Autor Wątek: Odległościówka do połowu małych rybek jeziorowych  (Przeczytany 1785 razy)

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Cześć Witam wszystkich Kolegów tutaj udzielających się.

Posiadam kartę wędkarską od 1967 roku, i nie wiedziałem że będę jeszcze prosił o pomoc, ale stało się.:)

Chcę kupić delikatny patyk na jeziorowe małe rybki, proszę podpowiedzcie który byłby najlepszy tz. taki z szybką akcją i progresywną pracą:

1 Wędka Geodys 4,2m Light 4-16g - Tubertini

2 Katsudo light match 420 c.w. 3-15g  - Mikado

3 Sensas Ostelatto Medium 3.9m < 16g  ( niestety 4,2 nie jest już dostępna)

Pozdrawiam

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Odległościówka do połowu małych rybek jeziorowych
« Odpowiedź #1 dnia: 27.02.2025, 10:58 »
Geodys będzie bardzo dobry, to jest stara Xenia. Jeżeli masz trochę więcej pieniędzy to weź Hydrę Górek Series 6-18. Świetny finezyjny kij do łowienia drobiu i nie tylko.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #2 dnia: 27.02.2025, 17:37 »
Sensas Ostelatto Medium jest świetna. Mam w długości 420 cm. Jeśli długość 390 cm ogarnie Twoje miejscówki, to się nawet nie zastanawiaj, bo zaraz i ta będzie niedostępna. Tutaj też masz super kijek od Sensasa. Jeszcze bardziej finezyjny.

https://allegro.pl/oferta/wedka-sensas-match-anglaise-extremadura-3-9m-medium-17118335090?

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.02.2025, 19:56 »
Ja ze swojej strony mogę polecić Colmic EXTIMA 4,50 m 6-18g. Mega fajny kijek, czuć na nim nawet najmniejszą rybkę i posiada spory zapas mocy na większe zdobycze. Jednym słowem finezją :D
Pozdrawiam
Grzechu

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #4 dnia: 27.02.2025, 21:48 »
Ja ze swojej strony mogę polecić Colmic EXTIMA 4,50 m 6-18g. Mega fajny kijek, czuć na nim nawet najmniejszą rybkę i posiada spory zapas mocy na większe zdobycze. Jednym słowem finezją :D
O jakim zapasie mówisz? Maks to kilogramowy karp na tego typu wędke, bo inaczej robi on co chce z wędką.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 28.02.2025, 05:07 »
motov8 muszę Ci powiedzieć, że w zeszłym sezonie miałem sporo karasi kilogram+ na tym kiju i nie stanowiły one żadnego problemu dla tego kija. Była pełna kontrola nad rybą. Kilka razy zdarzyły się większe rybki, co prawda kij giął się mocno, ale też bez problemu zostały łatwo wyhodowane. Oczywiście, ta wędka nie jest dedykowana do połowu dużych ryb.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.02.2025, 07:41 »
Dzięki Panowie za podpowiedzi i bardzo proszę o jeszcze jeśli to możliwe.
Przyznaje byłem mało przecyzyjny- SORKI. CZĘSTO ŁOWIĘ NA PŁYTKICH MIEJSCÓWKACH. Muszę używać lekkich zestawów takich: 2,3,max5g, oczywiście kosztem odległości a jednak dalej niż sięgnie bat, więc nie wszystkie polecane patyki będą pasowały, ale dzięki-to moja wina.

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28.02.2025, 07:45 »
Cześć Witam wszystkich Kolegów tutaj udzielających się.

Posiadam kartę wędkarską od 1967 roku, i nie wiedziałem że będę jeszcze prosił o pomoc, ale stało się.:)

Chcę kupić delikatny patyk na jeziorowe małe rybki, proszę podpowiedzcie który byłby najlepszy tz. taki z szybką akcją i progresywną pracą:

1 Wędka Geodys 4,2m Light 4-16g - Tubertini

2 Katsudo light match 420 c.w. 3-15g  - Mikado

3 Sensas Ostelatto Medium 3.9m < 16g  ( niestety 4,2 nie jest już dostępna)

Pozdrawiam
Przyznaje byłem mało przecyzyjny- SORKI. Bywa, że ŁOWIĘ NA PŁYTKICH MIEJSCÓWKACH. Muszę używać lekkich zestawów takich: 3-5g, oczywiście kosztem odległości a jednak dalej niż sięgnie bat, więc nie wszystkie polecane patyki będą pasowały, ale dzięki-to moja wina.
Używam też:
Trabucco Precision RPL match PLUS 4,20 m 8-25G
Korum Glide Power Float 12-14FT
no i teraz już widać co brakuje w tym zestawie:)

coś jeszcze nie radzę sobie z tym edytorem:) :)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 28.02.2025, 11:00 »
Przyznaje byłem mało przecyzyjny- SORKI. CZĘSTO ŁOWIĘ NA PŁYTKICH MIEJSCÓWKACH. Muszę używać lekkich zestawów takich: 2,3,max5g, oczywiście kosztem odległości a jednak dalej niż sięgnie bat, więc nie wszystkie polecane patyki będą pasowały, ale dzięki-to moja wina.

