Autor Wątek: Surfcasting miejsce  (Przeczytany 1672 razy)

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Surfcasting miejsce
« dnia: 01.03.2025, 10:09 »
Witam
Wpadłem na pomysł że spróbowałbym surfcastingu nad naszym polskim bałtykiem,z racji że to pierwszy wypad nie chciałbym inwestować w sprzęt,mam feeder do 250 g i z tym chciałbym spróbować na początek.Tworze temat z nadzieją że ktoś odpowie na pytanie gdzie się wybrać biorąc pod uwagę głownie odległość do tych głębszych miejsc,mianowicie mam na myśli żeby nie było trzeba rzucać 150 m tylko mniej,co polecacie?Świnoujście ,Kołobrzeg a może Hel?dla mnie kierunek nie istotny.Pamiętam jak byłem na wakacjach we Władysławowie i można było iść 100 m w morze a wody pod kolana,i takich miejsc chce uniknąć
Pomoże ktoś ?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 148
Odp: Surfcasting miejsce
« Odpowiedź #1 dnia: 01.03.2025, 10:16 »
Może port?

Z jakiegoś powodu łowienie w morzu polega właśnie na przerzuceniu płycizny i tutaj Ameryki nie wymyślisz, chociaż widzę, że niektórzy spinningują za trocią, ale chyba najczęściej trzeba trochę wejść do wody i na to bym bardzo uważał, w UK wędkarze w woderach potrafili się topić.

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01.03.2025, 10:21 »
No brałem pod uwagę porty,takie miejsca jak Ustka,Darłowo generalnie tam gdzie jest wpływ rzeki do morza ,jakby dodatkowa opcja na spędzenie czasu,nie ma mowy o wchodzeniu do wody,mam na myśli żeby wybrać się teraz w tygodniu na 3 dni, więc sam rozumiesz ,zimno trochę ;)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 01.03.2025, 10:30 »
Z jakiegoś powodu łowienie w morzu polega właśnie na przerzuceniu płycizny i tutaj Ameryki nie wymyślisz, chociaż widzę, że niektórzy spinningują za trocią , ale chyba najczęściej trzeba trochę wejść do wody i na to bym bardzo uważał, w UK wędkarze w woderach potrafili się topić.

To co wyrzuca morze zatrzymuje się na skraju płycizny kiedy rozbija sie fala.

Czasami ludzie spinningują z kajaków, przynajmniej w UK.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2198
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 01.03.2025, 10:35 »
W Ustce też rewy są bardzo daleko. Ale można wejść na falochron w porcie i na tych kamieniach sobie usiąść i rzucać stamtąd.
Był niedawno film wrzucany gdzieś, jak chyba Kurzepa łowi na feeder w morzu. I daleko nie musiał rzucać. Nie wiem, co to za miejscówka. Ale poszukaj tego filmu i to ustal, bo to jest właśnie idealne miejsce dla Ciebie.
Ogólnie mamy na forum temat o Surfcastingu. Skromny, bo skromny, ale jest.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.03.2025, 10:40 »
Marcin

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01.03.2025, 11:04 »
No oglądałem filmy ten z M.Kostera też ,zdaje się to Hel,z Kurzepą akurat nie widziałem więc dzięki za podpowiedź,no coś będę musiał wybrać,wybór i tak zweryfikuje morze ;).Film z Kosterą jest w pełni lata więc pewnie leszcz jest blisko bo jak to leszcz lubi ciepłą wodę,o tej porze pewnie tam pusto jest ;)może ktoś jeszcze coś dorzuci do wądku?

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #7 dnia: 01.03.2025, 11:22 »
Widzisz na lewo od Władka masz perełkę klasyki dla surfa ciągnie się dobre łowisko aż do Jastrzębiej Góry.
Natomiast we Władku w od portu w stronę Chałup klasyka flądrowania.

