Autor Wątek: Krętlik z agrafką do zestawu feederowego jaki?  (Przeczytany 1647 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Krętlik z agrafką do zestawu feederowego jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 06.02.2025, 11:02 »

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 06.02.2025, 11:42 »
RAczej w takie bym szedł:
https://www.ceneo.pl/112777141
Zaproponowany przez Ciebie krętlik z agrafką to raczej do przyponów niż zestawu skróconego.
Nie wyobrażam sobie mieć na tym koszyk z zanętą i rzucać.

Ja ze swojej strony powiem że w przypadku zestawów skróconych to używam samych krętlików przywiązanych na stałe do zestawu.
Wędki za każdym razem składam i zwijam plecionkę lub żyłkę na kołowrotek, przy rozkładaniu wystarczy dowiązać linkę główną do krętlika.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 06.02.2025, 12:18 »
Takie cus https://lowisko.net/2627,swivel-with-hooked-snap-cralusso.html Link przykładowy, chodzi o typ złączki.
RAczej w takie bym szedł:
https://www.ceneo.pl/112777141

Używałeś takich do feedera?

Offline hunter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 06.02.2025, 13:56 »
Wytrzymuje przy karpiach??

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #20 dnia: 06.02.2025, 14:01 »
Zaproponowany przez Ciebie krętlik z agrafką to raczej do przyponów niż zestawu skróconego.
Nie wyobrażam sobie mieć na tym koszyk z zanętą i rzucać.
Ja ze swojej strony powiem że w przypadku zestawów skróconych to używam samych krętlików przywiązanych na stałe do zestawu.
Wędki za każdym razem składam i zwijam plecionkę lub żyłkę na kołowrotek, przy rozkładaniu wystarczy dowiązać linkę główną do krętlika.

No to powiem Ci, że ja to podpatrzyłem u zawodnika ogólnopolskiej klasy i jak robiłem sobie zestawy z przywieszką, to stosowałem właśnie takie. Starałem się zawsze kupować rozmiary większe, natomiast miałem też z braku laku wygrzebane w torbie bardzo malutkie rozmiary, które zapewne były do przyponu na klasyka i to delikatnego, na tyle były małe, że żyłka 0,26 na przywieszce wchodziła w uszko haka z trudnością. Na metodę czy to wędkami 3.3 czy 3.6 miotałem tym bez większego zastanowienia, tak samo rybom ten mały nie przeszkadzał, bo typowe komercyjne ryby nigdy nie uszkodziły tego, swoje domysły mam dlaczego, ale nie o tym temat. Zatem nie zawsze nam się to widzi, a czasami to po prostu działa.

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 06.02.2025, 14:44 »
Może i masz rację, ja mam w pudle same małe do przyponów. Być może te większe dają radę.
Czasami łapię się na tym, że boję się o delikatność zestawu na komercji "bo nigdy nie wiadomo co się trafi" i przewymiaruję elementy.  A tak naprawdę to nie mam sensu :)

Offline marcinc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #22 dnia: 06.02.2025, 18:55 »
Z agrafek z blaszkami wyleczyłem się jakiś 30 lat temu - w wypadku żyłki głównej i przede wszystkim przy spinningu. Były zbyt zawodne. Teraz jest z czego wybierać, więc szkoda eksperymentować.
W wypadku mocowania gotowych zestawów, daje przewymiarowane krętlik i z agrafką. Podoba mi się teoria o dodatkowym dociążeniu zestawu powyżej podajnika. W wypadku feedera na rzece, też łatwiej czyści mi się zawieszone trawy z większego krętlika. Poza tym mam obawę, że w wypadku luźnego oczka z żyłki bezpieczniejszy będzie grubszy drut.
Czasami stosuje różne karpiowe patenty bo właśnie często są pogrubione. Teraz wpadłem na coś takiego, jeszcze nie testowałem ale wygląda ciekawie.
https://sklepwedkarski.pl/product-pol-185660-Kretlik-z-agrafka-Delphin-THE-END-T-Lock.html?srsltid=AfmBOoq90yh05KtDAYl_kA2w0fOC-cg_Azz7HBN3XesgTUpI4dq2iMXT

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 06.02.2025, 21:04 »
Ja stosuję, dla mnie najlepsze Agrafki z krętlikami Gurza Rolling Swivel Hooked Snap. Są bardzo mocne i nie haczą żyłki. Do dystansu i do dużych przelotek strzałowych stosuję rozmiar 4 https://sklepdrapieznik.pl/39449-agrafki-z-kretlikami-gurza-rolling-swivel-hooked-snap-roz-4.html. Do mniejszych wędek rozmiar nawet 8, chociaż myślę że rozmiar 6, przy tej samej cenie byłby bardziej odpowiedni. Większa waga na końcu przywieszki/dopinki lepiej dociska ją do dna a w niczym nie przeszkadza. Te z blaszką też się sprawdzają na mniejszych obciążeniach ale pytałeś o najlepsze.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 07.02.2025, 08:09 »
Super dzięki więlkie.Pozdrawiam👊