Dlaczego uważasz, że nie wszystkie patyki będą pasowały? Moim zdaniem każdy z nich poradzi sobie z lekkimi zestawami zarzucanymi na 10 - 15 m a tyle wystarczy żeby skutecznie łowić. Jeżeli nie będziesz zadowolony z zasięgu spróbuj spławików z dociążeniem wstępnym.

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28.02.2025, 12:25 »
Masz absolutną rację, każdą  z  tych polecanych wędek da się zarzucić lekki zestaw (o odległość nie spierajmy się). Pamiętam jak za smarkacza a potem jeszcze wiele lat zarzucałem spławik z gęsiego pióra wędką bambusową taką nawet ponad 4m z kołowrotkiem o ruchomej szpuli i żyłką marki stilon (cieżka była ch****ra) ale jakoś leciało. Pewnie nie dokońca wiesz jak to było, ale .......:). Dzisiaj oczekuję komfortu znacznie większego niż wtedy, czyli wędki dopasowanej do łowionych ryb opowiednim zestawem.  No i jeszcze jedno zdanie: uniwersalność nie jest moim ulubionym słowem za to perfekcja bardziej.
Jeśli chodziło Tobie o wędki wymienione na mojej liście - to właśnie tak zostały dobrane

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #10 dnia: 28.02.2025, 13:44 »
motov8 muszę Ci powiedzieć, że w zeszłym sezonie miałem sporo karasi kilogram+ na tym kiju i nie stanowiły one żadnego problemu dla tego kija. Była pełna kontrola nad rybą. Kilka razy zdarzyły się większe rybki, co prawda kij giął się mocno, ale też bez problemu zostały łatwo wyhodowane. Oczywiście, ta wędka nie jest dedykowana do połowu dużych ryb.
Karaś raczej nie walczy tak jak karp, osobiście uważam, że do takich ryb jak leszcz, karaś to spokojnie do 1,5 kg sobie poradzi, ale takie kije z serii light raczej poddają się z karpiem.
Może 4.5m pomaga, bo bardziej wypowiadam się o kijach 4.2, które są już bardziej finezyjne. Można też spróbować 3.9m, ale to już zupełnie będzie pełna parabola bez mocy na przyłów zarybieniowego karpia.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 28.02.2025, 15:17 »
Masz absolutną rację, każdą  z  tych polecanych wędek da się zarzucić lekki zestaw (o odległość nie spierajmy się). Pamiętam jak za smarkacza a potem jeszcze wiele lat zarzucałem spławik z gęsiego pióra wędką bambusową taką nawet ponad 4m z kołowrotkiem o ruchomej szpuli i żyłką marki stilon (cieżka była ch****ra) ale jakoś leciało. Pewnie nie dokońca wiesz jak to było, ale .......:). Dzisiaj oczekuję komfortu znacznie większego niż wtedy, czyli wędki dopasowanej do łowionych ryb opowiednim zestawem.  No i jeszcze jedno zdanie: uniwersalność nie jest moim ulubionym słowem za to perfekcja bardziej.
Jeśli chodziło Tobie o wędki wymienione na mojej liście - to właśnie tak zostały dobrane

Spokojnie poleci na taką odległość o jakiej pisałem. Łowie lekkimi zestawami od wielu lat. Od biedy Daiwa Ninja 3.3 m pellet waggler i 3g spławik pozwala łowić na 10 m. Dużo zależy od tego jak budujesz swój zestaw.

Za młody jestem żeby takie czasy pamiętać ale mam sprzęt starszy od Ciebie i zamierzam używać ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #12 dnia: 28.02.2025, 17:36 »
CZĘSTO ŁOWIĘ NA PŁYTKICH MIEJSCÓWKACH. Muszę używać lekkich zestawów takich: 2,3,max5g, oczywiście kosztem odległości a jednak dalej niż sięgnie bat

Matchówka kategorii lekkiej o długości 13'/3.9 m + żyłka główna 0.14 - 0.16 mm (wypełniająca szpulę w należytym stopniu, czyli po samą krawędź) w zupełności wystarczą, by sprawnie łowić lekkimi wagglerami w granicach 3 g na dystansie do 20 m. Oczywiście nieokrzystny wiatr lub dryf mogą sprawić, że wskazany będzie cięższy waggler, ale to inna sprawa.

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 28.02.2025, 17:47 »
ZwM-sorry, nie rozumiem po co na odległości 10m łowić match'em skoro  głebokości nawet 4m jest osiągalna batem 7m, a pisałem o płytkich łowiskach i łowieniu drobnego białorybu.
Proponuję wrócić do tematu który mnie interesuje: wybór konketnego wędziska 1 z 3, ewentualnie inne propozycje które pozwolą mi szerzej WYBIERAĆ.

Offline olek_organista

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28.02.2025, 17:54 »
OK Modus masz jakieś konkretne propozycje lekkiego match'a o progresywnej pracy i szybko gasnącego?