2 składy
Trzy elementy szczytowe: 1.5; 2.0; 3.0 oz
Długość – 335 cm
Długość transportowa – ~172 cm
Rzeczywista waga – 199 g
Ciężar wyrzutu – 1-90 g
Liczba przelotek- 13 Fuji wygiętych w stronę szczytówki
Dolnik-
Całkowita długość dolnika- 65 cm
Długość od uchwytu kołowrotka- 51,5 cm
Odległość od pierwszej przelotki do początku uchwytu kołowrotka- 64,5 cm
Średnica pierwszej przelotki- 19 mm
Średnica blanku przy uchwycie- lekko powyzej 11 mm
Uchwyt na haczyk składany
W poprzednim roku szukałem alternatywy dla tego Guru/SLRa. Przerobiłem chyba większość mocnych federów w długości 11ft. Niestety w każdym było coś nie tak, a to za sztywny, a to za miękki, a to przelotka za mała, a to dolnik za krótki. Na placu boju został SLR I Aventus. SLR był niedostępny więc wybór padł na Aventusa.
Dolnik jest długi co nie każdy lubi, mi akurat to pasuje. Wykonany w większości z korka, małe piankowe wstawki na początku i końcu. Zakończenie rolnika ma wygrawerowane logo Guru oraz wgłębienia na palce. Uchwyt kołowrotka Fuji skręcany od góry. Jakość wykonania perfekcyjna ale tego możnaby się spodziewać patrząc na cenę kija. Spigot jest dużo ciaśniejszy niż w innych kijach ale nie jest opisany jako v-joint.
Dla mnie to jest jedyną wędka którą mógłbym posiadać. Akcja jest na tyle sztywna aby rzucać na 70m i ciągnąć klocki 12kg, z drugiej strony ma miękkość która pozwala poczuć leszcze czy karasie. W moim odczuciu jest trochę bardziej miękka niż wspomniany SLR j moim zdaniem to jej przewaga. U mnie służy z Certate 4000 CXH z 2024 i to zestaw idealny. Oczywiście można coś większego wsadzić ale nie jestem fanem dużych kołowrotków.
Zdjęcia ugięcia z obciążeniem 0,5 kg.