Autor Wątek: Bat do łowienia płoci/leszczy i karpii w przyłowie  (Przeczytany 4520 razy)

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
Odp: Bat do łowienia płoci/leszczy i karpii w przyłowie
« Odpowiedź #15 dnia: 13.01.2025, 21:47 »
@motov8 dobrze mówi, ja od kiedy pierwszy raz załadowałem gumę do bata już tylko i wyłącznie tak łowię bo jak to na pzw bywa generalnie drobnica ale czasem trafia się przyłów nawet rekreacyjnie od czasu do czasu bez nęcenia czy spinania się :) Jeżeli nie chcesz ucinać tej normalnej szczytówki to dokup zamiennik za grosze, utnij tak aby weszła ci ciasno tulejka teflonowa na gumę 1.6-1.8mm i tutaj są 2 sposoby montażu:

1. Tylko na długość szczytówki = mniejsza amortyzacja bo mamy max 80cm gumy a raczej mniej bo nie może ona być luźna = wyciąganie przy podnoszeniu średnich ryb.
2. Korko-drabinka z zapasem gumy: przekładasz gumę przez 2 złożone sekcje i na końcu docinasz korek blokujący tak by nie wchodził 2 drugą sekcję cały ale jednocześnie nie blokował wysuwania 2 elementu z 3. W tym sposobie długość gumy = długość szczytówki + tyle ile nawiniesz na drabinkę a może to być nawet drugie tyle, możesz więc regulować moc naciągu w zależności haczyków, ryb, szybkości łowienia, zaczepów etc. Będzie początkowo stukać w środku ale jak guma złapie trochę wody to będzie już ok.

Oczywiście trzeba pamiętać, że odpowiednio dobrany haczyk do gumy pozwoli wykorzystać jej potencjał w 100%. Nawet w klasycznym użyciu bata do łowienia ryb max 300g i lądowania ich na klatę dopięta guma lepiej wcina ryby przy minimalnym ruchu w górę. Da ścisłości większość ryb spada nie przez mocne zacięcie czy sztywną wędkę tylko za słabe zacięcie. Zdarza się, że hak tnie pysk ale zazwyczaj ten kuty o cienkiej średnicy drutu a ja takich nie używam.

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 13.01.2025, 22:51 »
Łowiłem na gumę, rozmiar ok 1 i nie bardzo mi to pasowało przy 8m bacie. Może za cienką zastosowałem.  Albo za słabo naciągnąłem. Tak czy siak nie będę ściemniać że było mi wygodnie.
 Do tej pory wybierając się na łowisko gdzie wiem że jest więcej karpików i linów po prostu używam wklejki.

W tym roku otwiera się w moim okręgu nowa woda, tylko pod zawody, i tam będzie więcej takich przyłowów więc zamierzam trenować z gumą w bacie.
Dzięki serdeczne za porady bo właśnie wertuje forum i YT przygotowując się do sezonu z gumami w bacie.

Tak na marginesie ta oryginalna pusta szczytówka robinsona jest bardzo cienka od strony szczytówki i naprawdę nieźle pracuje. W porównaniu do zamiennika, który już po kilku cm zaczynał być pusty.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #17 dnia: 13.01.2025, 23:11 »
Pochwale się moim patentem, łowię głównie batami 8 metrów i do końcówki bata, tego zaczepu głównie używam stonfo, pętelką zakładam 70cm odcinek feeder gumy a do drugiego końca przywiązuje żyłkę. W kilu batach mam wklejkę a w innych normalną szczytówkę węglową, feeder gumę stosuje mocniejszą tak, żeby przy małych rybach się nie rozciągała a przy dużych pięknie pracuje. Zdarzyło się, że wyholowałem na taki zestaw w nurcie rzeki leszcze podchodzące pod 60cm i piękne liny. Nie odczuwa się żadnych niedogodności i łowi jak zwykłym zestawem na bata.

