Autor Wątek: Jakie gumy do procy (podanie konopii/kukurydzy ciętej) na dystans <13m ?  (Przeczytany 874 razy)

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: spinning
Cześć
Jak w temacie - jakich używacie gum w procach do strzelania drobnym ziarnem na odległości 9-13 metrów?
Mam z tym problem, bo posiadam same mocne proce z grubszymi gumami, i od bidy i z wyczuciem - da się tym w zasięgu bata podać ziarno. Ale precyzja jest dyskusyjna - centymetr naciągu, zmienia radykalnie obszar trafienia. Chciałbym znaleźć coś, czym wyceluję i dostrzelę, bez dumania ile gumę naciągnąć... ;)

Paczę na ceny plastikowych procek "light/pole" i oczy przecieram z niedowierzania... ;)

Chciałbym sobie zatem, sam zmontować taką lekką prockę, do strzelania porcyjkami około 10-15 ml konopii. Na odległość około 9-11 metrów (przy łowieniu batem 7m).
Kupiłem gumę stonfo 6mm - i jest za mocna. Jakie średnice gum Wy stosujecie w takim sprzęcie? 
Chciałbym gumę dobrać tak, by przy pełnym naciągu procy - ziarno dolatywało na zadaną odległośc. Mam już wszystko, tylko właśnie z doborem gumy mam problem.

Doradzicie?
Z góry dzięki i pozdrawiam, Andrzej

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
Kup sobie proce drennan pole line za całe 50-60 zł i będziesz zadowolony

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
albo też zapasowe gumy do procy do robaków czy pelletów i po sprawie w sklepach jest tego od groma praktycznie każda firma sprzedaje zapasowe gumy do swoich proc od tych do robaków kończąc na kulach

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Mogę to potwierdzić w 100%, używam takiej od trzech lat - zero problemów. Łowię na pszenicę i strzelam nią na dystans 10-15m.
pozdrawiam Benon

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **

Dobrze, że to nie forum samochodowe... zapytałbym o sprzęgło do Forda, a dostał bym radę w stylu - "kup sobie Merca i będziesz zadowolony"... ;)

Chłopaki, żaden z Was nie robił za dzieciaka procy?!? Jasne, że można kupić gotową - ale ja z tych, co wolę sobie sam... ;)
A na poważnie - to dziękuję za sugestie. Ale nie do końca o to mi chodziło... liczyłem po prostu, że Ktoś z Was, kto posiada taką procke light -  odpowie mi, jaka tam jest średnica gumki.
Bo w lokalnym sklepie nie mają takiego asortymentu, a guma jaką kupiłem internetowo "na oko" - okazała się za mocna.

Mieszki do strzelania ziarnem sobie zrobiłem sam, wygiąć kawałek drutu w ramę - żadna przecież sztuka.  Potrzebowałem tylko sugestii co do średnicy optymalnej do planowanych "pocisków" gumki...
Nic to! Zamówiłem w aptece cewniki CH 8/10/12.  Myślę, że któryś z nich spasuje. Jeśli to się uda, to będę miał tą procę w koszcie 10x mniejszym niż sugerowany Drennan ;)
Jak i co z tego wyjdzie - wrzucę w wątek DiY.

Pozdrawiam, Andrzej

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Jeszcze na ali są gumy w śmiesznych pieniądzach. Tylko które konkretnie do Twojego zastosowania to nie wiem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Moim zdaniem gumy do cewnikowania będą za grube. Lepsza była by guma modelarska x3 upleciona w warkocz, lub paski wycięte z dętki rowerowej, kiedyś miałem taką samoróbkę. Średnica gum w mojej procy to 4mm. Dodam jeszcze że do procy Drennana są zapasowe gumy o różnej sile/mocy. O estetyce już nie wspomnę ;D
pozdrawiam Benon

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Posiadam od zeszłego sezonu proce od Prestona i muszę przyznać, że są świetne.

https://sklepdrapieznik.pl/90059-proca-preston-dura-slip-catapult-light-medium.html

https://sklepdrapieznik.pl/90060-proca-preston-dura-slip-catapult-medium-heavy.html

Wymiana gum (razem z mieszkiem) na inne jest błyskawiczna, a same gumy się nie skręcają, dzięki tulejkom wkręcanym w ramiona procy.

