Ja posiadam zarówno FD 3000 jak i FD 4000.
Niewątpliwą zaletą są 3 metalowe płytkie szpule, na które idealnie wchodzą 100-metrowe odcinki żyłki.
Choć w modelu 4000 przydałoby się, żeby były to odcinki 150-metrowe.
Brak konieczności stosowania podkładów i całego tego przeliczania jest dla mnie bardzo ważny, bo często zmieniam żyłki.
U mnie póki co blaszki terkotki się trzymają, mimo że sporo odjeżdżających karpi w tym roku wyholowały.
Irytuje mnie natomiast słabo dopracowana rolka kabłąka. Są tam pojedyncze plastikowe podkładki, które bardzo głośno chodzą. Sama rolka często się blokuje. Wtedy rzecz jasna wszystko chodzi cicho, ale rolka się nie kręci.
Dobra praca rolki to rzecz bardzo ważna. Szczególnie przy spławiku, kiedy często się zestaw zwija. Próbowałem już wielu dobrych jakościowo smarów i olejów oraz ich mieszanin (Daiwa, Shomano, Cormoran). Rozmawiałem też z gościem z działu technicznego Drennana. Powiedzieli mi, że przydałoby się umieścić tam podwójne podkładki.
Zgadzam się z Modusem. Flagowy kołowrotek Drennana powinien być bardziej dopracowany. To samo wyraziłem w swojej opinii, którą przesłałem Drennanowi.
Wydaje się, że wszystkie ich kołowrotki tak głośno chodzą. Słychać to również na filmikach Luka, kiedy operuje on kołowrotkiem z serii Red Range.
Znacznie lepiej pracuje kołowrotek Prestona PC-R Competition, choć różnica cenowa w porównaniu z Drennanem też jest znaczna. I tu również uważam, że kołowrotek za tę cenę powinien pracować znacznie lepiej. Preston jest również zbyt głośny, choć w przypadku PC-R odgłos nie pochodzi z rolki kabłąka, tylko z wnętrza.
Super rozwiązaniem w kołowrotkach Prestona jest przycisk na szpuli, który umożliwia zdjęcie szpuli z przednim hamulcem bez konieczności jej odkręcania.
Szpule Prestona są raczej głębokie i używając wersji 3000 do spławika trzeba będzie bawić się w podkłady.
Trochę żałuję, że ani Drennan, ani Preston nie spełniają moich oczekiwań.
Chciałem mieć do kompletu spławikowo-feederowego kołowrotki którejś z tych firm, ale widać trzeba będzie się przeprosić z kołowrotkami znanych i zaufanych producentów, którzy od lat produkują najlepsze kołowrotki (Shimano, Daiwa, Spro itp.)