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 14.01.2025, 07:22 »
W kilu batach mam wklejkę a w innych normalną szczytówkę węglową, feeder gumę stosuje mocniejszą tak, żeby przy małych rybach się nie rozciągała a przy dużych pięknie pracuje.
Jak rozumiem tego odcinka gumy do wklejki nie stosujesz? Tylko do standardowej szczytówki? A co znaczy mocniejsza guma u Ciebie?
Jestem bardzo ciekawy jak to się zachowuje przy w miarę miękkiej szczytówce i gumie. Czy to nie za elastyczne.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 14.01.2025, 10:27 »
Pochwale się moim patentem, łowię głównie batami 8 metrów i do końcówki bata, tego zaczepu głównie używam stonfo, pętelką zakładam 70cm odcinek feeder gumy a do drugiego końca przywiązuje żyłkę.
Planuje w tym sezonie powędkować trochę batem chociaż spławik to nie moja bajka. Możesz wrzucić kilka fotek tego patentu.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14.01.2025, 10:35 »
Stsuje również przy wklejce, nic to nie zmienia w pracy kija. Ta guma niewiele zmienia też w zachowaniu się zestawu, spławik dociąża zestaw i tyle. Nie wiem co na ten temat mogę więcej napisać. Co do gumy, pytasz co u mnie znaczy mocniejsza guma, no to chyba nie u mnie tylko wszędzie tak jest, są gumy 14LB o wytrzymałości 6 kg i jest taka 4 LB , 1.81 kg. Ja stosuje drennana power gum, 14LB.
Pytasz "Jestem bardzo ciekawy jak to się zachowuje przy w miarę miękkiej szczytówce i gumie. Czy to nie za elastyczne" -to już pisałem, że jak zastosujesz tą mocniejszą feeder gume, to przy małych i średnich rybkach nie ma różnicy, bo guma się nie rozciąga. Natomiast przy dużej rybie, ta guma zaczyna pracować i wtedy wypada użyć podbieraka. Jak miałeś w ręku feeder gumę to wiesz, że one (przynajmniej te drennana) nie rozciągają się za mocno.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14.01.2025, 10:38 »
Pochwale się moim patentem, łowię głównie batami 8 metrów i do końcówki bata, tego zaczepu głównie używam stonfo, pętelką zakładam 70cm odcinek feeder gumy a do drugiego końca przywiązuje żyłkę.
Planuje w tym sezonie powędkować trochę batem chociaż spławik to nie moja bajka. Możesz wrzucić kilka fotek tego patentu.
Chętnie bym wrzucił, ale moje zdolności na to nie pozwalają, próbowałem już wcześniej wrzucić jeden temat ale niestety nie wyszło.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 14.01.2025, 10:46 »
Narzędzie wycinania systemu Windows. Wpisz na YT, jeśli nie umiesz go używać.

Otwierasz zdjęcie na kompie, używasz tego narzędzia, zapisujesz. Umieszczasz zapisany załącznik (.jpg) tutaj w wątku. Trwa to 20 sekund.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14.01.2025, 11:14 »
Niestety wyświetla mi się komunikat, że za duży plik a na paincie programie do zmiany, nie ma zmniejszenia pliku.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #24 dnia: 14.01.2025, 11:19 »
Zrób, jak napisałem, to nie będzie za duży.

To jest 15 sekund roboty.
Krwawy Michał

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #25 dnia: 14.01.2025, 11:20 »
Ja korzystam z możliwości zmniejszania zdjęć. Wisz w google zmniejszasz i dalej postępuj jak jest napisane. Potem wybieram plik i wrzucam do tematu na forum zdjęcie.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 14.01.2025, 11:33 »
dupa blada teraz mi się wyświetla taki komunikat Nie możesz wysłać pliku tego typu. Jedynymi dozwolonymi rozszerzeniami są doc, docx, xlsx, txt, pdf, png, gif, jpg, jpeg, mpg, mp3, mp4, 3gp, zip.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 14.01.2025, 11:44 »
Ok. Jeśli to jest plik .jpg to czasem z niewiadomych powodów ten komunikat się pojawia. Możesz spróbować z 10x to samo zrobić i czasem przechodzi. Albo zmień nazwę tego pliku na byle jaką inną, byle rozszerzenie pozostało .jpg i spróbuj ponownie.
Krwawy Michał

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 14.01.2025, 11:49 »
Sorry ale nic z tego, pierwsze forum z którym mam takie kłopty z wrzucaniem zdjęć. Jak ktoś się zdecyduje pomóc i chce żeby zdjęcia były wrzucone, niech prześle mi albo maila albo nr telefonu na priv to prześlę.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #29 dnia: 14.01.2025, 11:52 »
Wiem, upierdliwe to jest.
Krwawy Michał