Autor Wątek: Kołowrotek Shimano Stradic GTM RC 3000S  (Przeczytany 4870 razy)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Kołowrotek Shimano Stradic GTM RC 3000S
« dnia: 07.11.2015, 09:41 »
Koledzy poszukuje wszelkich opinii od użytkowników tego młynka. Jak nawija żyłkę , praca kołowrotka, wykonanie. W opisie katalogowym model z symbolem S świadczy o dodatkowej szpuli płaskiej. Chciałbym się dowiedzieć ile mtr żyłki o średnicy 0.18-0.20 wejdzie na szpulę. Czy jest potrzeba nawijania podkładu?. Interesuje mnie jeszcze prawdziwa waga kołowrotka. Potrzebuję takiego kręciołka do pickera. Obecnie używam Shimano Exage 3000MHS RC jest wszystko fajnie ale, chodzi mi o głębszą szpulę aby można było nawinąć spokojnie 100m żyłki 0.20. Chyba że ktoś się orientuje i jest taka możliwość aby kupić samą szpulę do Exage?
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotek Shimano Stradic GTM RC 3000S
« Odpowiedź #1 dnia: 07.11.2015, 09:56 »

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 07.11.2015, 10:59 »
No i super :) Wielkie dzięki Sławek daje :thumbup: Wygląda na to że kilka stówek będzie można przeznaczyć na inne akcesoria :P
Grzegorz > Kołobrzeg

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08.11.2015, 14:40 »
Mam młynek o którym mowa, dziś go nawet testowałem - model S oznacza chyba nie płytką szpulę a większe przełożenie - 6.0:1 (92cm nawoju żyłki na obrót). Moje wrażenia - piękna perełka, podwójna korbka, żyłki wchodzi 0.24 mm - 150m i jeszcze ze 2mm miejsca na szpulce oryginalnej (są dwie - jedna w młynku druga dodatkowa, piszę o tej w zestawie). Także 0.18 około 200m wejdzie wg mnie. Co do pracy samego młynka - mechanizmów wewnętrznych nie czuć. Kołowrotek "rozpędza" się dość miękko na "sucho" jak i przy samym koszyku z zanętą/bez zanęty. Przy nawijaniu żyłki miałem wrażenie że przy obciążeniu coraz ciężej ruszyć w ogóle korbką, niestety potwierdziło mi się to podczas holu dzisiejszych rybek (karpiki do 1kg i jesiotry ~90cm). Jest tak, że po holu około 5 minutowym bardziej mnie bolała ręka lewa od kręcenia młynkiem niżeli prawa od kija.. Dziwne zjawisko zważając że to mimo wszystko Stradic.. powinien chodzić jak wściekły, nie wiem, możliwe że dostałem zeszłoroczny model i smar się zamulił, albo może przez to że mimo wszystko to "tylko" wielkość 3000 ale z przełożeniem matchowym i po prostu jest za mały do tak dużych obciążeń. Spróbuję jeszcze ten smar jakoś zmienić ale to już na wiosnę prędzej. Ogólnie się trochę zawiodłem na tym młynku.. już 20letnie stradic X'y areo (made in japan) chodzą lepiej niżeli ten. No ale tak to już jest, teraz robią tylko na ilość..

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 08.11.2015, 18:24 »
Smar Shimano źle reaguje na niskie temperatury bardzo muli, kiedyś Pan Lesiak mówił coś o +4 stopniach dla smaru. Poniżej tej temp smar traci swoje właściwości.

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 08.11.2015, 20:13 »
Mam młynek o którym mowa, dziś go nawet testowałem - model S oznacza chyba nie płytką szpulę a większe przełożenie - 6.0:1 (92cm nawoju żyłki na obrót). Moje wrażenia - piękna perełka, podwójna korbka, żyłki wchodzi 0.24 mm - 150m i jeszcze ze 2mm miejsca na szpulce oryginalnej (są dwie - jedna w młynku druga dodatkowa, piszę o tej w zestawie). Także 0.18 około 200m wejdzie wg mnie. Co do pracy samego młynka - mechanizmów wewnętrznych nie czuć. Kołowrotek "rozpędza" się dość miękko na "sucho" jak i przy samym koszyku z zanętą/bez zanęty. Przy nawijaniu żyłki miałem wrażenie że przy obciążeniu coraz ciężej ruszyć w ogóle korbką, niestety potwierdziło mi się to podczas holu dzisiejszych rybek (karpiki do 1kg i jesiotry ~90cm). Jest tak, że po holu około 5 minutowym bardziej mnie bolała ręka lewa od kręcenia młynkiem niżeli prawa od kija.. Dziwne zjawisko zważając że to mimo wszystko Stradic.. powinien chodzić jak wściekły, nie wiem, możliwe że dostałem zeszłoroczny model i smar się zamulił, albo może przez to że mimo wszystko to "tylko" wielkość 3000 ale z przełożeniem matchowym i po prostu jest za mały do tak dużych obciążeń. Spróbuję jeszcze ten smar jakoś zmienić ale to już na wiosnę prędzej. Ogólnie się trochę zawiodłem na tym młynku.. już 20letnie stradic X'y areo (made in japan) chodzą lepiej niżeli ten. No ale tak to już jest, teraz robią tylko na ilość..

Coś za coś,szybko zwija (przeł. 1:6) za to ciężko pod obciążeniem .Praw fizyki nie zmienisz.Kołowrotek niewinny ;D

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 08.11.2015, 20:39 »
Coś za coś,szybko zwija(przeł 1:6) za to ciężko pod obciążeniem .Praw fizyki nie zmienisz.Kołowrotek niewinny ;D

1:6 to znaczy się 1obrót rotara a 6 razy korbką ?. Czy 6,0:1 ?

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 08.11.2015, 21:03 »
:) Oj Sławku, 6:1 ;)

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 09.11.2015, 21:58 »

W katalogu Shimano 2015 oznacza " S = wersja z płytką szpulą"
Grzegorz > Kołobrzeg