Autor Wątek: Odławianie małych karpi na zawodach  (Przeczytany 2236 razy)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Odławianie małych karpi na zawodach
« Odpowiedź #15 dnia: 06.05.2025, 13:27 »
Z tego co mi wiadomo, w klasyku dopuszczone są już mączki rybne :thumbup:
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #16 dnia: 06.05.2025, 13:36 »
A to nie musieli w celu podjęcia tej obrazoburczej decyzji zwołać międzynarodowego konklawe?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 06.05.2025, 13:38 »
A nie wiem kto ich namaścił, ale dopuszczone są :P
"3. Zabrania się używania przynęt sztucznych, kulek proteinowych, styropianów, pelletu i innych
wabików, ikry, żywych lub martwych ryb (nie dotyczy stosowania mączki rybnej)."
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 06.05.2025, 19:45 »
A to nie musieli w celu podjęcia tej obrazoburczej decyzji zwołać międzynarodowego konklawe?

Jako że to mój pomysł który wprowadziłem po kilku latach walki wraz usunięceim zapisu o wielkości haczyka, możesz to mnie mówić Papa :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 06.05.2025, 21:15 »
 Masz moce nadprzyrodzone, skoro udało Ci się ten beton skruszyć. Pokłony :bravo: ;D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 06.05.2025, 21:41 »
Jako że to mój pomysł który wprowadziłem po kilku latach walki wraz usunięceim zapisu o wielkości haczyka, możesz to mnie mówić Papa :)
👍

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 07.05.2025, 08:29 »
Kilka lat to trochę dużo. Jeszcze kilkanaście, i będzie jakiś normalny regulamin ;D ;D ;D Konia z rzędem temu, kto wyjaśni dlaczego na zawodach nie można używać pelletu 8)

A co do odławiania takich karpi, pellety wcale nie są tu najlepszą opcją, jeżeli to kroczek. Ryba tego nie zna, ten towar dobrze syci. Raczej trzeba pomyśleć jak podać fajny pokarm, który zwabi wiele ryb, w tym karpie. Białe czy pinka są o tyle dobre, że nie sycą mocno. Gorzej, że łatwo 'spadają' lub są wysysane, w przeciwieństwie do kukurydzy. Dlatego bym skupiał się na takich przynętach właśnie - kuku na włosie, przy haku małym, nr 14, lub białych. Tutaj istotne jest to, że martwe białe rzadziej atakowane są przez drobnicę, z drugiej strony żywe też mogą zrobić grę. Trzeba więc kombinować i monitorować co się lepiej sprawdza.

Wiele zależy od zbiornika i od przejrzystości wody. Jeżeli woda jest mętna, to jest o wiele łatwiej i można zakładać, że rybę łatwiej zwabić. Przy wodzie czystej trzeba się bardziej starać.

Skupiłbym się też na zestawie, tak aby był 'bardziej' zacinający. Tu warto zrobić odpowiednio duży węzeł na większej pętli, aby łącznik koszyka trafiał na opór przy przesuwaniu. Jeżeli dno pozwala, sprawdzałbym też czy przesuwanie zestawu o 40-60 cm ma wpływ na brania. Naciąga to przypon zwiększając jego skuteczność samozacięcia. Polecam haki Wide Gape tutaj, Kamasan B911 lub Guru są super. Warto też próbować dodatku smużącego na przynęcie :)
Lucjan