Autor Wątek: Zanęty z portalu aukcyjnego - bazy?  (Przeczytany 1575 razy)

Offline markus383

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: spinning
Zanęty z portalu aukcyjnego - bazy?
« dnia: 18.03.2025, 20:14 »
Dobry wieczór.
Zdarzyło mi się zakupić ostatnio 2 razy po 5kg zanęt w cenie ok 20 zł. Stanowiły dopełnienie do darmowej przesyłki. W takiej cenie nie spodziewałem się cudów (choć w podobnej cenie zanęty Quattro Dragona, są w mojej ocenie, rewelacyjne - po dwóch latach od otwarcia zanęta płociowa pachnie jak świeżo odkryta) i oczywiście nie dostałem cudów.
Zapewne też macie podobne przygody z tymi zanętami, a właściwie bazami zanęt.
Jak z nimi działacie? Dajecie w formie czystej do zanęcenia, czy może mieszacie z czymś? Jeśli tak to możecie zaproponować z czym?

Pozdrawiam,
Mateusz.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Zanęty z portalu aukcyjnego - bazy?
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2025, 15:03 »
Jak z nimi działacie? Dajecie w formie czystej do zanęcenia, czy może mieszacie z czymś? Jeśli tak to możecie zaproponować z czym?

Do zanętowej bazy niejako z definicji coś wypadałoby dodać ;)

Można dodawać rozmaite rzeczy (zarówno rodem ze sklepu wędkarskiego, jak i spożywczego), modyfikując kolor, pracę, frakcję, kleistości, kaloryczność, smak i zapach - zależnie od docelowych gatunków, metody łowienia i łowiskowych okoliczności. Warto przy tym starannie podliczyć komponenty, które ma się zamiar dodać, bo może się okazać, że wersja finalna nie będzie specjalnie tańsza od przyzwoitej zanęty sklepowej (fabrycznie ukierunkowanej na dany gatunek, typ łowiska lub metodę łowienia).

Jakość bazy oferowanej na Allegro czy OLX przez bliżej/szerzej nieznanego wytwórcę może być (choć oczywiście nie musi) dramatycznie niska pod względem jakości składników lub sensowności ich zastosowania. Ogólnie rzecz biorąc, bezpieczniej jest inwestować w bazowe/najtańsze zanęty renomowanych producentów - chyba że dostępne są wiarygodne i pozytywne recenzje.