Autor Wątek: Co na następcę elektrostatyka F5R ?  (Przeczytany 1349 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Co na następcę elektrostatyka F5R ?
« dnia: 15.06.2025, 22:28 »
Używam fotela elektrostatyk F5R. Dokupiłem sobie stolik do niego i można powiedzieć że jestem zadowolony. Jednak wadzi mi jedna rzecz. Mianowicie waga tobołów jakie taszczę na łowisko. Miałem okazję zupełnym przypadkiem mieć w ręku siedzisko feederowe które było bardzo lekkie, niestety nie pomyślałem wtedy, by zobaczyć jakiej jest firmy itd. W związku z tym mam pytanie do bardziej obeznanych w sprzęcie tego typu. W jakie siedzisko warto zainwestować jako następca / zamiennik obecnego? Chodzi mi o to by było lżej, ale też w miarę kompaktowo i rozwojowo.
Co warto kupić by nie wydać fortuny , mieć regulowane oparcie, porządne nogi które dadzą stabilność, możliwość dokupienia stolika, arma itd?
Co na rynku w tej materii jest równie popularne i bezawaryjne jak obecny elektrostatyk który jednak jest wyraźnie cięższy od wspomnianego siedziska nieznanej mi marki? Jeśli to istotne to moja waga to okolice 93-100kg w zależności od pory roku :-) i wzrost 187cm.
Pozdrawiam.

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Co na następcę elektrostatyka F5R ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15.06.2025, 23:31 »
Ja z elektrostatyka przesiadłem się na fotel cresta compact chair 2.0. Ma kilka wad ale nie narzekam, dokupiłem tackę, arm nie używam. Dla mnie jest wygodny wzrostu mam tyle co ty, znacznie więcej masy.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 15.06.2025, 23:48 »
Dziękuję za podpowiedź :-)
Fajnie wygląda, jednak chyba będę celował w coś na 4 regulowanych nogach gdzie każdą mogę wykurzystać też do przymocowania akcesoriów typu taca, arm, parasol itd... no, chyba że sięokaże , że nie ma na rynku nic w sensownym budżecie i przy okazji bez problemu mieszczącego się w bagażniku bo prócz lekkości zależy mi też na kompaktowości transportowej ( nie tylko fotel przecież trzeba w nim zmieścić ) jednak nie kosztem wygody i solidności najlepiej.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 16.06.2025, 09:37 »
Również polecam creste. Wygodna i lekka.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.06.2025, 18:10 »
A może ktoś posiada Preston Absolute 36 Feeder Chair i mógłby się wypowiedzieć czy warto?

Offline winduktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 17.06.2025, 17:34 »
Absolut z tego co widze ciezszy jest od F5R wiec tu na wadze nic nie zyskasz.
Jesli zaakceptowales wage elektrostatyka ale szukasz bardziej ,,feederowej"funkcjonalnosci to polece prezton inception feeder chair.
Masa jak elektrostatyk ale 4 regulowane nogi 30mm, dolozysz osprzetu. Wygodny, oparcie regulowane w wielu plaszczyznach, sklada sie bez zdejmowania nog (co nie jest takie oczywiste w tego typu konstrukcjach). Stabilny. Ladny do oka (moim zdaniem). Fajny uchwyt transportowy, wygodny pas na ramie.
Z wad: Nogi regulowane tylko w waskim zakresie wlasnej dlugosci. Jesli nie masz mega spadow nad woda to spokojnie wypoziomujesz. Natomiast gdybys chcial o wiele wiekszej mozliwosci regulacji to trzeba dokupic nogi teleskopowe decykowane do tego fotela co zwieksza cene .
Ale biorac pod uwagr ze rozwazasz absoluta to moim zdaniem cenowo bys sie zmiescil w fotel plus minimum 2 nogi na przod tekeskopowe.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 17.06.2025, 20:39 »
A może ktoś posiada Preston Absolute 36 Feeder Chair i mógłby się wypowiedzieć czy warto?
Posiadam go od roku i co moge powiedziec:
+ pozytywy
1. Bardzo stabilny (nogi 36mm robia swoje)
2. Wygodny do transportu.
3. W sumie posiada 6 miejsc "nog" do umiejscowienia oprzyrzadowania.
4. Mozliwosc dokupienia podnozka szczegolnie przydatny na skarpach (takowy posiadam) i na zawodach.
- negatywy
1. Brak poziomicy trzeba dokupic i przykleic do ramy.
2. Zaneta i brud wchodzi w szczeliny siedziska trzeba po kazdym wedkowaniu dokladnie czyscic.
3. Zamkniecie do wysuwanych teleskopowych nozek niszczy same nozki aluminiowe.
Powinno byc lepsze rozwiazanie (mozna bylo wziasc przyklad z innych producentow), jak za taka kase.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline bartekmat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 18.06.2025, 12:01 »
Również polecam preston inception. Przerabiałem cuzo f2 i f3, matrixa compacta i kosz Mikado mx 36. Ze wszystkich w/w inception najbardziej przypadł mi do gustu, szczególnie że względu że składa się bez zdejmowania nóg co wplywa na szybkość rozkładania i wygodę w transporcie. Mam go 2 sezon, i przy wzroście 180 cm, regulacja wlasna nóg mi wystarcza, nie myślałem o dokupieniu teleskopów, a wedkuhe też na brzegach że skarpą, poprostu tył opuszczam do minimum. Co do ceny ja kupiłem na promocji za 650 zł.