Autor Wątek: Bat 8m  (Przeczytany 5256 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Bat 8m
« dnia: 28.02.2025, 12:10 »
Cześć,

Kolega poprosił mnie o poszukanie jakiegoś sensownego bata (koniecznie 8m) głównie pod łowienie w kanale (głębokość 3-5) ale i na jezioro.
Ma być to wędka która spokojnie poradzi sobie 2kg leszczem czy linem tak więc nie interesują go żadne uklejówki.
Do wydania ok 500-800zl.
W tej kwocie widzę parę wędzisk. Sam łowię Mikado UV2 w 7 metrach i ten bat bardzo mi odpowiada, widzę że występują też w 8m, ale kija w ręku nie miałem i nie wiem czy będzie równie przyjemny w użytkowaniu.

Czy w ostatnim czasie kupował ktoś 8m wędzisko, ewentualnie miał możliwość pomachać takowym?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Bat 8m
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2025, 13:48 »
Robinson tx2 i kolejne generacje tego modelu różniące się nazwą i szatą graficzną (tx4, ctx i ctx2) ewentualnie ten sam kij ze stajni jaxona, zależy co znajdziesz taniej, bo to te same kije.
Cenowo drogo, ale przy 8m nie ma sensu bawić się w coś innego.
Szukaj używanych.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.02.2025, 14:25 »
Mam 8m bata, niestety róznica miedzy 7 a 8 jest kolosalna, samo operowanie jest trudniejsze, wyważenie inne a podebranie wiekszych ryb utrudnione. W moim odczucie łowienie jest męczące.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline klamson95

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 28.02.2025, 20:21 »
Jakiego masz bata 8m?

Offline pawsmo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28.02.2025, 20:50 »
Cześć! Ja mam ósemkę Colmic Proxima i szczerze mowiąc nie kupiłbym go drugi raz. Taki urok kupowania przez internet. :-[ Jeśli kolega ma możliwość "pomacania" różnych batów w sklepach stacjonarnych to powinien pójść w tą stronę. Bat ogólnie mocny, ale ciężki i dosyć kiepsko wyważony. Bardzo męczy przy dłuższej zasiadce. 7m kupowałem w sklepie stacjonarnym i z czterech modeli, które miałem wcześniej upatrzone wybrałem... piąty! Z każdym kolejnym metrem bata, czy to bolonki trudniej jest dopasować kij pod siebie. Połamania! :fishonhook:
Fish on!

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.02.2025, 21:16 »
Fajnie jakby ktoś kupił z forum te nowe robinsony ctx2, bo widać po katalogu, że mocno zjechali z wagą, nawet niższa niż colmic extreme/superior, aczkolwiek nadal colmic przez swoją sztywność będzie dużo lepiej wyważonym kijem.
Z drugiej strony mocno odjechali z cenami:
5m 555 pln
6m 668 pln
7m 784 pln
8m 949 pln
To już bym wolał dopłacić do colmica, no chyba, że naprawdę je ulepszyli aż tak mocno.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.03.2025, 18:53 »
Ostatnio też szukałem bata 8m, mój wybór padł na Robinsona Nano Core Pole TX3-811. Fajnie wykonany bat, dobrze wyważony z dwiema szczytówkami w komplecie: wklejka + pusta. Jestem po pierwszym wyjeździe i nie żałuję wyboru. Dał radę z karpikami takimi 0.5 do 1.5 kg i wydaje mi się, że jeszcze powalczyłby z takimi 2 kg, teraz jestem na etapie dorabiania do niego szczytówki z amortyzatorem gumowym, zobaczymy co wyjdzie :D

Offline pawsmo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01.03.2025, 19:04 »
Powiedz proszę jakiej grubości przyponu używałeś przy tych karpikach :) Dzięki!
Fish on!

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 01.03.2025, 19:16 »
Na karpia bez amortyzatora potrzebujesz 0.16mm - wszystko poniżej nie ma opcji na wygranie walki, chyba, że łowisz na głębokim zbiorniku, bo wtedy ryba inaczej chodzi. A na płytkim zbiorniku pójdzie w bok, wyciągnie na maksa wędke i strzeli.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 01.03.2025, 21:17 »
Stroft GTM zestaw 0.16, przypon 0.14, haczyk Mustad PRO Sport 14.

wytapatalkowane

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 02.03.2025, 12:32 »
Fajnie jakby ktoś kupił z forum te nowe robinsony ctx2, bo widać po katalogu, że mocno zjechali z wagą, nawet niższa niż colmic extreme/superior, aczkolwiek nadal colmic przez swoją sztywność będzie dużo lepiej wyważonym kijem.
Z drugiej strony mocno odjechali z cenami:
5m 555 pln
6m 668 pln
7m 784 pln
8m 949 pln
To już bym wolał dopłacić do colmica, no chyba, że naprawdę je ulepszyli aż tak mocno.

Dałeś teraz do myślenia, bo nawet nie wiedziałem, że już są CTX2.
Katalogowo - kosmos. Pytanie jednak o ich wytrzymałość. Jeżeli, aż tak zjechali z wagi to raczej tylko kosztem grubości blanku. Gdybym miał pewność, że ten kij poradzi sobie z kanałowym leszczem to biorę w ciemno.

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #11 dnia: 02.03.2025, 15:03 »
Ja podobnie jak darkon łowie Robinsonem  TX3-811. Mam go już ponad 2 lata. Bardzo dobrze się nim łowi. Jego długoś wcale mi nie przeszkadza. Jest stosunkowo lekki. Gorąco polecam.
Mam też 7m Robinson SX2.  Mając wybór nad wodą zawsze wybiorę TX3. SX2 w porównaniu z nim to taki klocek. Wcześniej nie mają lepszego wędziska zachwycałem się tamtym.

Słyszałem też wiele ciekawych opinii o batach MISTRALL AQUA POLE 800 8M - może ktoś ma lub miał i coś dopisze.

Ja zakupiłem sobie 9m - jeszcze nie testowałem. Mam nadzieję w następny weekend go wypróbować :P

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 02.03.2025, 16:19 »
SX2 jest dobry do 6m, ale i tak jak kupisz tx2 czy tx3 czy inne wysokie modele to różnica pomiędzy sx2 a resztą będzie spora nawet w długości 6m. Od 7m już musisz kupić drogi kij, a od 8m to już najwyższe topowe modele.
Aqua jest średnim kijem, bardzo lejowaty jak hydra queen, czyli słaba sztywność=kiepskie wyważenie

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 09.03.2025, 19:23 »
Właśnie obejrzałem ciekawy film na YT odnośnie nowości Jaxon (Targi Rybo mania 2025) - mowa o BAT JXON AMAZUMA POLE XV 800cm.
Przyznam szczerze, że oglądam filmy Pana Grzegorza od lat i jestem skłonny zaufać jego opinii.
Czy ktoś może zdążył sobie kupić już ten kij? Zastanawia mnie jego realna długość i czy to możliwe, aby w tej cenie kupić tak dobre wędzisko?

Offline pawsmo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10.03.2025, 18:00 »
Zamówiłem po tym filmie ;D Przyjdzie to zmierzę go i dam znać, a później wypowiem się szerzej, gdy już go sprawdzę nad wodą :narybki:
Fish on!