Autor Wątek: Guru N-Gauge Pro Feeder 11ft- flagship killer  (Przeczytany 2169 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 309
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Guru N-Gauge Pro Feeder 11ft- flagship killer
« dnia: 03.04.2025, 21:54 »
2 składy
Trzy elementy szczytowe: 1.5; 1.0; 0,75 oz
Długość – 335 cm
Długość transportowa – ~172 cm
Rzeczywista waga – 208 g
Ciężar wyrzutu – 1-50 g
Liczba przelotek- 15
Dolnik-
Całkowita długość dolnika- 60 cm
Długość od uchwytu kołowrotka- 47,5 cm
Odległość od pierwszej przelotki do początku uchwytu kołowrotka- 57,5 cm
Średnica pierwszej przelotki- 15 mm
Średnica blanku przy uchwycie- lekko poniżej 10 mm
Uchwyt na haczyk składany

Mój pierwszy budżetowy kij Guru. Wykonanie nie odbiega od Aventusa. Komponenty użyte do produkcji jak w topowych konstrukcjach Daiwy czy Prestona. Przelotki i uchwyt kołowrotka SeaGuide, dolnik piankowo-korkowy z ArmLock. Na końcu wędki ładny kapsel. Lakierowanie, grafiki czy choćby opis na kiju idealne z detalami typu polecane grubości linki (3-10Lb). Piankowa część pod uchwytem z przetłoczeniem N-Gauge na zakończeniu wytłoczone logo Guru oraz miejsce na palce. Jedyne co bym zmienił to nakrętkę od uchwytu kołowrotka wolałbym zakończone na ostro zamiast stożka.

Guru jest dość miękkim kijem, takie właśnie szukałem. Miało być coś co da przyjemność na PZW czy komercjach z mniejszymi rybami. Będzie służył także jako wędka do bagażnika na podróże służbowe. Akcje to parabola jednak nie gnie się po przysłowiową rękojeść, zostaje moc w samym dolniki która pozwala domniemywać, że z bonusem sobie poradzi. Najbliżej akcja jej do Team Daiwa Commercial czerwonego, którego kiedyś miałem. Moim zdaniem ta wędka to absolutny top ze wszystkich Kijów które miałem. Guru zawsze słynęło z produktów które wycenione są zbyt wysoko a tutaj niespodzianka. Gdyby metka pokazywała 1600 nikt nie mógłby niczego zarzucić.

Obciążenie ma wagę 0,5 kg.

Online tench

• Ekspert
  • Reputacja: 57
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Guru N-Gauge Pro Feeder 11ft- flagship killer
« Odpowiedź #1 dnia: 04.04.2025, 07:31 »
Ciekawe czy ja będę zadowolony z kija Guru - wersja 10ft/40c.w.?
Po tym co napisałeś w recce to mogę spać spokojnie 😉😃
Już za niedługo pierwsze testy.
C'est la Vie

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 04.04.2025, 07:59 »
Ciekawe czy ja będę zadowolony z kija Guru - wersja 10ft/40c.w.?
Po tym co napisałeś w recce to mogę spać spokojnie 😉😃
Już za niedługo pierwsze testy.

W zależności jakie kije lubisz. Jeśli chodzi o jakoś i techniczne aspekty to jest tutaj niesamowita robota zrobiona.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Rafał
« Odpowiedź #3 dnia: 04.04.2025, 08:02 »
Kirde, jeszcze bardziej naszła mnie ochota na wersję Distance, z drugiej strony nie wydaje mi się, żebym rzucił nią dalej niż Daiwą Ninją 11ft 80g, którą osiągam 70m podajnikiem 40g i to na żyłce 0,25.
Dzierżno uzależnia

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 04.04.2025, 08:42 »
Kirde, jeszcze bardziej naszła mnie ochota na wersję Distance, z drugiej strony nie wydaje mi się, żebym rzucił nią dalej niż Daiwą Ninją 11ft 80g, którą osiągam 70m podajnikiem 40g i to na żyłce 0,25.

11 distance mocno chwali Przemek Solski, to jest taki SLR wannabe, nie wiem jaka Ninja ma prace bo może być sztywna pałą a Guru pewnie będzie miała jakąś elastyczność. Mam porównanie z Nzon Z power która właśnie była pałą.