https://sklepdrapieznik.pl/90062-zapasowe-gumy-i-mieszek-do-procy-preston-dura-slip-catapult-medium-heavy.html

Dodatkowo dokupiłem jeszcze delikatniejsze gumy (amortyzator do tyczki), więc mogę sam zrobić najdelikatniejszą wersję do bardzo lekkiego towaru (konopie, białe robaki).

https://sklepdrapieznik.pl/45917-amortyzator-preston-dura-slip-hybrid-elastic-roz-15-22mm.html
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
Mam tylko procę Drennan Waggler Range - Medium Elastic i średnica gumy wynosi 4mm, da się spokojnie strzelać na 20m. Patrząc po twoich wymaganiach potrzebujesz procy z najcieńszymi gumami np. Pole Line - Light Elastic gdzie raczej maxem będzie te 13m. Miękka guma da ci możliwość dostosowania odległości w precyzyjny sposób bez obawy, że każde naciągnięcie o 1 centymetr zwiekszy dystans o 1m.  Same gumy (zapasowe) możesz kupić za 16zł na drapieżniku + koszt wysyłki. Kupienie na oko po średnicy gum do procy to zły pomysł bo każdy producent może mieć inną średnicę wewnętrzą gumy jak i jej właściwości naciągu będą zmienne. Ja na twoim miejscu kupiłbym light oraz medium pole i na podstawie zebranych doświadczeń coś udoskonalał.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
górek czy drapieżnik ma od groma zapasowych gum do proc typu match gdzie ceny zaczynają się od 15 zł jak chcesz jeszcze bardziej zaoszczędzić to przejdź się na zawody spławikowe i poproś kogoś o 30 cm gumy z amortyzatora do tyczki to też powinno być odpowiednie

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
Nooo.. i o takie odpowiedzi mi chodziło :)
Dzięki Panowie!

Na razie, skoro już zamówiłem, to potestuję te cewniki, bo dziś będą do odbioru w aptece - zamówiłem "dziecięce", na milimetry przeliczając - to będzie: 2,6/ 3/ 4 mm. Koszt jednego takiego kompletu (za 2 szt) to niecałe 5 pln i nie trzeba płacić za przesyłkę, bo miła Pani Aptekarka sprowadziła mi to z hurtowni.
Dobrym tropem może się też okazać grubszy amortyzator do tyczki! Myślałem o tym, ale mam w swoich zapasach tylko 0,8/1/1,2mm. A one widzą mi się za słabe.
Ale w sumie - to świetna myśl! Jeśli te cewniki nie zadziałają, to podopytam kolegów z koła, może ktoś "odpali" z pół metra ciut grubszej gumy...

Dzięki i pozdrawiam!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Chłopaki, żaden z Was nie robił za dzieciaka procy?!? Jasne, że można kupić gotową - ale ja z tych, co wolę sobie sam... ;)
A na poważnie - to dziękuję za sugestie. Ale nie do końca o to mi chodziło... liczyłem po prostu, że Ktoś z Was, kto posiada taką procke light -  odpowie mi, jaka tam jest średnica gumki.

Wiem, że tematy zrobione samodzielnie cieszą, ALE czasami gra nie warta świeczki i tak w mojej ocenie jest z procą. za 26-28zł kupisz Stonfo Short X Series, która idealnie wpasuje się w Twoje potrzeby, dodatkowo kupiłbym drugą z niebieskimi gumkami Medium na trochę dalszy dystans, lub więcej towaru do zabrania. Plusy-masz gotowe rozwiązanie z odpowiednio dobraną wielkością mieszka (bo to też ma wpływ na celność a przecież o to Ci chodzi).
Jeśli dalej mocno się upierasz, że zrobisz to lepiej, albo po prostu zrobisz sam i tylko taka forma Ci odpowiada, to zakup same gumy zamienne do tych proc.
Korzystam drugi sezon z tych dwóch proc, ta z zielonymi gumkami na bliskie odległości jest super precyzyjna, zabiera niewiele towaru, ale dajesz go bez rozrzutu, jak potrzebuję podać więcej kuku np to biorę tę drugą. W arsenale mam jeszcze procę guru i drennana, ale mają mocniejsze gumy i rzadko po nie sięgam, bo tymi operuje się po prostu wyśmienicie. Gumy od 2 sezonów wciąż te same, nie sparciały, nie porwały się. W guru zmieniałem dwukrotnie.