Autor Wątek: Wczesna Wiosna-spławik  (Przeczytany 2238 razy)

Offline Ani0lPL

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wczesna Wiosna-spławik
« dnia: 08.03.2025, 21:42 »
Witam, drogich wędkarzy :))
Przychodzę z zapytaniem
Mianowicie
Dość spore jezioro połączone z małą rzeczka.
Chcę jutro jechać na spławiczek i zastanawiam się nad tym, czy w obecnej sytuacji pogodowej drugi dzień 17 stopni.
Łowić przy dnie, czy w toni
I również, czy szukać rybek głębiej, czy na płyciźnie?

Wiem, że chodzi o sprawdzanie tego, ale gdzie wy w takim wypadku byście wystartowali?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
Odp: Wczesna Wiosna-spławik
« Odpowiedź #1 dnia: 08.03.2025, 22:43 »
Panie, woda nie ma nawet 8 stopni, odpuść.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.03.2025, 10:41 »
{...}  ale gdzie wy w takim wypadku byście wystartowali?

Jak będzie słonecznie ... to na spacerek. Do drugiej połowy kwietnia - odpuść sobie ;)
pozdrawiam Benon

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 09.03.2025, 10:50 »
Ryba się budzi i można mieć bardzo dobre wyniki o tej porze roku. Łowiłbym normalnie, to znaczy na głębokości do 2 metrów, nęcąc mało i często. Im płytsza woda, tym szybciej się nagrzewa. Ryby szykują się do tarła i przy zmianie temperatury ruszą do żerowania. Łowiąc wagglerem sam się orientujesz gdzie przebywa ryba. Ale w większości przypadków brania są z dna. Powolny opad przynęty pozwala rybie dotrzeć do niej. Białe, kukurydza, jakiś pellet haczykowy zrobią grę :)
Lucjan

Online zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 09.03.2025, 10:52 »
Spróbowałbym w płytkiej i nasłonecznionej miejscówce a po złowieniu pierwszej ryby z wysypką tarłową spakował się do domu. Posiedzieć nad wodą zawsze można.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #5 dnia: 09.03.2025, 11:09 »
Gdybym miał czekać ,aż woda nagrzeje się do 8-10 stopni,to przegapiłbym najlepszy czas na dużą płoć.
Wczoraj woda miała 4.6 stopnia,a jednak udało się złowić okazałe płocie,także odpowiedź jest jedna,trzeba być nad wodą i próbować. Spławik daje na prawdę duże pole do popisu i można przeczesać każdą partię wody.

Offline Jar_21

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09.03.2025, 14:42 »
A zapytam jeżeli można od kiedy jest sens nęcić leszcza i gdzie go szukać. Łowię na niedużym jeziorku (okolice Olsztynka) ale do tej pory tylko latem i latem udaje mi się łapać leszcze na spadku na 5-7 metrach. Jestem  początkujący i nie jestem pewien czy to dobre miejsce na meczecie i łowienie wczesną wiosną. Co sądzisz? Dziękuję!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #7 dnia: 09.03.2025, 15:17 »
Proponuję poszperać w https://www.youtube.com/@BogdanBarton/videos, gdzie zgromadzono sporo ludowych mądrości jeziorowo-leszczowo-wiosennych :)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #8 dnia: 09.03.2025, 16:13 »
A zapytam jeżeli można od kiedy jest sens nęcić leszcza i gdzie go szukać. Łowię na niedużym jeziorku (okolice Olsztynka) ale do tej pory tylko latem i latem udaje mi się łapać leszcze na spadku na 5-7 metrach. Jestem  początkujący i nie jestem pewien czy to dobre miejsce na meczecie i łowienie wczesną wiosną. Co sądzisz? Dziękuję!

Teraz jest idealna pora na dużą płoć.
Leszcza możesz zacząć nęcić od 9 stopni wody.

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 83
  • Amator
« Odpowiedź #9 dnia: 15.03.2025, 19:08 »
Postawiłbym spławik gdzieś na płytszej partii wody (Oczywiście w jakiś cieplejszy słoneczny dzień) bo przy ostatniej pogodzie; mam na myśli kilka ostatnich zimnych dni nie ma co. Trzeba poczekać aż się woda choć troche nagrzeje i można próbować. Ja skorzystałem ostatnio z kilkudniowego okienka pogodowego usiadłem raz zanęcając 2 kulami ziemi z pinkami i udało się złowić małego lina 20 cm :thumbup:. Najważniejsze to być nad wodą i wyciągać wnioski.
Klasyczne wędkowanie to jest to 👌

Offline Jar_21

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21.04.2025, 22:16 »
Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych wszystkim! Podpowiedzcie na jakiej głębokości można nęcić leszcze teraz? Moje letnie łowisko to 6-7 metrów ale czy teraz nie lepiej gdzieś płycej nęcić? Co myślicie? I jakie zapachy Wam się sprawdzają teraz?