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 04.04.2025, 10:47 »

11 distance mocno chwali Przemek Solski, to jest taki SLR wannabe, nie wiem jaka Ninja ma prace bo może być sztywna pałą a Guru pewnie będzie miała jakąś elastyczność. Mam porównanie z Nzon Z power która właśnie była pałą.
Mam tą wersję distanse 11ft i czuć zapas mocy w dolniku z lekką dozą finezji, nie jest jakoś przesadnie sztywna. Do tej pory łowiła klasykiem ale dość lekko, może niedługo zadebiutuje w metodzie i wtedy ocenię na co ją stać

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 47
« Odpowiedź #6 dnia: 06.04.2025, 21:38 »

To jak będziesz miał okazję to spróbuj porzucać Sportexem Xclusive Light RS-2 Feeder 330cm 35-85g ;)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 06.04.2025, 21:53 »

To jak będziesz miał okazję to spróbuj porzucać Sportexem Xclusive Light RS-2 Feeder 330cm 35-85g ;)

Płaca Ci za reklamę czy co ? Sprtex to jest prawie 2 razy N-gauge Pro poza tym Twoja wypowiedź totalnie tutaj nie pasuje.

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #8 dnia: 07.04.2025, 01:13 »
Płaca Ci za reklamę czy co ? Sprtex to jest prawie 2 razy N-gauge Pro poza tym Twoja wypowiedź totalnie tutaj nie pasuje.
Czekaj, sam porównujesz swoją wędkę do innych dużo droższych i piszesz, że powinna kosztować 1600 zł, a ktoś zarzucił topowe wędzisko od niszowej firmy sportex za 1000 zł i Ci to nie pasuje?
Ja na sucho mogę powiedzieć, że wolałbym dopłacić do sportexa, bo jakość wykonania bije inne marki, ale to jest moje prywatne zdanie.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 07.04.2025, 08:35 »
Co do ceny masz rację, niepotrzebnie się przyczepiłem. Mam już alergię na wrzucanie Sportexa do wątków niezwiązanych.

Offline Ashaki Takado

« Odpowiedź #10 dnia: 07.04.2025, 11:35 »

Spoko. Nikt mi nie płaci.
Po prostu sam jestem w tych wędkach zakochany, a wiem że marka jest trochę niszowa, więc zwracam na nią uwagę głównie w kontekście właściwości rzutowych.
Wg mnie są na tak wysokim poziomie, że zamieniłem na nie zarówno Daiy Nzon Z , jak i Zemexy Progressivy.

Tak czy siak recenzja fajna.
Pozdrawiam.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #11 dnia: 07.04.2025, 12:32 »

Spoko. Nikt mi nie płaci.
Po prostu sam jestem w tych wędkach zakochany, a wiem że marka jest trochę niszowa, więc zwracam na nią uwagę głównie w kontekście właściwości rzutowych.
Wg mnie są na tak wysokim poziomie, że zamieniłem na nie zarówno Daiy Nzon Z , jak i Zemexy Progressivy.

Tak czy siak recenzja fajna.
Pozdrawiam.
Tak przy okazji mam pytanie na jakie Sportexy zamieniles Daiwe? Bo mam wszystkie "Z"od 330 do 420 i mysle cos dokupic ze Sportex w dlugosci 360m. Mialbym mozliwosc wtedy porownania Daiwy i Sportex w tej dlugosci.
Daiwa Z 360-80g naprzeciw Sportex 365m Eclusive Feeder RS-2 Meium-Light 65-125g
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Ashaki Takado

« Odpowiedź #12 dnia: 07.04.2025, 15:24 »
Daiwa Z 360-80g naprzeciw Sportex 365m Eclusive Feeder RS-2 Meium-Light 65-125g
Pozdrowienia:
Andi

W tej długości używam dokładnie tego modelu co podałeś czyli 365m Eclusive Feeder RS-2 Medium-Light 65-125g.
Jest dużo celniejszy niż Daiwa Nzon Z i dużo celniejszy niż Zemex Progressive. Najczęściej używam ich ze szczytówkami 1.0, które trzeba niestety dokupić bo wędka przychodzi z 2 , 3 i 4 oz. i rzuty na 80m koszykiem 40g nie stanowią problemu.

Pracą i rzutnością najbardziej chyba przypomina Daiwę Tournament SLR.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #13 dnia: 07.04.2025, 15:34 »
Hejka,
okey dzieki.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline bartekmat

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 23.04.2025, 20:01 »
Jaki rozmiar TDR ki masz podpięty pod ten kijek, właśnie do mnie jedzie i zastanawiam się czy centris 420 będzie ok rozmiarowo czy lepiej coś z większą szpulą?