Autor Wątek: Żyłka do method feeder  (Przeczytany 206085 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Żyłka do method feeder
« Odpowiedź #195 dnia: 15.01.2017, 23:35 »
Ponownie? Czyli wniosków nie było? Zerwałeś żyłkę w pierwszym rzucie? ;)

Przy pierwszym nie, ale zdarzyło mi się 2 razy przy moim błędzie połamać szczytówki co wiązało się z zerwaniem żyłeczki. Cały sezon jechałem na jednej szpuli 150 m :facepalm: :-X Mimo to żyłeczka na plus, więc nie odstawiam ją na półkę "zaliczonych" ;) i dalej będę się z nią bawił 8)
Z poważaniem Marcin

Offline Tomnick

• Ekspert
« Odpowiedź #196 dnia: 16.01.2017, 07:48 »
Daiwa Hyper Sensor 0,28mm. Chyba zostanie u mnie na zawsze :)
Używał identycznej, sprawdziła się w stu procentach. W tym roku też ją nawijam na kręcioły.
Tomek

Offline pawel899

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #197 dnia: 16.01.2017, 17:31 »
Ja w tym roku spróbuję żyłki Drennan, w zeszłym roku używałem T-force XPS Feeder Plus.

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/zylka-drennan-feeder-and-method-mono-100m-250m/15932-zylka-drennan-feeder-and-method-mono-250m-026mm.html

Używał ktoś żyłki Drennan z linku wyżej ?

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #198 dnia: 16.01.2017, 17:43 »
Ja w tym roku spróbuję żyłki Drennan, w zeszłym roku używałem T-force XPS Feeder Plus.

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/zylka-drennan-feeder-and-method-mono-100m-250m/15932-zylka-drennan-feeder-and-method-mono-250m-026mm.html

Z pewnością masa osób jej używa ;) sam ją katuje drugi sezon. Po dwóch kąpielach w ciepłej wodzie żyłeczka zrobiła się naprawdę miękka i super się wiąże węzły.
Zdecydowanie spróbuje używać jej w 3 sezonie, zobaczymy czy się uda. Podkreślam że robię 2-3 sesję a miesiącu z feederkami, nie więcej.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #199 dnia: 16.01.2017, 18:47 »

Z pewnością masa osób jej używa ;) sam ją katuje drugi sezon. Po dwóch kąpielach w ciepłej wodzie żyłeczka zrobiła się naprawdę miękka i super się wiąże węzły.
Zdecydowanie spróbuje używać jej w 3 sezonie, zobaczymy czy się uda. Podkreślam że robię 2-3 sesję a miesiącu z feederkami, nie więcej.

Możesz napisać coś więcej o Drennanie? Czy twoim zdaniem jest sztywna, mocna itp? Do tej pory używałem Trabucco, ale chcę spróbować Drennana ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #200 dnia: 16.01.2017, 18:59 »
Zawsze kupowałem drogie żyłki i po miesiącu narzekałem. Chłopaki mi poradzili Daiwa Hyper Sensor 55zł 2500m i jest to najlepsza żyłka jaką używałem. Super tonie jest wytrzymała i przede wszystkim nie skręca się. Przez cały sezon używałem 0.23, trzy razy przewijałem kołowrotki, Nigdy mi sie nie zerwała podczas holu. A jak policzę to ok 300 karpi w tym roku złowiłem, sporo 6-8 a nawet 12kg.
Nie ma co przepłacać!!!!!! Jak dla mnie  Daiwa Hyper Sensor 0,23 idealna opcja!!
Piotr

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #201 dnia: 16.01.2017, 19:04 »

Sorrki, że się wtrącę w słowo :beer:

Również i ja używałem jej (przy methodzie) i to dość ostro katowałem w sensie ilości sesji z w/w żyłeczką i mogę Ci polecić. Nie jest absolutnie sztywna, ładnie się układa na szpuli i dość fajnie widać każde "obtarcia" ryb. Przy kilku siłowych zaczepach nie udało mi się jej zerwać, no ale pewien odcinek żyłki nie nadawał się już do użytkowania co skutkowałem pożegnaniem się pewnej ilości metrów ;D W zależności od ilości sesji w ciągu tygodnia/miesiąca i poławianych ryb będzie zależało jak często będziesz musiał ją wymieniać. W moim przypadki jeśli chodzi o M&F to max 3 miesiące.
Z poważaniem Marcin

