Autor Wątek: Wymiana łącznika w bacie  (Przeczytany 1084 razy)

Offline Adammolo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Wymiana łącznika w bacie
« dnia: 20.04.2025, 12:39 »
Cześć wszystkim.  Potrzebuję wymienić łącznik w swoim bacie, a kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. W jaki sposób mogę zdjąć stary łącznik przyklejony na kropelkę, jednocześnie nie uszkadzając przy tym wędki?  Niektórzy sugerują obcięcie kawałka szczytówki, lecz moim zdaniem ten sposób uszkodzi szczytówkę.  Czy podgrzanie miejsca w którym jest klej w celu jego ściągnięcia będzie "mniej inwazyjne?" Może macie jakiś inny sposób?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Odp: Wymiana łącznika w bacie
« Odpowiedź #1 dnia: 20.04.2025, 12:47 »
Próbuj. Szczytówkę zawsze możesz wymienić, to po pierwsze. Po drugie po co wymieniać jak się trzyma?

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 20.04.2025, 13:22 »
Chcesz wymienić bo jest uszkodzony czy zgubiłeś tulejkę która blokuje żyłkę?
Nie wudaje mi się żeby podgrzewanie "kropelki" pomogło. Sklej coś co możesz podgrzać i spróbuj rozdzielić.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #3 dnia: 20.04.2025, 19:06 »
Podgrzej lekko zapalniczką sam łacznik i spróbuj ściągnąć w rękawiczce roboczej typu "wampirek" jak nie zejdzie to po prostu obetnij zaraz przy łączniku. Niby dlaczego cięcie ma uszkodzić szczytówkę, no chyba że zrobisz to młotkiem, a tak na serio to obcina się szczytówki delikatnym płaskim(bokiem) lub trójkątnym pilniczkiem -minuta i po sprawie. Ile odejdzie ci długości ze szczytówki po takim zabiegu -około 1cm. Wtedy dopasować nowy łącznik i najlepiej wkleic go na klej " na gorąco" taki wyciskany z pistoletu, wtedy nie ma żadnego problemu z łatwym usunięciem łacznika po lekkim podgrzaniu.

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #4 dnia: 21.04.2025, 08:17 »
Kropelkę, czy Superglue znakomicie się podgrzewa i bez problemu schodzą łączniki. We wszystkich batach mam tak wklejone. A, że czasami łącznik się przytopi, cóż... trudno.
Kuba

Offline Adammolo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.04.2025, 12:00 »
Piszę do tych którzy w przyszłości będą mieli ten sam problem.  Lekkie podgrzanie 2s zapalniczką i schodzi jak bez kleju. Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 24.04.2025, 14:30 »
Jeśli się taki kawałek obetnie,to też wędka i szczytówka za wiele nie stracą.