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 900
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #8 dnia: 09.12.2024, 10:27 »
Tak jak pisali wyżej koledzy, najlepiej 2 komory i fajnie gdyby airfrajer miał demontowalną przegrodę między komorami. Dzięki temu możemy zrobić jedną, większą potrawę, która nie mieści się w dwóch oddzielnych. Poza tym przyda się jednoczesne odliczanie czasu w obu komorach z opóźnieniem, tzn. jedna z komór ma późniejszy start, czyli w 1 mamy np. udka kurczaka a w 2 frytki. Frytki są pieczone z opóźnieniem, żeby się nie spaliły zanim udka się dopieczą. Ja akurat kupiłem nieco większego frajera, w formie mini piekarnika z przeszklonymi drzwiczkami i podświetleniem firmy Turbotronic. Z racji gabarytu, mogę w nim piec całego kurczaka na obrotowym rożnie. To taki mniejszy odpowiednik normalnego piekarnika, ale dużo szybciej nagrzewającego się. Posiadam go od marca i nie zrezygnował bym już z tego urządzenia. Bułki 2-3 dniowe wkładam na tostowanie 3,5min i wyciagam chrupiące jak prosto z piekarni. Poza tym frytki ala belgijskie (10min w 150°C i potem kolejne 10min w 200-220°C), pizza chłodzona, tosty, zapiekanki itp, itd. Bardzo pożyteczna maszyna :).

Oczywiście ten model nie mieści się w założonym budżecie, ale zdecydowanie ta inwestycja się szybko zwróci. Teraz i tak jest niezła cenka, bo ja w marcu płaciłem ok.1000zł ::)

https://allegro.pl/oferta/piekarnik-frytownica-dehydrator-suszarka-spozywcza-12601479836

Tutaj klasyczny model 2-komorowy z możliwością ich łączenia:

https://allegro.pl/oferta/cyfrowa-frytownica-beztluszczowa-turbotronic-dwie-komory-2x4-5l-9l-z-szyba-16863697220
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #9 dnia: 09.12.2024, 21:43 »
Jak dla 2 osób w w budżecie do 400 zł to ten będzie ok. Mam od pół roku i złego słowa o nim nie powiem.
https://allegro.pl/oferta/tefal-ey501815-frytkownica-easy-fry-grill-do-smazenia-pieczenia-4-2l-15536903951?