Autor Wątek: Wapnowanie stawu w którym są ryby.  (Przeczytany 2671 razy)

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Wapnowanie stawu w którym są ryby.
« dnia: 21.01.2025, 09:39 »
Witam. Posiadam średniej wielkości staw przepływowy w którym są duże ryby karpiowate. Ryby są zdrowe. Woda z reguły jest czysta, lecz ze względu na otaczającą go trzcinę pałkę czy tatarak, które staram się dwa razy do roku wycinac, ale bywa tak że przy większych upałach woda potrafi lekko kwitniec. Zależało by mi na poprawie jakości wody. Mam pytanie do znawców tematu. Co użyć by nie zaszkodzić rybom? Niżej zd. stawu.

https://zapodaj.net/plik-qeSFmQbeww
https://zapodaj.net/plik-IkFmR0Rr2C
https://zapodaj.net/plik-aRHGG6MNzw
https://zapodaj.net/plik-dVS82tsotj

Pozdrawiam!
Rano nie brały, potem przestały.

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
Odp: Wapnowanie stawu w którym są ryby.
« Odpowiedź #1 dnia: 21.01.2025, 09:48 »
Mogę dodać jeszcze że przez 15 lat wapnowałem palonym ze 3 razy na lód przed wiosną. Ostatni raz z 10 lat temu. Niestety po chwilowej odwilży przyszły wówczas srogie mrozy i wszystkie duże ryby podusily mi się w tafli lodu:(. Nie wiem czy to wina sypania wapna czy może fakt że jeszcze wtedy nie miałem przepływu. Licze na pomoc,Pozdrawiam.

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.01.2025, 14:00 »
Ostatnio natknąłem się na YT na filmiki odnośnie dodawania kredy do stawu.
Zachwalany był jej dobroczynny wpływ na cały ekosystem.

Zaznaczę że nie ma własnego stawu i nie jestem znawcą tego tematu a mimo to zaciekawił mnie.
Wapnowanie zawsze kojarzyło mi się z restartem stawu

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 177
« Odpowiedź #3 dnia: 21.01.2025, 16:31 »
otaczającą go trzcinę pałkę czy tatarak, które staram się dwa razy do roku wycinac,

Zależało by mi na poprawie jakości wody.
Poczytaj o tataraku, trzcinie a później wróć z pytaniem ;D

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 21.01.2025, 16:55 »

Zaznaczę że nie ma własnego stawu i nie jestem znawcą tego tematu a mimo to zaciekawił mnie.
Dzięki za wyrażenie swojej opinii 👍, słyszałem o tej kredzie, chętnie bym posłuchał zdania kolegów, którzy ją stosowali.
otaczającą go trzcinę pałkę czy tatarak, które staram się dwa razy do roku wycinac,

Kolego nie potrzebnie zgrywasz kozaka. Nie masz nic ciekawego do skomentowania to sobie daruj.

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 21.01.2025, 17:45 »

Po drugie opie, z tym stażem na forum to co niektórym mógłbyś piwo nosić mordeczko ;) pozdro;)

Online Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 152
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.01.2025, 19:10 »

Po drugie opie, z tym stażem na forum to co niektórym mógłbyś piwo nosić mordeczko ;) pozdro;)
Co ma piernik do wiatraka, Szpadel Ci daje dobre wskazówki, ale widzę że nie czaisz bazy nic a nic. Lepiej po chamsku przywalić. Kozak mówisz... no widzę właśnie kto tu kozak. Poczytaj co daje tatarak i trzcina w stawie to Cię oświeci.
Piszesz, że masz staw od dawna, ale widzę że nie obserwujesz co się w nim dzieje. Roślinność wodna to naturalny filtr, dlatego masz tylko małe zakwity wody. Pozbądź się roślinności, to dopiero zobaczysz jak kwitnie woda w stawie.
Tomek

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 21.01.2025, 21:00 »

Co ma piernik do wiatraka, Szpadel Ci daje dobre wskazówki, ale widzę że nie czaisz bazy nic a nic. Lepiej po chamsku przywalić. Kozak mówisz... no widzę właśnie kto tu kozak. Poczytaj co daje tatarak i trzcina w stawie to Cię oświeci.
Piszesz, że masz staw od dawna, ale widzę że nie obserwujesz co się w nim dzieje. Roślinność wodna to naturalny filtr, dlatego masz tylko małe zakwity wody. Pozbądź się roślinności, to dopiero zobaczysz jak kwitnie woda w stawie.
Dzięki za komentarz. Filtr filtrem, przecież wiadomo, natomiast regulacja zakwitu roślinności też jest potrzebna, zwłaszcza w okresie letnim by ograniczyć jej rozrost. Druga regulacja, ta już większa na jesień po to by uniknąć syfu z gnijącymi i rozkładającymi się roślinami na wiosnę.

