Autor Wątek: Drennan Vertex Distance Feeder 13FT  (Przeczytany 767 razy)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
Drennan Vertex Distance Feeder 13FT
« dnia: 02.01.2025, 14:46 »
Nowość z października już zeszłego roku. Może ktoś zakupił i podzieli się wrażeniami?

Offline pknr1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 33
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Drennan Vertex Distance Feeder 13FT
« Odpowiedź #1 dnia: 02.01.2025, 14:49 »
Cała seria Vertex to podobno niewypał, ja bym nie ryzykował. Szukasz wędki do dystansu czy na rzekę?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1223
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 02.01.2025, 16:16 »
W reklamowej zajawce stwierdza się, że wędka idealnie pasuje do dystansowego łowienia m. in. ze względu na sztywnawy ("stiffish") blank, co skądinąd jest standardem w "dystansowych" feederach. Nie oczekiwałbym zatem głębokiego ugięcia podczas holu ryb umiarkowanych rozmiarów. Nie znaczy to oczywiście, że część szczytowa nie jest wystarczająco ustępliwa, by ograniczyć spady i obsłużyć w miarę cienkie przypony (znając Drennana, zapewne jest).

Drennan miał w ofercie "dystansowy" feeder 13'/100 g o ponadprzeciętnie ustępliwej górnej połówce (trójskładowy Acolyte Distance), ale został on zastąpiony przez wersję dwuskładową, która najwyraźniej jest trochę sztywniejsza.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 02.01.2025, 18:59 »
Mam specyficzne wymagania, zresztą często dopytuje tu o różne kijki dystansowe które maja byc użyte na rzece. Mam już kilka kijów rzecznych ,ale jest mała luka w tym co mam. Najlżejszy kij którego używam to Italica Aria 3,9m/90g później właśnie jest luka i są następne sporo mocniejsze kije. Dlatego cały czas szukam kija do wypełnienia tej luki, naprawdę ciężko coś znaleźć pomiędzy. To jest świeżutki kij i nawet na angielskich forach nic nie ma, tu pewnie też się nic nie dowiem, więc właśnie go kupiłem, jak mi się nie wpasuje w to co potrzebuje to go odeślę i tyle.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1223
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2025, 19:58 »
Jeżeli szczytówki dystansowego Vertexa przypominają szczytówki Acolyte Distance, które są bardziej spolegliwe od szczytówek Matrixa czy Daiwy z identycznym deklarowanym oz, pod kątem łowienia rzecznego warto się wyposażyć w 4 oz (zapewne pasują standardowe szczytówki 3.5 mm Drennana oraz Daiwa CT).

Offline pknr1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 33
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.01.2025, 20:52 »
Daj znać jak przyjdzie, ciekawi mnie czy jest wart swojej ceny :thumbup:

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 07.01.2025, 21:18 »
Kijek dojechał. Wykonanie świetne, przelotki równiutko ustawione, omotki bez żadnych nadlewek lakieru, świetny uchwyt ze spłaszczona rękojeścią pod przedramię, dobrze spasowane złącza kij jak na 13ft bardzo dobrze wyważony, blank dość podobny(wizualnie też) do niebieskiej serii feederów Ultegra Shimano -jest moc, mięso i fajna akcja, kij ładuje się do rzutu zaraz powyżej rękojeści -takimi kijami rzuca się bez wkładania dużej siły, akcja typowo progresywna, dość szybko gaśnie po wymachu. Wdług mnie jest prawidłowo opisany -do 100g. Górny element trochę bardziej miękki, dla mnie ideał pod słabo zapięte leszcze, ten kij nie ma nic wspólnego z np. mocno pałowatymi Nzonami w tej długości. Przelotka startowa niezbyt duża -wewnątrz 20,5mm, pozostałe wraz z tymi na szczytówkach dośc duże.  Trochę skłamali z tym opisem że blank jest smukły(ale widziałem też grubsze w tej cenie), za to pisali że Alan Scotthorne i Dean Barlow testowali te dwa modele przez 18 miesięcy i coś w tym jest, bo przerobiłem już wiele podobnych kijów i to naprawdę jest przemyślana konstrukcja, bo w odróżnieniu od innych podobnych kijów które maja w opisie distance nie jest tak pałowaty i spokojnie powinien wyholować każdą słabo zapiętą rybę i dać frajdę z holu. To tyle tak na szybko, jak za te pieniądze -600zł w promocji -rewelacja. Myślę że takiego kija szukałem do uzupełnienia na Wisłę, ostatecznie zobaczymy nad wodą.