Autor Wątek: Kołowrotek Match - trudny wybór  (Przeczytany 794 razy)

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kołowrotek Match - trudny wybór
« dnia: 10.06.2025, 20:51 »
Witam.

Poszukuję kołowrotka do odległościówki Robinson tx4 match 450cm. Tutaj zastanawiam się nad Daiwa 24 TDR Match & Feeder 4012 QD.

Pytanie czy ten kołowrotek jest wart 1300zł, może w tej cenie jest coś lepszego lub coś tańszego oferuje taką samą bądź lepszą jakość i kulturę pracy ?

Od kilku dni przeglądam różne oferty i ciężko mi sie na coś fajnego zdecydować... Budżet max 1300zł ale mogę dołożyć kilka zł jak warto

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Kołowrotek Match - trudny wybór
« Odpowiedź #1 dnia: 10.06.2025, 21:38 »
TDR 4012 to kołowrotek do średniego/ciężkiego feedera - pod względem wagi i przełożenia nieszczególnie pasuje do zastosowań spławikowych. Na wszelki wypadek zaznaczę, że pomysł "wyważenia" długiej/lecącej na pysk spławikówki za pomocą ciężkiego kołowrotka to generalnie nieporozumienie ;)

TDR 3012 rozmiarowo oraz wagowo się nada i bywa stosowany w zestawach spławikowych, ale przełożenie jest niskawe w kontekście łowienia na większym dystansie. Celowałbym w Shimano 4000 (zwłaszcza w odmianie MHG) lub ewentualnie Daiwę LT 5000 (nieco szersza szpula - jak w 3012) z odpowiednim przełożeniem.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2025, 21:53 »
Celował bym w Shimano Stradic FM 4000xg wysokie przełożenie albo 4000mhg trochę niższe przełożenie ale ma płytszą szpulę. Od dwóch lat używam mhg przy łowieniu na feeder i nic złego się nie dzieje bardzo płynna praca. Jedyny minus to słabej jakości łożysko w rolce.
- Arek -

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.06.2025, 22:24 »
Cześć

Ja ostatnio do nowej odległościówki podpiąłem SHIMANO EXSENCE XR 4000MXG. Bardzo fajny młynek i przy maczu sprawdza się idealnie. Zerknij sobie na niego. Polecam ;)
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10.06.2025, 22:28 »
Dziękuję za radę w dobrze rozmiaru kołowrotka, rozumiem że daiwa w tej półce cenowej szału nie robi, shimano posiadam i jestem zadowolony z marki, jednakże szukam czegoś co było by możliwie najlepsze w tych pieniądzach

SHIMANO EXSENCE XR 4000MXG - ładna sztuka, długo go kolega używa przy odległościówce?

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10.06.2025, 23:02 »
TDR 4012 to kołowrotek do średniego/ciężkiego feedera - pod względem wagi i przełożenia nieszczególnie pasuje do zastosowań spławikowych. Na wszelki wypadek zaznaczę, że pomysł "wyważenia" długiej/lecącej na pysk spławikówki za pomocą ciężkiego kołowrotka to generalnie nieporozumienie ;)

TDR 3012 rozmiarowo oraz wagowo się nada i bywa stosowany w zestawach spławikowych, ale przełożenie jest niskawe w kontekście łowienia na większym dystansie. Celowałbym w Shimano 4000 (zwłaszcza w odmianie MHG) lub ewentualnie Daiwę LT 5000 (nieco szersza szpula - jak w 3012) z odpowiednim przełożeniem.

Shimano STRADIC FM 4000MHG - o tym modelu kolega wspomina ?

Offline Wiktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #6 dnia: 10.06.2025, 23:22 »
Sprawdzaj sobie nawój, typowo matchowy wg mojej opinii powinien mieć nawoju 95m+. W shimano to zazwyczaj modele 4000/5000 z przełożeniem hg lub xhg.
Warto sprawdzić nową ultegre, lub vanforda jeśli chcesz wydać coś bliżej tysiaka. W rozmiarach 5000 będziesz miał większa korbę jeśli to dla ciebie ważne, a różnice wagowe są znikome.
Tdr daiwy ma mniejszy nawój z pewnością, ale to też wynika z przełożenia, co z kolei równa się mocniejszym bebechom. Nie jest to typowy match, więc jak zapniesz go do feedera to jakieś obciążenie nie zrobi mu różnicy, natomiast typowego matchowego kręcioła można zajechać na feederze.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #7 dnia: 11.06.2025, 07:19 »
SHIMANO EXSENCE XR 4000MXG - ładna sztuka, długo go kolega używa przy odległościówce?

Używam go już trochę i zdaje egzamin celująco. Wysokie przełożenie i duży nawój to co najważniejsze. No i mała waga.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 11.06.2025, 10:48 »

Shimano STRADIC FM 4000MHG - o tym modelu kolega wspomina ?

Dokładnie tak ale jak chcesz nawój 100cm to bierz wersję xg czyli z najwyższym przełożeniem
- Arek -

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11.06.2025, 21:34 »
A co powiecie o modelu Shimano Vanford FA 4000 MHG ?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 208
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #10 dnia: 11.06.2025, 23:37 »
Na te drogie kręcioły Daiwy i Shimano to trzeba chuchać i dmuchać. Regularnie serwisować, wymieniać łożyska, po każdym łowieniu oczyścić z najmniejszych drobinek zanęty czy piasku. Wiadomo, czym droższy sprzęt tym bardziej trzeba o niego dbać. Kup sobie np takiego Mivardi Demon i będziesz miał spokój na lata. Niezawodny, nie trzeba się niczym przejmować i ma dobre parametry. Przetrwa dłużej niż te wszystkie japońskie cuda techniki. Mam takiego już ponad 10 lat przy match-u. Nigdy nie serwisowałem, nie smarowałem, nie rozbierałem i działa jak nowy do dziś.  xD

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
« Odpowiedź #11 dnia: 12.06.2025, 00:42 »
Na te drogie kręcioły Daiwy i Shimano to trzeba chuchać i dmuchać. Regularnie serwisować, wymieniać łożyska, po każdym łowieniu oczyścić z najmniejszych drobinek zanęty czy piasku. Wiadomo, czym droższy sprzęt tym bardziej trzeba o niego dbać. Kup sobie np takiego Mivardi Demon i będziesz miał spokój na lata. Niezawodny, nie trzeba się niczym przejmować i ma dobre parametry. Przetrwa dłużej niż te wszystkie japońskie cuda techniki. Mam takiego już ponad 10 lat przy match-u. Nigdy nie serwisowałem, nie smarowałem, nie rozbierałem i działa jak nowy do dziś.  xD

Ty tam na serii ?

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #12 dnia: 12.06.2025, 12:08 »
Rozbierałem tego mivardi i to chłam taki że to szok. Niby ma mieć 9 łożysk a jest 7, przekładnia licha ( 27mm średnicy i z gównolitu ), oscylacja nie podparta tylko na obudowie się opiera.
Wart jest z może 250zł a nie 500, już lepiej kupić robinsona match 406FD ( całkiem fajna przekładnia 29mm z sporymi zębami i podparta oscylacja, minus to nierozbieralny knob i brak łożyska w rolce ).

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12.06.2025, 16:31 »
Witam ponownie,
Wahałem się między vanfordem a stradicem.
Ostatecznie padł wybór na Shimano Vanford FA 4000 MHG
Mam nadzieję że będzie dobrze służył.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)