Autor Wątek: Koszyki ZHIBO BOAT, Lekka przeróbka koszyka z burtami.  (Przeczytany 798 razy)

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
Cześć wszystkim!

Ostatnimi czasy w sieci można znaleźć koszyki ARC z systemem szybkiej wymiany. Jako wieloletni wędkarz zawsze uważałem właśnie koszyczki ARC i BOAT za bardzo jakościowe i dobre koszyki do method feeder. Bardzo długo czekałem na wymienną wersję koszyka BOAT z burtami, gdyż moje łowisko jest dosyć głębokie i nigdy wewnętrznie "nie ufam" żeberkom w koszyku ARC i powątpiewam, że zanęta ładnie dociera do dna.

W związku z brakiem rozwiązania co do szybkiej wymiany koszyków BOAT postanowiłem coś zakombinować i dostosować je do szybkiej wymiany z rurkami 13 cm firmy Mikado ;D.

A więc patent mam taki!

1. Suwmiarką mierzę najgrubszy i najwęższy punkt rurki mikado (kolejno wynosi on Fi 6 i Fi 4,8).
2. Rozwiercam nieprzelotowy otwór w koszyku ZHIBO Boat pierw wiertłem 4,8 następnie, tylko drugi otwór z przeciwległej strony wiertłem 6,0, tak by wchodziła w niego grubsza część rurki.
3. Pozostałe części plastiku oczyszczam cążkami i papierkiem ściernym.
4. Przecinam otwory w burtach do przeciągania żyłki.
5. Vuala, gotowe!

Korzystam już z takich koszyków dosyć długi czas, wszystko się świetnie sprawdza, rybki pięknie biorą i odziwo przecięć w burtach, przypon nigdy się o nie nie zaczepia.

Ostatecznie myślę, że to dosyć fajny i przede wszystkim tani patent na koszyki burtowe, na łowiska gdzie łatwo zerwać drogie banjo XR prestona czy równie drogie koszyki guru (Koszyk boat to koszt ok 6,50zł)

Co o tym myślicie, może ktoś miałby też podpowiedź czym na zimno lub gorąco przeciąć burty pod żyłkę, by wyglądały one bardziej schludnie?

Pozdrawiam!

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Koszyki ZHIBO BOAT, Lekka przeróbka koszyka z burtami.
« Odpowiedź #1 dnia: 06.06.2025, 07:00 »
Bardzo fajny pomysł, muszę przetestować - leci plusik ;)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #2 dnia: 06.06.2025, 13:59 »
Gdzie kupujesz burtowe po 6.50?

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06.06.2025, 15:41 »
https://allegro.pl/oferta/boat-koszyk-do-metody-orange-30g-method-feeder-13129312266

Koszt jednego koszyka od 6.30 do 6.70 zł. Dwudziestogramowe jeszcze tańsze, 4 zł.

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #4 dnia: 06.06.2025, 19:02 »
Potrzeba 100g.

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06.06.2025, 19:06 »
Ja na swoje potrzeby niestety używam najwyżej 40g, także nie wiem czy 100 w tym modelu nawet produkują.

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *