Autor Wątek: Kołowrotek za 1000 cz 300 ??  (Przeczytany 1229 razy)

Offline szanoj

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kołowrotek za 1000 cz 300 ??
« dnia: 20.02.2025, 22:51 »
Cześć wszystkim.
Tak jak wyżej w temacie, mam pytanie do osób bardziej doświadczonych ode mnie. Lepiej kupić jeden kołowrotek za większe pieniądze przypuśćmy 1000 zł ( w następnych latach go serwisować) czy co roku jakiś sprzęt za około 300 zł tak żeby sezon wytrzymał(wiadomo to tylko założenie).

Chciałbym dodać że sprzęt kierowany pod metodę i zawody czyli dystans łowienia do 50 m.

Pytam też dlatego, że jak czytam różne wątki to dużo osób wypowiada się o słabych "bebechach" zarówno w sprzętach za 300 jak i za 1000 zł.

Jaki polecilibyście sprzęt z jednej bądź drugiej grupy cenowej?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Kołowrotek za 1000 cz 300 ??
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2025, 23:28 »
Dla mnie powyżej pewnego pułapu cenowego wytrzymałość nie wzrasta. Niezniszczalność Stelli i TP to mit;) Często przekladnie są z takiego samego materiału jak w droższych konstrukcjach. Osobiście wybrałbym dwa kołowrotki po 500 niż jeden za tysiąc.
W innym wątku wrzuciłem raport z serwisu kołowrotka za 500zł po dwóch ciężkich sezonach. Co do serwisu to Stelle bym serwisował, ale kołowrotek za kilkaset zł nie warto.
Kołowrotkiem przerzuciłem kilkanaście ton karpi, a nawet smar nie stracił koloru...

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21.02.2025, 05:39 »
Osobiście polecam Daiwa, Ryobi, Okuma, Penn...

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #3 dnia: 21.02.2025, 06:56 »
Nie jestem fanboyem kołowrotków i w związku z tym mam blokadę wewnętrzną na zakup drogich, więc o ich sprawowaniu niewiele wiem. Natomiast łowię tak jak Ty najczęściej i tu wiem doskonale, że kołowrotki za 300-500 zł wystarczą, weź coś sprawdzonych producentów i będziesz zadowolony, typu Shimano, Daiwa, Ryobi, Okuma...nie wiem co trzeba zrobić by zajeździć przy takim łowieniu te zwijaki, tym bardziej że do 500zł znajdziesz kilka sprawdzonych w boju trwałych konstrukcji.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 21.02.2025, 07:34 »
Tak jak Karol pisze , wystarczą spokojnie do 500 zl . Szczegolnie ze na zawodach mam 4 albo 5 wędek. Ja lubie mieć każdą linie zdublowaną .
Osobiscie uzywam daiwa bg , nzon i td . Jak dla mnie stosunek cena jakość i użytkowość na 5 👍

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2025, 08:29 »
Przetestowałem większość ze stajni Shimano i Daiwa. Wszystko powyżej Exceler/ Ultegra będzie wystarczająco dobre bez znaczni odczuwalnej różnicy.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2025, 11:15 »
Cześć wszystkim.
Tak jak wyżej w temacie, mam pytanie do osób bardziej doświadczonych ode mnie. Lepiej kupić jeden kołowrotek za większe pieniądze przypuśćmy 1000 zł ( w następnych latach go serwisować) czy co roku jakiś sprzęt za około 300 zł tak żeby sezon wytrzymał(wiadomo to tylko założenie).

Chciałbym dodać że sprzęt kierowany pod metodę i zawody czyli dystans łowienia do 50 m.

Pytam też dlatego, że jak czytam różne wątki to dużo osób wypowiada się o słabych "bebechach" zarówno w sprzętach za 300 jak i za 1000 zł.   

:fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish: :fish:

Jeżeli kupisz kołowrotek w budżecie 1000zł np: Daiwa 17 ballistic LT 4000D - C i dokupisz do niego zapasową szpulę, to masz dwa kołowrotki w cenie jednego.  Kołowrotki bardzo dobrej jakości, niezawodne z mocną przekładnią. Akurat tak się składa, że co jakiś czas Daiwa wypuszcza bardzo udane modele, niekoniecznie Made in Japan i akurat ten do takich należy. Używasz kołowrotek z jedną szpulką do łowienia metodą a gdy zmienisz szpulkę na drugą możesz go wykorzystać do innej techniki wędkarskiej np: do spiningu i łowić szczupaki czy trocie.

Warto o tym pomyśleć bo jest to rozwiązanie jak i inwestycja na długie lata.

C'est la Vie

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 21.02.2025, 11:23 »
Ja ostatnimi czasy poszedłem w DAM i OKUMĘ - są optymalne do zwykłego wędkowania za rozsądne pieniądze. A skoro gwarancja ma ten sam czas to po co się pchać w wydatki? Kwestię wizualną pomijam oraz upodobanie do marki, albo poprawę samopoczucia mając coś droższego. Do zwyczajnego wędkowania nie potrzeba kosmicznych technologii.
Czy jest sens przepłacać? Moim zdaniem - nie ma sensu w zwykłym wędkowaniu. Nawet mniej boli awaria tańszego niż droższego.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 21.02.2025, 12:06 »
Kołowrotek za 300 zł jest nadal dobrą konstrukcją i można nim przełowić kilka sezonów. Do łowienia na 50m na prawdę nie trzeba wydawać mnóstwo pieniędzy, żeby łowić komfortowo.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 21.02.2025, 13:04 »
Ja ostatnimi czasy poszedłem w DAM i OKUMĘ - są optymalne do zwykłego wędkowania za rozsądne pieniądze. A skoro gwarancja ma ten sam czas to po co się pchać w wydatki?

Dokładnie tak samo uważam. Właściciel lokalnego sklepu wędkarskiego z ktorego korzystam poleca te dwie marki jako bezproblemowe w swojej klasie cenowej.
Pokręci jakiś czas, można sprzedać i kupić iinny. Nie przywiązuje się emocjonalnie do sprzętu.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 21.02.2025, 13:50 »
Nie ważne za ile , tylko ważne żebyś dobrze dobrał kołowrotek do tego gdzie, jak będzie łowił. Mozna łowić długie lata kołowrotkiem za 200 zł a mozna w jeden sezon zarznać kołowrotek za 3000 zł.
W dzisiejszych czasach nie trzeba być serwisantem kołowrotków aby sie dowiedzieć jakie bebechy ma kołowrotek, troszkę czasu na yt i mozna dowiedzieć sie wszystkiego.
 Mozna przejrzeć specyfikacje techniczna która jest dodawana podczas sprzedazy kołowrotków ,mozna równiez zapytać na forach ( tu moga być rózne informacje )
Co do firmy to osobiscie preferuje 2 ( daiwa, shimano ) ale wiele osób ma ryobi czy okume. Zawodnicy w Polsce czy Europy ( na zawodach Mistrzostw Świata )  uzywają głównie Daiwy potem Shimano mimo ze niektórzy związani sa z innymi markami , choć sa wyjątki jak Włosi którzy w swoich teamach używają Tubertini czy Colmica.

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline szanoj

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21.02.2025, 14:15 »
Myślę bardzo podobnie jak wy, że cena nie zawsze musi warunkować jakość. Do kwoty myślę ok 500 zł można znaleźć młynek,który posłuży i na pewno da frajde podczas wędkowania a z wzrostem doświadczenia wybrać taki który najlepiej będzie leżał w ręku.

Czego unikać przy wyborze kołowrotka co nie jest takie oczywiste sprawdzając specyfikację ?

Offline linleszcz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 21.02.2025, 14:17 »
Przerobiłem wiele dla mnie Okuma jeśli tańszy, niczego innego nie szukam, lub Shimano do tysiąca Kupisz naprawdę dobry młynek