Autor Wątek: Miękki feeder picker do bombki  (Przeczytany 1221 razy)

Offline Enderser

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Miękki feeder picker do bombki
« dnia: 29.04.2025, 06:35 »
Witam
Polecicie miękki kij picker feederowy do bombki? Kupiłem flagman Sherman Pro pickera ale okazał się za sztywny. Większość polecanych kijków nie jest dostępna np mantaray. Może Garbolino?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Miękki feeder picker do bombki
« Odpowiedź #1 dnia: 29.04.2025, 07:34 »
Pytanie jakie ryby i kiedy chcesz łowić tym kijem? Jeżeli karpie i jak jest ciepło, to Preston Monster dobrze daje radę. Teraz to średnia półka cenowa. Ma czulsze szczytówki niż taka Daiwa N'zone Super Slim i więcej o jedną (ma trzy). Mówię o kiju 2.70 metra. Więc i zimą się przyda. Co innego jak chcesz łowić zimą na dalszych dystansach.
Lucjan

Offline krzysssiooo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 29.04.2025, 08:58 »
hej
ja od siebie bym polecił matrix ethos xrc bomb 9ft
ewentualnie coś mocniejszego to horizon commercial bomb 9ft
przecudowne zapałki do łowienia bonusów :)

Offline Frankestin

• Ekspert
  • Reputacja: 114
    • SiG Polska Północ
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 29.04.2025, 09:17 »
Ja miałem super zabawę z Drennan Red Range. Myślę, że to ciekawa propozycja poniżej 300 PLN.
Franki

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 29.04.2025, 10:26 »
Ja uzywam colmic priam rush special sl carp 10 ft . Mega kij bardzo rzadko gubi ryby pod bombkę kozak . Jest dość miękki ale ma zapas mocy .

Offline Enderser

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 29.04.2025, 13:23 »
Pytanie jakie ryby i kiedy chcesz łowić tym kijem? Jeżeli karpie i jak jest ciepło, to Preston Monster dobrze daje radę. Teraz to średnia półka cenowa. Ma czulsze szczytówki niż taka Daiwa N'zone Super Slim i więcej o jedną (ma trzy). Mówię o kiju 2.70 metra. Więc i zimą się przyda. Co innego jak chcesz łowić zimą na dalszych dystansach.
Przeważnie karpie w okresie letnim. Czerpie dużo przyjemności z holu gdy wędka się mega gnie więc taką bym chciał.
Matrix Ethos XRC wydaje się fajnym wyborem

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #6 dnia: 29.04.2025, 13:56 »
Pytanie ile chcesz na kij wydać i czy koniecznie musisz tyle wydać ;)
Z tańszych opcji masz np. Guru A Class, Matrix Aquos Ultra C potem np. Mapy z droższych, Guru N Gauage Pro
Garbolino też fajna opcja ale Essential w wersji Legend.

Offline bartekmat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 29.04.2025, 15:41 »
Mam na sprzedaż colmic next adventure 2.7 do 25 gram

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 30.04.2025, 07:57 »
Przeważnie karpie w okresie letnim. Czerpie dużo przyjemności z holu gdy wędka się mega gnie więc taką bym chciał.

No to wybór masz bardzo duży. Ogólnie łowienie z ciężarkiem w okresie zimowym oznacza szukanie ryb, w czym ma pomóc bardzo czuła szczytówka. Należy się zbliżać do stojącego stada ryb, i ruchy szczytówki zdradzają, że to się stało. Latem tego nie trzeba, bo ryba jest żarłoczna, tym bardziej karp, brania są raczej z tych mocnych bardzo. Stąd wszelkie feedery, zwłaszcza te karpiowe się nadadzą i forumowicze podają ci wiele cennych kierunków.