Splot

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 16.01.2017, 19:05 »
Zawsze kupowałem drogie żyłki i po miesiącu narzekałem. Chłopaki mi poradzili Daiwa Hyper Sensor 55zł 2500m i jest to najlepsza żyłka jaką używałem. Super tonie jest wytrzymała i przede wszystkim nie skręca się. Przez cały sezon używałem 0.23, trzy razy przewijałem kołowrotki, Nigdy mi sie nie zerwała podczas holu. A jak policzę to ok 300 karpi w tym roku złowiłem, sporo 6-8 a nawet 12kg.
Nie ma co przepłacać!!!!!! Jak dla mnie  Daiwa Hyper Sensor 0,23 idealna opcja!!
Ja też się na nią skusiłem i albo ja jestem taki bystrzak, albo trafiłem na gorszą partię. Szpule obróciłem i sprawdzałem czy jest w miarę prosta bez zwojów. Podczas łowienia owinęła się wokół szytówki i koszyk poleciał z ostatnią przelotką.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Rayler E-Amur

• Sklep e-amur.com
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #203 dnia: 21.01.2017, 10:38 »
Tylko Daiwa Hyper Sensor. Wbrew pozorom żyłki też trzeba się "nauczyć".

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #204 dnia: 21.01.2017, 11:01 »
Ja cały poprzedni sezon używałem Drennan Feeder Method 0,23 i jestem zadowolony. Mi jakoś Daiwa Hypersensor nie przypasiła. Drennan się nie skręca i z racji niskiej rozciągliwości idealnie przekazuje brania. Kupuję szpule po 100 m. Nie polecam żyłki Daiwa Infinity Duo. Mam 0,23 i masakra, po jednym łowieniu skręca się niemiłosiernie.

Offline manolo72

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #205 dnia: 20.02.2017, 17:46 »
Używał może ktoś tej żyłki :Shimano Aero Specimen Mono ostatnio pojawiła się  u mnie w sklepie w dobrej cenie (45zł/1500m) i zastanawiam się nad zakupem. Ponoć ma być lepsza od daiwy sensor którą wcześniej zaplanowałem kupić na ten sezon .  Ja nigdy  nie miałem żadnej żyłki shimano  i  mam dylemat liczę na waszą opinię
Janusz

Offline Merkusz

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #206 dnia: 20.02.2017, 18:45 »
Używał może ktoś tej żyłki :Shimano Aero Specimen Mono ostatnio pojawiła się  u mnie w sklepie w dobrej cenie (45zł/1500m) i zastanawiam się nad zakupem. Ponoć ma być lepsza od daiwy sensor którą wcześniej zaplanowałem kupić na ten sezon .  Ja nigdy  nie miałem żadnej żyłki shimano  i  mam dylemat liczę na waszą opinię

Bierz jak w dym. Ja mam nawiniętą na Ultegrze 5500 i na nic nie zamieniłbym na inną no może na Krystona ;)

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #207 dnia: 28.03.2017, 20:45 »
Siemka wszystkim.

Proszę o poradę.

Mam zamiar w tym sezonie łapać dwoma kijkami , pierwszy to feeder cw 20-60 oraz picker cw 10-30.
Dziś okazało się, że żyłka którą sobie kupiłem jest stara, i jak tylko zwalniam kabłonek to zaczyna szaleć, czyli plącze się gdzie popadnie, i jest ogólnie do pewnej części ciała :facepalm:

Mam zamiar tymi kijkami łapać na metodę, feeder z koszyczkiem, podajnik do białych, i podajnik Prestona przerobionego do woreczków PVa. Doradźcie mi proszę jaką żyłkę najlepiej wybrać, żeby była uniwersalna do tych metod i wędek.

Dodam tylko, że czasem będą to dwie metody na zasiadce, a innym razem dwa podajniki, albo dwa koszyczki. :beer:

I pytanko zasadnicze, czy żyłka pod metodę będzie pasowała do łapania na koszyk albo podajnik do robaków?

Z góry dzięki za pomoc, odwdzięczę się :thumbup: :thumbup:

P.S. dobrze by było jakby cena była w zasięgu przeciętnego portfela obywatela Rzeczypospolitej Polskiej :money:

Pozdrawiam wszystkich.
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #208 dnia: 28.03.2017, 21:03 »
Daiwa Hyper Sensor.

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #209 dnia: 28.03.2017, 21:06 »
Żyłka super. Dużo metrów na szpuli. Nawijasz bez podkładów. Rozmiar 0,26 lub 0,235.

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/16985-zylka-daiwa-sensor-hyper-1963m-026mm.html
Darek