Autor Wątek: Kołowrotek Match - trudny wybór  (Przeczytany 5858 razy)

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek Match - trudny wybór
« Odpowiedź #15 dnia: 01.07.2025, 11:25 »
Już trzeci sezon "katuję" "FLAGMAN' Caste Master match" 3500. Spisuje się na 5+. Nie pamiętam ile za niego płaciłem, ale cena nie była wygórowana. Ilość łożysk 5+1, co prawda ma tylko jedną szpulę ale mi to nie przeszkadza, bo używam go tylko do matcha.

Dodane po czasie - tu masz linka do tego kołowrotka. Jak widać cena nie jest wygórowana a kołowrotek (moim zdaniem) gody polecenia :)
pozdrawiam Benon

Offline sihir

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #16 dnia: 01.07.2025, 15:59 »
Wydawanie 1300 na kołowrotek do spławika jak dla mnie sensu nie ma ;)
To już lepiej sobie wędkę lepszą kupić.

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 10.09.2025, 18:25 »
Witam, kupiłem Daiwa 23 tdr distance 25 qd. Póki co dobrze się sprawuje, wyrzuty fajne nie narzekam. A i posłuży do feedera.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 346
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 10.09.2025, 19:18 »
Witam, kupiłem Daiwa 23 tdr distance 25 qd. Póki co dobrze się sprawuje, wyrzuty fajne nie narzekam. A i posłuży do feedera.

Trochę nie rozumiem logiki. Chciałeś kołowrotek do spławika a kupiłeś betoniarę do feedera ?

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #19 dnia: 10.09.2025, 20:54 »
Też się trochę zdziwiłem jak to przeczytałem. Ciężki duży kołowrotek do odległościówki.
Jest duża szansa że kołowrotek o takiej szpuli dodatkowo skróci rzuty.
Koledzy dobrze radzili, brać lekkie Shimano / Daiwe z dużym przełożeniem.

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #20 dnia: 11.09.2025, 01:50 »
C&R

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 11.09.2025, 19:48 »
Przekonała mnie uniwersalność, rzuty tym na 30m nie są problemem przy matchu ( dalej staram się nie rzucać bo dzikie łowiska mi na to nie pozwalają) na komercjach nie byłem, a i planuję kupić drugiego kija pod method feeder to już kołowrotek będzie, w zestawie dostaje dwie szpule 0.28/150m i 0.14 130m, płytka szpula fajnie oddaje rzuty mimo gabarytu, miałem brać kołowrotki typu vanford lub stradic ale nie były one dostępne, czas czekania 2tyg więc szukałem czegoś innego. Jest duży ze względu na szpule, korpus jest mały. Nie sprawia mi jakichkolwiek problemów przy splawiku, ma swoją moc, mocny hamulec, fajne klipsy, przy czym ( dla mnie ) jest mega wygodny, nie odczuwam jego wagi I uważam ( to moje zdanie ) że dobrze się komponuje z matchem 4.5m

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 13.01.2026, 19:20 »
Nowy rok za pasem, a wraz z nowym rokiem kolejne zakupy. Nabyłem kolejnego kija do dystansowego feedera i w/w kołowrotek tam wyląduje ( Daiwa 23 tdr distance 25 qd ) Na spławiku dla mnie sprawdza się on wyśmienicie, ale przypomniałem sobie o stradicu w wersji mhg. Oba kołowrotki są w promocji i nie wiem czy ponowić zakup daiwy czy pokusić się o stradica 4000 mhg. Ktoś wyżej wspomniał że mniejszy kołowrotek odda dalsze rzuty na spławiku, nie do końca rozumiem jak mniejsza i głębsza szpula odda dalszy rzut od płytszej i większej średnicą i skokiem szpuli ? Mógłby ktoś wyjaśnić ?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1324
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #23 dnia: 13.01.2026, 21:09 »
Rzutowy zysk z ogromniastej szpuli feederowo-dystansowej Daiwy 25 jest wątpliwy w matchowym kontekście, bo startowa przelotka typowej matchówki jest malutka w porównaniu ze startową przelotką typowego feedera dystansowego. Przy sensownej gramaturze spławika oraz odpowiedniej średnicy i ilości żyłki kołowrotek rozmiaru 4000 w zupełności wystarcza, by osiągnąć dystans 30 m. Głębokość szpuli ma znaczenie dla kwestii (ewentualnego) podkładu pod żyłkę główną, ale nie dla długości rzutów - szpula tak czy owak powinna być wypełniona (niemal) po samą krawędź.

Serie Stradic i Vanford różnią się głównie materiałem korpusu i rotora, a w konsekwencji także wagą (Vanford - podobnie jak znacznie droższy Vanquish - pasuje zwłaszcza do matchówek kategorii lekkiej i ultralekkiej).

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14.01.2026, 10:30 »
Czyli na takowym stradicu rzuty powinny być dalsze przy zachowaniu tej samej grubości żyłki 0.2-0.22mm ?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1324
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #25 dnia: 14.01.2026, 14:44 »
Rzutowe osiągi to kwestia techniki rzutu, sensownego połączenia średnicy żyłki głównej i spławikowej gramatury (przy wysokiej gramaturze w grę wchodzi zastosowanie tzw. strzałówki), walorów rzutowych wędziska oraz prawidłowego wypełnienia szpuli, a nie jedynie jej wielkości czy kształtu.

Jak łatwo zauważyć na instruktażowych filmikach dotyczących metody odległościowej, spławikowi wyczynowcy raczej nie stosują ogromniastych kołowrotków feederowo-dystansowych, porzestając na rozmiarze 4000 - 5000 (wedle standardu Shimano lub Daiwy LT).

Offline Dominik27

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Dzisiaj o 01:51 »
Znalazłem jeszcze shimano sustain fj w promocji za 900zł, fajna sprawa co by otworzyła drogę do wędkarstwa spinningowego na morzu ( praca ), niestety to stary model gdzie nie mogę znaleźć nigdzie szpuli zapasowej...