Autor Wątek: Przetrzymywanie jockersa  (Przeczytany 946 razy)

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Przetrzymywanie jockersa
« dnia: 26.03.2025, 22:41 »
Witam, nie mam osobiście problemu z przetrzymywaniem ochotki umiem trzymać ją 3 tygodnie ale z jockersem w moim przypadku jest masarka.
Nie ma nigdzie na yt dobrze wyjasnione jak przetrzymywać jockersa i zawsze jockers kupiony w czwartek w niedziele jest już totalną ciapą.
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś mógłby podzielić się informacjami w jaki sposób przetrzymuje jockersa

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Przetrzymywanie jockersa
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2025, 22:54 »

Zamiast gliny używam rozpraszacza (Górek).

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2025, 23:10 »
Ja już się z tym nie bawię i mrożę, nie zauważyłem różnicy w skuteczności w przypadku prywatnego łowienia a na zawodach jeszcze nie testowałem. Jak mam kupić żywego to akurat przed zawodami i te pare dni potrzyma :beer:

Offline mietox

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.03.2025, 09:45 »
Ja płukam Jokersa, później daję go do wody i pompka napowietrzająca do akwarium. Jak jest gorąco to naczynie z Jokersem i wodą daję do lodówki.
Cały czas napowietrzam i w taki sposób przechowuję.

Online adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.03.2025, 11:16 »
Powodem może być wilgotna gazeta w której przychodzi. Ja po otrzymaniu joka wystawiam gdzieś na zewnątrz (nie na słońce) żeby pooddychał. Jak jest sklejony to rozpraszam i w suchą gazetę. Jak nie jest sklejony to tylko zmieniam gazetę i tą suchą zawijam tą lekko wilgotną i do lodówki. Codziennie staram się żeby go wyciągnąć żeby pooddychał akurat przy przepuszczaniu ochotki. W ten sposób spokojnie 2 tygodnie przetrzymać można bez żadnej zabawy w płukania.
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline S76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 27.03.2025, 11:36 »
Jeśli kupuję jokersa 2-3 dni przed zawodami stosuję następujący schemat działania:

a) kilkakrotne płukanie larw w zimnej wodzie,

b) odsączenie larw i usunięcie nadmiaru wody - do tego celu używam sita do pinki z nałożonym od góry filtrem krążkowym do mleka:

https://allegro.pl/oferta/filtr-krazkowy-do-mleka-srednica-240-mm-200-szt-13351833734

Po odcedzeniu nadmiaru wody kładę filtr krążkowy z jokersem na ręcznik w celu dosuszenia / wyciągnięcia nadmiaru wody.

c) odcieknięte larwy zawijam w czystą gazetę lub kilka warstw mocnego grubego ręcznika papierowego, całość wkładam do dużego (1,25L) pudełka Stonfo i do lodówki.

d) po upływie doby wymieniam gazetę / ręcznik na świeże

Tak przygotowany jokers spokojnie wytrzyma kilka dni.