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01.03.2025, 11:45 »
Rozumiem że polecasz obydwa kierunki;)a ile trzeba rzucić od portu w stronę Chałup ?jakieś tam minimum chociaż o tej porze

Offline yapa

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 01.03.2025, 14:34 »
Widzisz na lewo od Władka masz perełkę klasyki dla surfa ciągnie się dobre łowisko aż do Jastrzębiej Góry.
Natomiast we Władku w od portu w stronę Chałup klasyka flądrowania.

Potwierdzam. Okolice Jastrzębiej Góry - leszcze ( nie wiem jak teraz, ale 5 lat temu tak było). Natomiast Półwysep od Chałup  aż do Jastarni - na otwarte morze, głownie wieczorem - flądry.

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 184
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 01.03.2025, 15:27 »
Mam tylko małe doświadczenie w łowieniu w morzu.
Najbliżej mam do Dziwnowa. Miejsce o mniejszym natłoku spacerowiczów, ale pusto nie jest.
Poprzednio łowiłem z falochronu i jakieś flądry były. Jednak to było na przełomie marca i kwietnia.
Film:

W ubiegły weekend, korzystając w końcu w okienka pogodowego łowiłem z plaży, obok tegoż falochronu. I nic.
Jedna sprawa, że chyba jeszcze za zimno, a druga że piaszczyste, ładne dno to chyba rybna pustynia.
Żeby nie machać daleko polecam falochrony lub plaże z kamienistym dnem. Te pod ostrymi klifami.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #11 dnia: 01.03.2025, 17:19 »
Ja w maju sie chce wybrać nad morze połowić i szukam najbardziej kamienistej plaży nad naszym morzem. Plus taki że ryby wolą takie miejsca a z drugiej strony że właśnie turyści nie lubią takich plaż więc dla mnie idealnie.
Jak wiecie o jakiś kamienistych plażach u nas to chętnie posłucham :D

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #12 dnia: 01.03.2025, 17:32 »
Łatwy dojazd dobre zejście ..lasek za Jastrzębią w lewo.
Kamienie 30 m od brzegu…
Filecik ze śledzia daje radę.
Poznasz miejsca bo wydmy oplecione siatką…

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 01.03.2025, 23:22 »
No dzięki panowie za tak obszerne wypowiedzi ,za film.juz się biorę i z tego co czytałem nie wolno z falochronu ale ok też bym tam łapał;)no i zaskoczyliście mnie z tymi kamienia myślałem że flądra lubi piasek ;)ale z drugiej stronę ryby słodko wodne też nie lubią otwartych przestrzeni wodnych bez kryjówek.Napalilem się strasznie i zapewne pojadę w któreś miejsce ,nie liczę na ryby ale chociaż zobaczę co z czym bo na filmach to zawsze fajnie wygląda wszystko,a warto pojechać chociaż na rekonesans jakiś,całe dwa dni szukałem informacji gdzie i podjąłem decyzję że będzie to Mrzeżyno i ewentualnie będę się kierował w stronę Niemca;)poświęcę 3 dni i zobaczymy ile miejscówek uda się zbadać i czy w ogóle sprzętowo mi to wypali.mimo wszytko dziękuję bardzo za odpowiedzi .

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01.03.2025, 23:39 »
Ja w maju sie chce wybrać nad morze połowić i szukam najbardziej kamienistej plaży nad naszym morzem. Plus taki że ryby wolą takie miejsca a z drugiej strony że właśnie turyści nie lubią takich plaż więc dla mnie idealnie.
Jak wiecie o jakiś kamienistych plażach u nas to chętnie posłucham :D

Z tego co mówisz to wolą siedzieć teraz w spokojniejszych miejscach  i od tego też zacznę sprawdzę port blisko morza,l,a próbowałeś w takich miejscach z koszykiem zanętowym ?i nie wiem jakoś halibutową zanętą czy coś.I jakie są zbliżone głębokości w takich miejscach ?wiem że pytanie banalne ale serio to mój pierwszy raz