Autor Wątek: Pytanie o haczyki  (Przeczytany 6223 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Pytanie o haczyki
« Odpowiedź #15 dnia: 06.11.2015, 09:20 »
W tym przyponie jest jeden błąd.
Przełożenie plecionki w stronę łuku kolankowego (ostatni ruch przy kończeniu węzła bez węzła) ma za zadanie doprowadzić do odpowiedniego ułożenie haczyka, gdy ryba zasysa kulkę. Autor filmiku założył rurkę tak, że zakrył nią oczko haczyka, znacznie zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo odpowiedniego ułożenia się haczyka podczas brania.

Po założeniu takiej rurki, oczko haczyka powinno z niej wystawać. (chyba że jest to rurka termokurczliwa, którą odpowiednio modeluje pozycje haczyka, . Ale w tym przypadku był to prosty silikon).
Jeżeli używamy rurek termokurczliwych to plecionkę przekładamy do środka haczyka bo to rurką kieruje haczyk przez jej wygięcie jeżeli nie używamy rurki to tak przeplatamy odwrotnie, co do naciągnięcia rurki jest ok tylko jej porostu nie poddał obróbce termicznej a oto kilka przykładów poniżej     
Krzysztof

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 06.11.2015, 09:21 »
Dyzma, napisałem o tym w nawiasie ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 06.11.2015, 09:27 »
Nie wyraziłem się precyzyjnie ale zobacz na tych zdjęciach są zwykłe rurki i też wystają poza haczyk (a tak mierzynami to i tak najlepiej jak napisałeś zrobić dłuższy włos zamiast tych rurek) wtedy przypon jest uniwersalny i można do używać i na pop-up i na normalne kulki a przy okazji można zakładać 1  lub 2  kulki jak nam się podoba przez zwijanie i rozwijanie włosa   
Krzysztof

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 06.11.2015, 09:31 »
Każda z tych rurek jest zakrzywiona pod odpowiednim kątem. Ale mniejsza o większość. Przecież obaj wiemy, jak zrobić, żeby było dobrze.

Ja teraz mam w głowie niecny plan, jak wykonać pozycjoner do haczyków o wielkości 12-18. Niedługo do tego zasiądę. Wtedy nie będzie już pustych brań na metodę ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 06.11.2015, 09:39 »
Ja jak używałem podajników też miałem puste zacięcia jak wróciłem do karpiowych przeżyna do metody mam 1 góra 2 spinki ma sezon  (Ja używam takich oczywiście wbijam w nią haczyk)     
Krzysztof

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 06.11.2015, 13:46 »
A czy te koszulki zakurczają się tak ciasno?? jeśli tak to uciąć odcinek ok 2 mm i zakurczyć w miejscu gdzie włos ma odchodzić od haczyka czy po długości od znad oczka do włosa ??

Ucinasz kawałek np: 3mm i zakurczyć możesz obojętnie w którym miejscu, bo rurka jest ciasno ale idzie ja przesówać.