Autor Wątek: Kontrola zanęt na zawodach spławikowych  (Przeczytany 682 razy)

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kontrola zanęt na zawodach spławikowych
« dnia: 16.06.2025, 08:02 »
Cześć, skąd przy kontroli sędziowie mają widzieć ile w wiadrze mam gliny/zanęty? Posiadam wiadro tubertini i nie ma na nim żandego oznaczenia

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Kontrola zanęt na zawodach spławikowych
« Odpowiedź #1 dnia: 16.06.2025, 08:31 »
20. Wszystkie zanęty muszą być przedstawione do kontroli w wiadrach z podziałką, a wszystkie
przynęty w pudełkach z fabrycznym oznaczeniem pojemności zgodnie z przepisami „FIPSed” tj.1
litra, 0,75 litra, 0,5 litra, 0,25 litra i 0,125 litra.
21. W osobnych pojemnikach przedstawiane są do kontroli następujące przynęty:
a) Larwy ochotkowatych – jockers,
b) Larwy ochotkowatych – ochotka haczykowa do nęcenia,
c) Larwy ochotkowatych – ochotka na haczyk,
d) Czerwone robaki (dżdżownicowate – lumbricidae).
22. Zawodnicy muszą być obowiązkowo wyposażeni we własne wiadra i pudełka o właściwych
pojemnościach.
23. Pudełko musi być zamknięte bez użycia dodatkowych elementów podtrzymujących zamknięcie
(np. taśma przylepna, itp.).
24. Po drugim sygnale, przecieranie zanęty (poprzez sita, siatki, itp.) jak również używanie sprzętów
elektrycznych jest zabronione.

Mam nadzieję, że to rozwieje Twoje wątpliwości

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 16.06.2025, 13:06 »
Dzięki, a orientuje się ktoś jak firma ma takie wiadra z podziałką? mam tubertini i niestety nie ma podziałki

Online ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #3 dnia: 16.06.2025, 13:35 »
Prawie każda firma wędkarska - Sensas, Maver Colmic, Mikado. Najtańsze chyba będzie od Mikado method feeder
Kuba

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.06.2025, 14:44 »
A z bardziej ekonomicznych Mrówka, Pszczółka, Castorama, Liroy i pewnie jeszcze kilka innych. Ostatnio kupowałem w Mrówce 20 l z podziałka za 5.99, może logo nie takie, ale wiadro to wiadro :)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Online ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #5 dnia: 16.06.2025, 15:47 »
Całkowicie się zgadzam, wiadro to wiadro :) Tylko, żeby plastikiem nie capiło...
Jadąc do teściowej nad Narew zapomniałem kiedyś wiader w pośpiechu. Na miejscu przy okazji zakupów żona kupiła mi czarne budowlane i tak śmierdziały że wolałem mieszać zanęty misce którą podprowadziłem z kuchni.
Kuba

Offline Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #6 dnia: 16.06.2025, 16:07 »
Dla fanów sklepu, jest do kupienia wiadro Drapieżnika (szare i czarne), cena, ~Mikado.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.06.2025, 20:19 »
Całkowicie się zgadzam, wiadro to wiadro :) Tylko, żeby plastikiem nie capiło...
Jadąc do teściowej nad Narew zapomniałem kiedyś wiader w pośpiechu. Na miejscu przy okazji zakupów żona kupiła mi czarne budowlane i tak śmierdziały że wolałem mieszać zanęty misce którą podprowadziłem z kuchni.

Haha dokładnie, czarne to najpierw z roku musi odstać, żeby ten zapach wywietrzał, ja brałem przeźroczyste i tunic nie czuć
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 17.06.2025, 08:51 »
Cześć. Chciałbym się podpiąć pod ten wątek ale spytać o kontrolę zanet na zawodach feederowych. Mianowicie muszę przedstawić sędziom gotowa już do użycia zanętę, wraz ze składnikami do niej dołączonymi , np ziarnami kukurydzy czy np konopiami? Dobrze to rozumiem?. A co np z kastetami czy pinkami które chciałbym do niej dodać? Następuje to w dowolnym późniejszym momencie po wczesniejszej kontroli robactwa?
Pozdrawiam.
Rano nie brały, potem przestały.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 17.06.2025, 09:13 »
Cześć. Chciałbym się podpiąć pod ten wątek ale spytać o kontrolę zanet na zawodach feederowych. Mianowicie muszę przedstawić sędziom gotowa już do użycia zanętę, wraz ze składnikami do niej dołączonymi , np ziarnami kukurydzy czy np konopiami? Dobrze to rozumiem?. A co np z kastetami czy pinkami które chciałbym do niej dodać? Następuje to w dowolnym późniejszym momencie po wczesniejszej kontroli robactwa?
Pozdrawiam.

Musisz przedstawić sędziom to, że mieścisz się w limitach zanętowych i przynętowych. Czyli możesz mieć np. 10 litrów czystej dowilżonej i przetartej przez sito gotowej do użycia mieszanki i wszelkie dodatki typu konopie, kukurydza, muszą mieścić się w pozostałych 2 litrach, które Ci zostały do pełnego limitu, nie musisz ich dodawać ale z tego co pamiętam musisz je okazać do kontroli w pudełkach z oficjalną miarą, ale nie wiem czy coś w tej kwestii się nie zmieniło, więc na pewno warto zajrzeć gdzieś oficjalnie.