Wg mnie warto decydować się na jakąś serię, co daje możliwość kombinowania ze szczytówkami, większą ich liczbą. Ja mam kilka Monsterów   w swoim arsenale. W tym przedziale cenowym Daiwa N'zone S Slim też robi robotę. Inne firmy też mają takie odpowiedniki lub wyższą półkę, i są to dobre kije. Jednak nie polecałbym Guru A-class, bo są najzwyklej mówiąc gorszej jakości (chyba, ze chcesz się zmieścić w budżecie). Ja mam trochę inną skalę cenową, jest w UK taniej, i nie ma sensu wchodzić w tę serię, skoro Monster jest 20 funtów droższy i oferuje dużo więcej. Mam też zastrzeżenia do Drennana Vertex, kija 3 metry, który traci mi ryby z racji dziwnej pracy i przy którym trzeba się wykazywać pewną wirtuozerią, aby nie było 'spadów'.
Najlepszym pickerem jaki miałem w ręku był nieodżałowany feederek 2.4 m Maver MV-R, który miał doskonałą pracę, bardo dobrze pochłaniał energię walczącej ryby. I tu niestety jest duży problem. Małe firmy mają mniej środków i często produkują serię wędek, po czym jest cisza, trudno o części zamienne, szczytówki. Dlatego lepiej polegać na czymś czego jest dużo i nie zniknie z oferty. A tak jest z Maverem i tą serią, która zniknęła ze sprzedaży. Ta firma sprowadziła za to najniższą półkę cenową w 'zamian'.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 335
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #9 dnia: 30.04.2025, 08:46 »
Miękki, z zapasem mocy, w dodatku w zależności od potrzeb 2,7-3,3m, bardzo przyjemny w holu ryb małych i średnich do 7kg. Shimano AERO x5 Precision Feeder 2.74/3.35 / ≤60g

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #10 dnia: 30.04.2025, 11:41 »

No to wybór masz bardzo duży. Ogólnie łowienie z ciężarkiem w okresie zimowym oznacza szukanie ryb, w czym ma pomóc bardzo czuła szczytówka. Należy się zbliżać do stojącego stada ryb, i ruchy szczytówki zdradzają, że to się stało. Latem tego nie trzeba, bo ryba jest żarłoczna, tym bardziej karp, brania są raczej z tych mocnych bardzo. Stąd wszelkie feedery, zwłaszcza te karpiowe się nadadzą i forumowicze podają ci wiele cennych kierunków.

Wg mnie warto decydować się na jakąś serię, co daje możliwość kombinowania ze szczytówkami, większą ich liczbą. Ja mam kilka Monsterów   w swoim arsenale. W tym przedziale cenowym Daiwa N'zone S Slim też robi robotę. Inne firmy też mają takie odpowiedniki lub wyższą półkę, i są to dobre kije. Jednak nie polecałbym Guru A-class, bo są najzwyklej mówiąc gorszej jakości (chyba, ze chcesz się zmieścić w budżecie). Ja mam trochę inną skalę cenową, jest w UK taniej, i nie ma sensu wchodzić w tę serię, skoro Monster jest 20 funtów droższy i oferuje dużo więcej. Mam też zastrzeżenia do Drennana Vertex, kija 3 metry, który traci mi ryby z racji dziwnej pracy i przy którym trzeba się wykazywać pewną wirtuozerią, aby nie było 'spadów'.
Najlepszym pickerem jaki miałem w ręku był nieodżałowany feederek 2.4 m Maver MV-R, który miał doskonałą pracę, bardo dobrze pochłaniał energię walczącej ryby. I tu niestety jest duży problem. Małe firmy mają mniej środków i często produkują serię wędek, po czym jest cisza, trudno o części zamienne, szczytówki. Dlatego lepiej polegać na czymś czego jest dużo i nie zniknie z oferty. A tak jest z Maverem i tą serią, która zniknęła ze sprzedaży. Ta firma sprowadziła za to najniższą półkę cenową w 'zamian'.

Nie ma co się dziwić po Maverze, feedera zawsze traktowali jako temat poboczny.
Preston Superium X10 -> Maver Superlithium Carp (Juz raz polamany ;p)

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 80
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 30.04.2025, 19:03 »
Nie wiem czy jest jeszcze dostępny, ale mam to szczęście posiadać Mivardi Axiom picker 240L do 35gr.

Szczytówki od 0,25 Oz. 2,8mm więc jest spory wybór zamienników. Nigdy nie trafiłem na bardziej czuły i finezyjny kijek, ale i „pazura” mu nie brak…. Radzi sobie ze wszystkim - od uklejek, po jesiotra 9 kg ;)
No, może na rzekę to on się nie nadaje… ale to moja ulubiona wykałaczka jeśli nie ma dużej fali, a łowię na PZW (czyli raczej mniejsze rybki + ewentualny bonus karpia 2-4 kg). Nie pamiętam by mi kiedykolwiek z niego spadła ryba większa niż wzdręga.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 674
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 30.04.2025, 23:37 »
Jeżeli karpie latem na bombkę to Preston Monster X Carp Feeder 10FT. Daje radę z karpiem 10 kg. Chociaż mocno już się gnie. Szczytówki: 3 x 2.5mm węglowe 1oz, 1.5oz, 2oz w zestawie.
Do dokupienia delikatniejsze:
Szczytówka Preston Monster X - Węglowa 0.75oz

Pozdrawiam,
Tomek