Autor Wątek: Dziki staw jak uzyskac pozwolenie?  (Przeczytany 1113 razy)

Offline Aleksander00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Dziki staw jak uzyskac pozwolenie?
« dnia: 20.03.2025, 17:27 »
Cześć, znalazlem niedaleko miejsca zamieszkania dziki staw. Z racji tego że na stawku u mnie w parku można łowić tylko w piątek sobote i niedziele (pzw nie wiem dlaczego tak jest), To chciałbym móc łowić cały tydzień na dzikim stawku wiecie może jak dowiedzieć się kto jest wlascicielem? Chodzi mi czy to nadleśnictwo,gmina czy osoba prywatna

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dziki staw jak uzyskac pozwolenie?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.03.2025, 17:35 »
Pytać w gminie. Numer działki znajdziesz na geoportal.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 20.03.2025, 17:36 »
Do kogo należy teren, na którym znajduje się staw?
Miałem sytuację, w której łowiłem na kiedyś-tam dzierżawionym przez PZW wyrobisku pożwirowym. W pewnym momencie okres dzierżawy zakończył się i "bajoro" stało się praktycznie niczyje. Niestety, nic bardziej mylnego - wyrobisko znajduje się na terenach państwowych (tutaj: gmina) i trzeba było zadzwonić do gminy, by potwierdzić stan prawny wody, a tym samym (jako, że gmina jest właścicielem) dopytać się w gminie o możliwość wędkowania.

Dlatego powinieneś zasięgnąć wiedzy we właściwym urzędzie (gmina, miasto) i tam rozpytać o stan prawny zbiornika (czyli kto tym zarządza, czy jest to wydzierżawione), a następnie dopytywać już o szczegóły. Ale szczegółowe informacje uzyskasz albo u właściciela, albo u dzierżawcy.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Aleksander00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 20.03.2025, 18:05 »
Miałem sytuację, w której łowiłem na kiedyś-tam dzierżawionym przez PZW wyrobisku pożwirowym. W pewnym momencie okres dzierżawy zakończył się i "bajoro" stało się praktycznie niczyje. Niestety, nic bardziej mylnego - wyrobisko znajduje się na terenach państwowych (tutaj: gmina) i trzeba było zadzwonić do gminy, by potwierdzić stan prawny wody, a tym samym (jako, że gmina jest właścicielem) dopytać się w gminie o możliwość wędkowania.

Dlatego powinieneś zasięgnąć wiedzy we właściwym urzędzie (gmina, miasto) i tam rozpytać o stan prawny zbiornika (czyli kto tym zarządza, czy jest to wydzierżawione), a następnie dopytywać już o szczegóły. Ale szczegółowe informacje uzyskasz albo u właściciela, albo u dzierżawcy.
Właśnie nie wiem do kogo należy teren

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 20.03.2025, 18:24 »
W teorii nic trudnego, ale w praktyce może to być droga przez mękę. Najłatwiej spytać sąsiadów, o ile ktoś mieszka obok. Tak w dużym skrócie https://geoportal360.pl/blog/jak-ustalic-wlasciciela-dzialki/ (tylko jak coś, to korzystaj z geoportal.gov.pl, a nie usług tej firmy, która nazywa się podobnie i zarejestrowała się w Estonii)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 20.03.2025, 19:01 »

Właśnie nie wiem do kogo należy teren

No to właśnie ludzie Ci tu piszą, jak to ustalić.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!