Zamykam dyskusje.
Dzięki wszystkim za wskazówki.
Pozdrawiam.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 162
« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2025, 00:08 »

Gość, który to sprzedaje ma też w ofercie chlorek sodu, który reklamuje jako cudowny środek do kwarantanny ryb.
20kg na promce kosztuję 70zl czyli 3x tyle co drogowa ;)
https://www.facebook.com/share/v/18KBrc3Swe/

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 22.01.2025, 01:54 »
Chlorek sodu (sól kuchenna) w takiej cenie musi być cudowny :P

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 22.01.2025, 10:37 »
Kto bogatemu zabroni.
A z drugiej strony patrząc ile kosztują "cudowne preparaty" z chlorkiem sodu sprzedawane przez specjalistyczne firmy to prawie za darmo.

Na sól drogową trzeba uważać bo naprawdę trafia się różna. Wolałbym kupić tą do kiszenia ;D

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 162
« Odpowiedź #11 dnia: 22.01.2025, 15:11 »
Kto bogatemu zabroni.
A z drugiej strony patrząc ile kosztują "cudowne preparaty" z chlorkiem sodu sprzedawane przez specjalistyczne firmy to prawie za darmo.

Na sól drogową trzeba uważać bo naprawdę trafia się różna. Wolałbym kupić tą do kiszenia ;D
Parę lat wstecz była afera, firma używała drogowej do produkcji wędlin, po czym sanepid stwierdził, że skład jest taki sam jak spożywczej ;) aczkolwiek widziałem wersję z przeciwzbrylaczem, ciekawego czego tam dodali ;)
Coś mi się wydaje, że jakby poszukać tej kredy to też moznaby ją znaleźć na allegro pod inną nazwą za 1/3ceny.

Co do nacl to używało się jej w akwarystyce, ale właściwości jakie jej przypisuje ten sprzedawca to czysta fantazja..

Na Nadmanganianie potasu też ma dobre bicie ;)
Ciekawe, że wszędzie owy środek to ciemny proszek, a u niego jest połączony z jasnymi granulkami. W składzie 100%KMnOH4

Edit:
30kg za 30zł, u Rafisha 10kg za 30zl ;)
https://allegro.pl/oferta/kreda-pastewna-gruba-p-30kg-dla-drobiu-kur-poprawa-skorupek-weglan-wapnia-16745525332

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #12 dnia: 23.01.2025, 01:40 »
Parę lat wstecz była afera, firma używała drogowej do produkcji wędlin, po czym sanepid stwierdził, że skład jest taki sam jak spożywczej ;)

Sól drogowa nie musi spełniać rygorystycznych norm i poszczególne partie mogą różnic się ilością i rodzajem zanieczyszczeń.

Offline marcinc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #13 dnia: 24.01.2025, 21:19 »
Zanim będziesz sypał jakaś chemie to poczytaj sobie o cyklu azotowym. Na pewno warto się zastanowić nad wycinaniem tataraku i trzcin. To samo z wpuszczaniem amurów - według mnie jednego z największych szkodników. Może to nie pasować do funkcji stawu, jednak warto zachować rownowagę biologiczną.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 25.01.2025, 09:40 »
Jeżeli masz zakwity, to sprawdź jak jest z dopływem biogenów. No i czym zasilany jest staw? Czy dokarmiasz ryby? Czy masz drapieżnika?

W UK zakwity wód są dość powszechne, jednak wiele rzeczy się reguluje samo. Czysta woda oznacza mniej pokarmu w wodzie dla ryb, więc pytanie co chcesz osiągnąć? Czy zależy ci na tym, aby ryba rosła i była duża, czy na jakości wody, aby była czysta? Często ilość ryb będzie miała znaczenie. Karpiarze bardzo często walą środki chemiczne do stawów karpiowych, aby osłabić wzrost glonów, jednak na takich wodach eliminują inne gatunki. Jest to tez spowodowane tym, że ryba do wzrostów potrzebuje odpowiedniej ilości tlenu, a jak jest dużo drobnicy, to one ten tlen zabierają. Wtedy przyrosty są większe, a o to im też chodzi, aby łowić jak największe cyprinusy. Pytanie co chcesz osiągnąć, jak silne są zakwity. Jeżeli dokarmiasz ryby i wprowadzasz samemu biogeny, to należy się spodziewać wzrostu roślin, w tym glonów czy sinic.
Lucjan